در این مقاله قصد داریم تا با آموزش اسکیس معماری در خدمت شما باشیم. اسکیس، زیر بنای آموزشی و دوره پیش نیاز برای همه دانشجویان است. برای شروع آموزش اسکیس معماری، باید بدانیم در زمانی که اسکیس می‌زنیم، به هماهنگی چشم، ذهن و دست نیاز خواهیم داشت. یعنی ابتدا موضوع را با چشم می‌بینیم و بررسی می‌کنیم. سپس آن را بر روی کاغذ ترسیم می‌کنیم.

چرخه اسکیس (Sketch)

آموزش اسکیس معماری

هنگام اسکیس زدن روی کاغذ دست باید به راحتی روی میز قرار بگیرد. اگر در دفترچه اسکیس می زنید دست به لبه ی دفتر گیر می کند و برای کسانی که تازه شروع به آموزش اسکیس معماری کرده اند موقعیت راحتی ایجاد نمی شود. ما می توانیم روی هر سطح اثرپذیری مثل دستمال کاغذی – مقوا – کاغذ و … اسکیس بزنیم.

من همیشه توصیه می کنم که از کاغذ A4 ساده و سفید در آموزش اسکیس معماری استفاده شود. از برگه های ارزان قیمت هم برای تمرین سایه روشن یا آزاد کردن عضلات دست استفاده می کنیم و وقتی اعتماد به نفس کافی به دست آوردیم و تسلط پیدا کردیم از برگه های فانتزی و گران قیمت تر هم می توانیم استفاده کنیم. پس در شروع آموزش اسکیس معماری کاغذ را باتوجه به نوع اسکیس و بضاعت مالی خود تهیه می کنیم مثلا” کاغذهای مخصوص آبرنگ که زبر و دانه دانه است.

من به شخصه یک دفترچه ی اسکیس A4 همراه خود دارم تا در هنگامی که قدم می زنم بتوانم سریع از موضوعاتی که در اطرافم می بینم اسکیس بزنم. به شما پیشنهاد می کنم که این کار را برای آموزش اسکیس معماری و بالاتر رفتن تجربه انجام دهید.

در آموزش اسکیس معماری فنونی برای گرفتن مداد وجود دارد که با هم دوره می کنیم. نکته کلیدی این است که وقتی اسکیس می‌زنیم مداد را طوری بگیریم که راحت باشیم. حالت‌های گرفتن مداد به طور مستقیم با سه نوع حرکت در ارتباط است که در ادامه به آن می‌پردازیم.

حرکت انگشتان

در این حالت، دست در هنگام اسکیس زدن باید آزاد و راحت باشد. 2 تا 3 سانتی متر بالاتر از سر مداد را با انگشت شست و دو انگشت اولی به طور نسبتا” محکم می گیریم و مداد در این وضعیت روی انگشت سوم قرار می گیرد و حرکت مداد به اندازه ی باز شدن انگشتان محدود می شود. از این فن یاروش برای کشیدن خط و جزئیات اسکیس استفاده می شود. خطوط و جزئیات به صورت حرکات آرام رفت وبرگشتی مداد کشیده می شود.

شروع اسکیس معماری

آموزش نحوه حرکت انگشتان برای اسکیس زدن

حرکت دست

این حالت از گرفتن مداد، برای وقتی است که سر انگشت دوم و شست از هم فاصله دارند و معمولا این دو انگشت راست هستند و خمیده نیستند و انگشتان از سر مداد فاصله دارند. به این ترتیب است که حرکت مداد و دامنه ی خطوط ترسیمی بیشتر می شود. در این نوع حرکت مچ مرکز و دست شعاع است . در این حالت می توانیم مداد را از پهلو بگیریم و از تمام سر مداد حداکثر استفاده را ببریم و حتی خطوط پهن ترسیم کنیم.

نحوه حرکت دست در اسکیس معماری

آموزش نحوه حرکت دست

حرکت بازو 

این حالت از گرفتن مداد در آموزش اسکیس معماری درست مثل گرفتن کاردک بتونه کاری است. مداد بین انگشت شست و انگشت دوم گرفته می شود و حرکات انگشت حذف می شود و کل ساعد به کار گرفته می شود. از این روش بیشتر برای کشیدن خطوط بلند و پهن استفاده می کنیم. با این روش می توانیم خطوط بیش از یک متر و همچنین اسکیس های بزرگ و وقت گیر و اسکیس های دیواری را ترسیم کنیم.

نحوه حرکت بازو

آموزش نحوه حرکت بازو برای اسکیس معماری

اما باید به این نکته توجه کنیم که اسکیس زدن فقط شامل حرکت دست نمی‌شود بلکه ارتباط حس از چشم به مغز و دست برقرار است.چشم آنچه را دید با کمک مغز بررسی و ساده می کند و بعد از ذخیره ی آن با دست روی کاغذ می کشد و دوباره چشم آنچه را دید ارزیابی می کند تا تصویر ذهنی ما همان چیزی باشد که دیده ایم. درواقع این کل فرآیند، اسکیس زدن است. فرآیندی کاملا شخصی و خصوصی و ذهنی.

آموزش اسکیس معماری

آموزش اسکیس معماری

در آموزش اسکیس معماری لازم می دانم شما را با مفهوم خط و خط پرداز ( استروک ) آشنا کنم. خط عبارت است از رشته ی بلند و پیوسته با پهنایی یکسان که معمولا” ظریف و یکنواخت است در حالی که خط پرداز (استروک)ها نسبتا” کوتاهند و از خطوط شکسته تشکیل شده و با حرکات ضربه ای مداد ایجاد می شود و اغلب پررنگ هستند.

آموزش اسکیس معماری

در آموزش اسکیس معماری از خط برای مشخص کردن لبه ها ی مکانی و شیء مورد نظر استفاده می شود و همیشه شیوه های مناسب برای ایجاد پهنا در خطوط استفاده می کنیم. مثلا” خطوط نیمرخ با خطوط ضخیم تر نشان داده می شود و باعث می شود از لحاظ بصری شیء از پس زمینه جدا شود و به دید سه بعدی آن کمک می کند.

مطلب دیگری که در این مقاله باید عنوان کنم بافت است که از بافت برای جدا کردن و سه بعدی نشان دادن طرح ها و یا نشان دادن سایه و آفتاب و کمک به ترسیم اشکال ( ایجاد کنتراست- تفکیک اجسام و…) استفاده می شود.

آموزش اسکیس معماری

هدف از اسکیس زدن برداشت گرافیکی درست از تصویر مورد نظر است. اسکیس باید تا حدی واقعی به نظر بیاید و قابل تشخیص باشد. برای اینکه از تصویری که می خواهیم اسکیس بزنیم برداشت صحیحی داشته باشیم باید زمانی را صرف کنیم و آن را دقیق مشاهده کنیم. پس قدم اول و مهمترین قدم در آموزش اسکیس معماری مشاهده ی دقیق است.

اسکیس از منظره اغلب شامل درخت- زمین – آب و برخی اجزای ساخته ی دست بشر مثل ساختمان ها است و معمولا اسکیس از منظره بدون در نظر گرفتن اطراف آن به ندرت پیش می آید. برای طراحی درخت در ابتدا فرم وتنه ی اصلی درخت را به صورت کلی کشیده وبعد شاخه های فرعی و در آخر بعد از اضافه کردن جزئیات سایه می زنیم.

آموزش اسکیس معماری

از درختان در پیش زمینه برای قاب کردن استفاده می شود به این صورت که تصویر اصلی را قاب می کنند تا توجه را به سمت مرکز صفحه سوق دهند. درختان در پس زمینه معمولا” به صورت انبوه و متراکم دیده می شوند و جزئیات ندارند و با ایجاد سایه های تیره و روشن به موضوعات پس زمینه حالت سه بعدی می دهند.

در هنگام اسکیس زدن از فرم زمین ابتدا ساختار زمین را مشخص می کنیم (تپه – دره – صخره و…) و بعد جهت تابش حورشید با سایه روشن ها را مشخص می کنیم. از سایه های موازی هم برای نشان دادن شیب ها استفاده می کنیم.

آموزش اسکیس معماری

برای اسکیس زدن بستر آب نیز معمولا بهترین روش این است که خط افقی ساده با مداد روی کاغذ کشیده وکمی حالت موجی شکل به آن بدهیم تا جایی که به اسکیس عمق بدهد.

آموزش اسکیس معماری

طراحی از بنا نیز بسیار لذت بخش است .فرم اصلی ساختمان ها معمولا” مکعبی است و سایه روشن ها در آن ها مشخص ترند.

در آموزش اسکیس معماری باید به ترکیب بندی توجه ویژه ای داشته باشیم و برای ترکیب بندی باید به عناصر اصلی آن یعنی قاب بندی- تعادل و کنتراست توجه کنیم.

قاب بندی:

استفاده از عناصر پیش زمینه برای قاب بندی محیط تصویر و معطوف کردن توجه به موضوعات

آموزش اسکیس معماری

تعادل:

ترکیب تعادل یافته از تقارن خسته کننده به نظر می رسد.برای اینکه تعادل را یاد بگیریم باید از قاب با عناصری مانند هم در دوطرف پرهیز کنیم.

آموزش اسکیس معماری

کنتراست:

تفاوت در صفحه های سایه و روشن.

آموزش اسکیس معماری