وقتی درباره ی رنگ در دکوراسیون داخلی صحبت می کنیم، رنگ ها به صورت تصادفی استفاده نمی شوند. در نگاه اول ممکن است تصور کنیم که انتخاب رنگ برای مثلا اتاق نشیمن و یا برای کل خانه کار راحتی است چون رنگی را که دوست داریم انتخاب می کنیم. در بسیاری از موارد اگر شما چیزی در مورد رنگ ها ندانید و ندانید که چه ترکیب هایی برای سبک منزل شما بهترین هستند، نتایج ممکن است هیچ شباهتی به یک کار و ظاهر حرفه ای نداشته باشد.

رنگ در دکوراسیون داخلی

در بسیار موارد کسانی که طراح داخلی هستند دانش استفاده از رنگ در دکوراسیون داخلی را دارند و همچنین درباره گروه رنگ های خاص و چه رنگ هایی برای ترکیب کردن مناسب هستند و بیشتر از همه اثرات روانی از یک رنگ یا دیگری و متناسب با فضای داخلی برای به دست آوردن نتیجه مناسب شما به سادگی می توانید با اضافه کردن یک رنگ و یا ترکیب رنگی خاص اتاق خود را به صورت بصری کوچک یا بزرگ کنید.

3 راهنمایی برای انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی :

1.در ابتدا از فضای مورد نظر عکس بگیرید؛ و درباره چه مدت و چه زمان از روز را در آن فضا صرف می کنید و چه فعالیتی در آن فضا انجام می دهید فکر کنید و بر اساس آن درباره رنگ فضا تصمیم گیری کنید.

2.شما باید ببینید چه زمان نور خورشید ، صبح ، ظهر، در طول روز و یا کل روز وارد فضا می شود. (بستگی به جهت قرار گیری اتاق دارد)

3.ببینید اتاق چقدر بزرگ است، وبا توجه به اندازه اتاق از رنگهای تیره تر یا روشنتر استفاده کنید. رنگ های روشنتر احساس فضای بزرگتر را القا می کند و استفاده از رنگ های تیره تر یا گرم تر فضا کوجکتر به نظر می رسد.

مردم درک متفاوتی از رنگ ها دارند، و آنها به رنگ ها پاسخ می دهند اما اثرات رنگ برای هر فرد یکسان نیست. به عنوان مثال، یک رنگ خاص می تواند برخی خاطرات و احساسات را به صورت ناخوداآگاه بیدار کند.

مثال دیگر درباره رنگ سیاه می باشد که برای بعضی افراد یادآور عزداری و چیزهای غمگین است در حالی که برای دیگران یاد آور رویدادهای خوب و مطلوب است.

با استفاده از روانشناسی رنگ در دکوراسیون داخلی نمی توان تضمین کرد که هر فرد در خانه آنچه را که شما می خواهید را ببیند واحساس کند.

در ادامه به توصیف برخی اثرات روانشناسی رنگ در دکوراسیون داخلی رنگ سیاه ، سفید ، خاکستری ، قهوه ای ، زرد ، نارنجی ، قرمز ، صورتی ، بنفش ، آبی و سبز خواهیم پرداخت.

رنگ قهوه ای :

رنگ قهوه ای در دکوراسیون

با رنگ قهوه ای می توانید احساس طبیعی و راحتی را به خانه خود القا کنید.

قهوه ای معمولا از رنگ های زیر تشکیل  می شود ؛

سیاه و سفید، زرد، خاکستری، سبز، قرمز یا نارنجی و حتی بنفش

به دلیل اینکه رنگ قهوه ای از مخلوط چندین رنگ ساخته شده و آن را نمی توان در نمودار رنگ پیدا کرد و اغلب به عنوان رنگ خنثی درنظر گرفته می شود .

رنگ قهوه ای می تواند بسیار لذت بخش باشد اگر به شکلات ، قهوه و کیک فکر کنیم. این رنگ اغلب در طبیعت یافت می شود ، تقریبا هر گیاهی که در طبیعت پیدا می کنیم در آن قهوه ای وجود دارد.

در بسیاری از فضاها قهوه ای رنگ زمین است، بنابر این قهوه ای می تواند به ما احساس امنیت وثبات را بدهد.

در دکوراسیون داخلی ، قهوه ای می تواند عمق وگرما را به فضا القا کند

با اضافه کردن کمی رنگ قهوه ای به طرح های رنگی خنثی باعث می شود تا از آنها استقبال بیشتری شود .

اتمام مبلمان و کف پارکت زیبا و رنگ های طبیعی می تواند بسیار دلچسب باشد ، ویا اگر شما از چوب نتراشیده و پارچه های پشمی در سایه های طبیعی قهوه ای استفاده کنید منجر به ایجاد یک اثر روستایی دلپذیر می شود .

رنگ سفید :

رنگ سفید در دکوراسیون

استفاده از اثرات روانی رنگ سفید باعث ایجاد طراوت وظاهر تمیز در خانه شما می شود . سفید استفاده می شود برای ایجاد و پیدایش روح ، آرامش و خلوص

اگر رنگ سفید در یک اتاق استفاده شود بر روی دیوارها و مبلمان و یا کف می تواند به ما احساس بالاتر و با طراوت بودن بدهد .

اگر شما یک اتاق رنگارنگ و یا یک اتاق کاملا سفید نمی خواهید ، شما می توانید از ترکیب رنگ سفید با دیگر رنگ های طبیعی مانند سیاه و قهوه ای ویا خاکستری بسیار ترکیب خوب و مناسب می باشد .

برای مفید واقع شدن اثرات روانشناسی رنگ سفید در دکوراسیون داخلی ، نباید از آن بیش از حد استفاده کرد . فقط برای تاکید بر کارهای خاص از جمله فریم درها و پنجره ها.

رنگ خاکستری :

رنگ خاکستری در دکوراسیون

فضای داخلی خاکستری رسمیتی به محیط می بخشد که عبارت از زیبایی (وقار) ظریفی است بدون اینکه بیش از حد سنتی باشد.

تاثیر رنگ خاکستری بسیار بستگی به رنگ سایه ای دارد که استفاده می کنید.

برای مثال ، اگر خاکستری دارای ته رنگ زرد باشد ممکن است فضا را افسرده کند ، مخصوصا اگر در فضا چیزهایی داشته باشید در سایه های مختلف قهوه ای ، اما یک سایه زیبا از خاکستری که در ترکیب با رنگ سفید بسیار روشن نیست می تواند یک ظاهر زیبا وبا طراوت ایجاد کند.

اگر شما در دکوراسیون داخلی بیش از حد نقاط خاکستری داشته باشید وفضایی که در آن خاکستری غالب باشد باعث ایجاد یک فضای مرده می شود .

رنگ سیاه :

رنگ مشکی در دکوراسیون

برای خلق جنبه ی زیبا و برجسته ی خانه ی خود، از تاثیرات روانشناختی رنگ سیاه استفاده کنید. اگر از این رنگ به طرز هوشمندانه ای بهره ببرید، فضای بسیار موقر و پیچیده ای به طراحی داخلی می دهید.

اگر بر روی رنگ روشن یا پیش زمینه ی خنثی قرار داده شود، هر شیء سیاه رنگی برجسته می شود.‌ رنگ سیاه برای مشخص کردن هر چیزی در اتاق ایده آل است. بیشتر افراد رنگ سیاه را با مرگ، سوگواری، بیوگی و معمولا مناسبتهای جدی و رسمی مرتبط می دانند. در نتیجه، خیلی از سیاه استفاده نکنید و تنها برای برجسته و مشخص کردن اشیاء خاص مانند قاب عکس ها، میزهای کوچک و غیره آن را بکار ببرید.

رنگ زرد :

زرد در دکوراسیون

برای خلق فضای درخشان و خوشبینانه از اثرات روانشناختی رنگ زرد بهره ببرید.

تاثیرات رنگ زرد با سایه روشن های آن تغییر میکند.

زرد کم رنگ استفاده شده بر روی دیوار ویا سقف می تواند نور آفتاب کمی در خانه شما بیاورد.

درحالی که ممکن است زرد تیره تر شما را پس از مدتی افسرده (ضعیف) کند.

اگر شما نمی خواهید از رنگ زرد بر روی دیوار استفاده کنید ، شما می توانید در جاهای دیگر از اثرات روانشناختی رنگ زرد بهره ببرید. برای مثال ؛ رنگ زرد برای برجسته نشان دادن اشیا بسیار عالی هست .

شما می توانید از زرد به مقدار کم در لوازم تزئینی ، گلها و عکس ها استفاده کرد.

رنگ قرمز :

رنگ قرمز فضای مهیج وطنین دار را در خانه شما به وجود می آورد.

رنگ قرمز اغلب نشان دهنده تهدید است. قرمز می تواند باعث افزایش فشار خون و ضربان قلب شود ، اما با سایه های گرمتر شما می توانید احساس خوبی داشته باشید . اتاق با رنگ قرمز می تواند سطح شور و شوق را اقزایش دهد . مانند نارنجی ، قرمز شناخته شدههستند به افزایش اشتها ودر نتیجه به طور گسترده در آشپزخانه استفاده می شود.

رنگ قرمز در دکوراسیون

رنگ صورتی :

رنگ صورتی در دکوراسیون

با رنگ صورتی فضایی تازه و جوی لطیف خلق کنید .

در بسیاری از کشورها ، رنگ صورتی به عنوان رنگ زنانه دیده می شود  اغلب و با همه چیز مربوط به دختران همراه است.

به طور کلی استفاده از اثرات روانشناختی رنگ صورتی در دکوراسیون داخلی آرام بخش و راحت است. عموما، اثرات روانشناختی رنگ صورتی مورد استفاده در طراحی داخلی راحتی و آرامش بخشی است. برخی از سایه های صورتی در خود تازگی و شیرینی دارند که میتواند با شیرینی ها تلفیق شود.

رنگ ارغوانی :

رنگ ارغوانی در دکوراسیون

تاثیرات روانشناختی رنگ ارغوانی را برای خلق یک محیط مجلل و گرانقیمت در خانه ی خود بکار ببرید. اگر سایه ی آبی داشته باشد، میتواند آرامش را القا نماید و فضای رمزآلودی به محیط می بخشد. سایه های متمایل به قرمز توجه بیشتری را به خود جلب نموده و در اتاق غالب هستند. رنگ ارغوانی شهرت زیادی در قدرت دارد.

رنگ آبی :

با رنگ آبی شما می توانید ظاهری شفاف و خنک خلق کنید. در طراحی داخلی، می توانید از رنگ آبی برای ایجاد فضای کار و مدیتیشن استفاده کنید. رنگ آبی در فشارخون پایین و ضربان قلب نشان داده شده است. این رنگ برای بزرگ نشان دادن اتاق با سایه ی بسیار روشن آبی استفاده می شود. می توانید از رنگ آبی برای اتاق با نور زیاد و گرم استفاده کنید. اگر در آشپزخانه، مبلمان و یا ظروف این رنگ را بکار ببرید، گفته شده که سبب کاهش اشتها و در نتیجه لاغری می شود.

رنگ آبی در دکوراسیون

رنگ سبز :

از اثرات روانشناختی رنگ سبز برای خلق محیطی آرام در منزل خود استفاده کنید. اثرات این رنگ مشابه آبی است. رنگ سبز بعنوان رنگ آرامش و وضوح شناخته شده است. این رنگ به چشمها آرامش می بخشد و طبیعت نیز لطافت و ظرافت فراوانی به ما می دهد. بهترین راه استفاده از رنگ سبز در طراحی داخلی، ترکیب آن با رنگ های دیگر است.

رنگ سبز در دکوراسیون

رنگ از جنبه های مهم طراحی در دکوراسیون داخلی می باشد.

ما می دانیم که یک فضای به خوبی برنامه ریزی شده را می توان با استفاده از رنگ های مناسب، ارتقا داد.

استفاده از رنگ در دکوراسیون داخلی یک موضوع پیچیده است که مستلزم خلاقیت می باشد که اغلب با کسب تجربه به دست می آید.

با این حال، روش های سازمان یافته و برنامه ریزی پیشرفته از رنگ می تواند به استفاده موفقیت آمیز از رنگ در دکوراسیون داخلی منجر شود.

یکی از اصول طراحی داخلی اعتقاد به فضای رنگی است، یعنی علاوه بر مبلمان و کف، قسمت های دیگر فضا باید دارای رنگ باشد.

Interior Design Element:

  1. Walls
  2. Floor
  3. Ceiling
  4. Furniture
  5. Accessories

اعتقاد به فضای رنگی یعنی طراحان می توانند غیر از جاهایی که آدم های عادی قادر به استفاده از رنگ در دکوراسیون داخلی هستند استفاده کنند، یعنی استفاده از رنگ در جاهایی که آدم های عادی جسارت استفاده از آن را ندارند.

ترکیب بندی رنگی را «میزانپاژ» می گویند؛ یعنی یک فضا به لحاظ قرار گرفتن عناصر از لحاظ رنگی هماهنگی داشته باشند و ترکیب زیبایی را بوجود بیاورد.

میزانپاژ 50% حسی است.

رنگ ها دو نوع هستند؛

  1. Chromatic color

رنگ هایی با پیگمنت رنگی (دارای رنگدانه): زرد ، سبز،آبی و …..

  1. Achromatic color

رنگ هایی بدون پیگمنت رنگی : خاکستری، سفید و مشکی

والر یا تونالیته : ارزش رنگی یا میزان غلظت رنگ

رنگ سفید روشنترین والر از هر رنگ می باشد.

رنگ سیاه تیره ترین والر از هر رنگ می باشد.

رنگها انواع مختلف دارند :

1.رنگ هایی که در طبیعت وجود دارند. (رنگ های اصلی – درجه یک )

Red – Blue – Yellow                                               قرمز – آبی – زرد

2.رنگ هایی که از ترکیب دو رنگ اصلی به وجود می آیند.

(رنگ های مکمل – درجه دو)

Yellow + Red   → ORONGE                                                        نارنجی

Yellow + Blue → GREEN                                                                سبز

Red + Blue      → PURPLE                                                              بنفش

3.رنگ هایی که از ترکیب یک رنگ اصلی و یک رنگ مکمل به وجود می آیند.

(رنگ های فرعی – رنگ های درجه سه)

Red Orange                                                                   قرمز نارنجی

Yellow Orange                                                                زرد نارنجی

Blue Green                                                                           سبز آبی

Yellow Green                                                                      زرد سبز

Blue Violet (Purple)                                                                 بنفش

Red Violet (Magenta)                                                         ارغوانی