در این مقاله به بررسی چهار مهارت مورد نیاز معماران برای مقابله با آشفتگی میپردازیم. در زبان انگلیسی ضرب المثل جالبی وجود دارد که گفته می شود از زبان چینی ترجمه شده است، اما به احتمال زیاد این ضرب المثل ریشه ی بریتانیایی دارد: “شما ممکن است در زمان های جالبی زندگی کنید” بدین معنی که بهتر است در زمان های ناخوشایند زندگی را در صلح و ثبات بگذرانیم و تجربه زندگی در دوران های ناخوشایند را نداشته باشیم، چنین سرنوشتی حتی برای دشمنان نیز آرزو شده است. در طول زندگی ممکن است که با بحران های متعدد و پیچیده ای مواجه شویم: تغییرات اقلیمی، بی ثباتی سیاسی، مهاجرت، گرسنگی و جهت گیری های اجتماعی نمونه هایی از آن است.

مهارت مورد نیاز معماران

راه حل های ساده و آسانی برای مقابله با مشکلات پیچیده وجود ندارد، اما افراد پر انرژی، با استعداد و هوشمند سعی در حل و فصل کردن این مسائل در زمینه های مختلف دارند. با این وجود معماران در حل مشکلات موجود می توانند نقش قابل توجهی ایفا کنند. انتظار نمی رود که عموم مردم راه حلی برای مشکلات پیچیده ی موجود ارائه کنند اما معماران می توانند در این زمینه یاری رسان باشند.

کارهای برنده جایزه ی پریزیکر معماری مانند Shigeru Ban یا معمار اهل شیلی Alejandro Aravena نشان می دهد که معماران نقش حیاتی در آدرس دهی کردن چالش های موجود ایفا می کند. Ban یک معمار بسیار ماهر است که کارهای متعددی با عنوان معماری متعارف انجام می دهد که بسیاری از مشتریان با بودجه های معمول و برنامه ریزی های انجام شده قادر به اجرای آن می باشد. Ban همکاری نزدیکی با UNHCR دارد و سعی در توسعه ی رویکردهای جدید برای ساخت مواد با استفاده از کاغذ، مقوا، و مصالح محلی موجود دارد تا به حل بحران پناهندگان و ایجاد پناهگاه پس از بروز فجایای طبیعی کمک کرده باشد. Ban هم چنین از مهارت های معماری برای حل مشکلات پیچیده استفاده کرده است، به گونه ای فراتر از مرزهای معماری عمل کرده است و وارد حوزه های اقتصادی شده است. کار وی در ایجاد پناهگاه های مقرون به صرفه در شرایط اضطراری بسیار مفید واقع شده است. هم چنین Aravena مسئله ی مربوط به مسکن اجتماعی را از دیدگاه جدیدی مورد بررسی قرار داده است. کار وی مربوط به انجمن های محلی و مشتریانی است که در روند طراحی و ساخت و ساز شرکت داده می شوند.

این امر بدان معنی نیست که طراحی یک ساختمان و یا حتی چندین ساختمان می تواند به تنهایی مسئله ی پیچیده ی جهانی را حل کند. با وجود کارهای اجتماعی انجام شده توسط Ban و Aravena هنوز هم مرزهای باریکی بین محیط های ساختمانی وجود دارد. آیا امکان بروز مسائل دیگری نیز وجود دارد؟ شاید مهارت های منحصر به فرد در فرآیند معماری در بررسی مشکلات موجود مفید باشد،اما آیا در طول طراحی باید این مهارت ها را به طرح های ساختمانی اعمال کرد. برای این کار نیاز به چه مهارت هایی دارید؟ چگونه باید آنها را اعمال کرد؟

کار گروهی

دیدگاه نابغه های معماری مسیری برای مدل سازی مشارکتی ایجاد می کند که در آن معماری منجر به ایجاد تیمی از متخصصان در محدوده ی وسیعی از علوم بین رشته ای می شود، مانند مهندسی مکانیک و تاسیسات، معماری، طراحی شهری، مشاوره های تخصصی، جامعه شناسی،گرافیک و هنر. معماران ممکن است بر همه موضوعات اشراف علمی نداشته باشند، به همین دلیل با همکاری و مشارکت با متخصصان رشته های دیگر می توانند پاسخ های غنی در راستای رفع مشکلات ایجاد کنند. در حوزه های کاری دیگر نیز کار گروهی از اهمیت بالایی برخوردار است. توانایی معمار در تبدیل هوشمندانه مسائل دارایی ارزشمندی است که باید مورد توجه واقع شود. اغلب گفته می شود که معماران اطلاعات کمی دارند اما کارهای بزرگی انجام می دهند. در زمان انجام کار گروهی بین متخصصان مختلف، این رویکرد عمومی می تواند منجر به ایجاد رهبری مفید شود که با جستجوی کارشناسی شده و برنام ریزی هماهنگ شده می تواند منجر به تحقق اهداف مشترک شود.

تفکر تعاملی

معماران بر این باورند که پاسخ های خوبی باید به سوالات آنها داده شود. اما این پاسخ ها به صورت خودکار یا به سرعت به دست آورده نمی شود. به همین دلیل معماران فکر می کنند، آزمایش می کنند و بارها و بارها برای دست یابی به هدف خود تلاش می کنند. برای بسیاری از معماران این فرآیند یک رویه ی تکراری است و روش بسیار مهم کاری است که در آن گزینه های قابل قبول متعددی به طور موازی توسعه می یابد. نتیجه ی به دست آمده از ایده ها و رویکردها باعث تقویت نتیجه ی نهایی می شود. در زمان رویارویی با پیچیدگی، معمار باید بسیاری از روش های احتمالی پیش روی خود را ارزیابی کند.

تلفیق و اغواگری

اغلب معمار مجبور است که ایده های پیچیده را به یک تصویر واحد از پروژه یا یک شعار تبدیل کند. برای انجام این کار، معماران از انتزاع استفاده می کنند و در احساسات ایجاد شده ی خود تجدید نظر می کنند. بسیاری از بحران های پیش روی امروزی انتزاعی می باشند. توانایی معمار در تجسم سازی و ایجاد دیدگاه بصری در درک گسترده تر مقیاس چالش موجود مفید است. به منظور پاسخ دادن به سوالات، معمار باید از مهارت های فنی و خلاقانه ای برخوردار باشد تا توضیحات مستقیم، واضح و روشن را ارائه دهند و تصویر نهایی طرح ارائه شده را بتواند تشریح کند. محیط های رسانه ای فعلی مملو از تصویر هستند. بنابراین به سختی می توان از میان نویزهای موجود حرکت کرد و تصویر بصری واحدی را ارائه کرد. هنوز معماران در استفاده از ابزارهای گرافیکی مسیر طولانی در پیش روی دارند. امروزه نیاز به بهره گیری از مهارت های انضباطی بیشتر احساس می شود. می توانیم از طریق تلفیق، برقراری ارتباط و اغواگری تصاویر جدیدی را خلق کنیم. در صورت بروز مشکلات پیچیده، استفاده از این مهارت ها باعث ایجاد انگیزه برای جامعه ی معماری می شود تا راه حلی برای رفع آن پیدا کنند.

منطق مبتنی بر پروژه

معمولا معماران به صورت پروژه ای بر روی کارهای خود تمرکز می کنند: قسمت های مختلف کار از هم متمایز می شود، ایپزودهای اولیه، میانی و نهایی در فرآیند کار تعریف می شود. ما امیدواریم که بتوانیم مسائل مربوط به تغییرات اقلیمی را حل کنیم . بی شک معماری روشی برای کمک به حل مشکلات پیچیده در فازهای عملیاتی متمایز و مستقل است که سعی در پاسخ دهی سیستماتیک از طریق اقدامات هماهنگ شده دارد. بدیهی است معماری تاثیر گذار و کمک کننده است.

مطمئنا، مدل های سنتی معماری و نقش سنتی معمار هم چنان معتبر و مفید است: سرپناه های انسانی و نوآوری های جدید بخشی مهمی از فعالیت های جمعی در آینده خواهد بود. اما پیشنهاد من این است که معماران نقش مهم خود در طیف وسیعی از مشکلات موجود را فراموش نکنند و به کمک ابزارهای سنتی معماری راه حل های فوری برای حل مشکلات پیش رو ارائه کنند.

خوش بختانه به عنوان مدیر برنامه های معماری هر روز فرصت کار با معماران و دانشجویان جوان معماری را دارم که آرمان گرایانه و بلند پروازانه به دنیای معماری وارد می شوند. بسیاری از آنها با آرزوی معمار شدن وارد مدارس و دانشکده های معماری شده اند و در حال یادگیری معماری به معنای متعارف آن هستند. با این وجود نسل فعلی به دور از تعلقات موجود سعی در یافتن مسیرهای نوین معماری دارند.

با وجود تحمیل چالش های موجود باید اعتراف کنم که دانشجویان جدید معماری نوید آینده ای درخشان را می دهند. برخی از دانشجویان بیش از آنکه خود را معمار بدانند، خود را یک حل کننده ی خلاق مشکلات تصور می کنند، در گروه های تیمی مشارکت می کنند و از مسائل پیرامون خود الهام می گیرند. همواره نتایج کامل محقق نمی شود اما جاه طلبی، خلاقیت و نگرانی دانشجویان معماری می تواند به بهبود وضعیت فعلی جهان کمک کند.

به نظر می رسد در دوران پر از آشفتگی موجود، معماری یک پناهگاه باشد . چالش های موجود قابل توجه هستند اما به هیچ وجه قابل تحمل نمی باشد. در این راستا معماری کمک کننده است. دانشجویان معماری این مسئله را درک کرده اند. رشد فزاینده ی معماران باعث شده است که گام هایی در راستای حل چالش های پیچیده اتخاذ شود. بنابراین ما واقعا امیدوار هستیم که بتوانیم در زمان های جالبی زندگی کنیم.

دیوید گودمن، مدیر دانشکده ی معماری IE، دانشگاه معماری و طراحی

در این مقاله با معرفی چندین مهارت مورد نیاز معماران با شما همراه بودیم، همچنین شما میتوانید برای مطالعه مطالب بیشتر به بخش مقالات آموزشی در وب سایت ما مراجعه کنید.