میلگرد آجدار به عنوان یک عنصر حیاتی در صنعت و ساخت و ساز مورد استفاده قرار می‌گیرد. شناخت انواع میلگرد در بازار آهن آلات با خواص فیزیکی و ظاهری متنوع که هر کدام کاربرد خاصی دارند، برای مهندسین و پیمانکاران الزامیست. میلگرد‌هایی که در سطح خود دارای شیارهای‌ موربی هستند با نام میلگرد آجدار شناخته می‌شوند که با میلگرد ساده از لحاظ ظاهر و البته کارایی تفاوت عمده‌ای دارند. میلگرد‌های آجدار اصولاً در ساختمان‌سازی، به عنوان میلگرد بستر، احداث بنا‌های فلزی و صنایع مختلف مثل عمران کارایی دارند. در این راهنما به بررسی کاربرد میلگرد آجدار و نکات طلایی در شناخت خواص فیزیکی آن می‌پردازیم.

اصولاً روی سطح شاخه میلگرد آجدار علائمی به طور یکنواخت حک می‌شود. براساس این علائم می‌توان نوع و مشخصات محصول و در نتیجه کاربرد آن را شناسایی کرد. مثلا میلگرد سرمد ابرکوه دارای علامت اختصاری SAIS CT روی سطح خود است. در حقیقت با بررسی هر شاخه میلگرد متوجه می‌شوید از چه نوعی است، چه مشخصات فیزیکی دارد و برای چه مصرفی در صنعت یا عمران کاربرد دارد. به طور جامع و خلاصه در مورد کاربرد میلگرد آجدار می‌توان گفت که به دلیل استحکام و پایداری بالا، در پروژه‌های ساختمانی و صنعتی طرفداران خود را دارد. در ادامه به شرح مفصل این موضوع می‌پردازیم.

میلگرد آجدار چه کاربردی دارد؟

میلگرد آجدار که با هدف تقویت سازه خریداری می‌شود، از جمله مصالح پرکاربرد در صنعت ساخت‌وساز است که به منظور استحکام و پایداری سازه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع میلگرد به دلیل داشتن آج‌هایی روی سطح خود، اصطکاک مطلوبی با بتن ایجاد می­کند.سایز این مقطع  فولادی از ۸ میلی‌متر تا ۴۰ میلی‌متر متغیر است. این میلگرد‌ها دارای ویژگی‌های خاصی هستند که آن‌ها را نسبت به میلگرد‌های دیگر برای تقویت بتن ترجیح می‌دهند. با توجه به درجه اهمیتی که میلگرد آجدار در صنعت ساختمان سازی دارد، مسلما هزینه­هایی که به این نوع از مقطع فولادی اختصاص می­باید نیز در اولویت قرار دارد. تهیه با کیفیت­ترین میلگرد با ارزانترین قیمت از امتیازات یه پیمانکار پروژه محسوب می­شود. برای مشاهده لیست قیمت لحظه­ ایی میلگرد می­توانید به وب سایت آسن مراجعه کنید و در صورت تصمیم نهایی به خرید و یا مشاوره فنی از متخصصین و مهندسین ما، ارتباط تلفنی برقرار کنید.

کاربرد میلگرد آجدار در ساخت و ساز چیست؟

میلگرد آجدار با داشتن علائمی از میلگرد ساده متمایز شده است و خاصیت‌های فیزیکی منحصر به فرد و استحکام بالا، کاربرد‌های گسترده‌ای در صنعت ساخت و ساز دارد. این میلگرد معمولاً برای موارد زیر کاربردی است:

  • احداث بنا‌های فلزی
  • مقاومت سازه‌های فولادی
  • اجرای پل‌ها
  • افزایش مقاومت سازه‌های بتنی
  • و…

کاربرد میلگرد آجدار در ساخت و ساز چیست؟

تحمل بار‌های سنگین و پایداری بالای آن، از مزیت‌های مهم میلگرد آجدار در صنعت ساخت و ساز است. میلگرد آجدار با داشتن ویژگی‌های خاص مانند مقاومت بالا در برابر نیرو‌های فشاری و کششی و خاصیت ضد زنگ برای بسیاری از صنایع مناسب است.

افزایش مقاومت کششی بتن

همانطور که گفته شد، بتن به تنهایی مقاومت کششی پایینی دارد پس میلگرد آجدار می‌تواند این ضعف را جبران کند و ترکیب میلگرد فولادی و بتن می‌توانند به عنوان مکمل‌های قدرتمند سازه را تقویت کنند. آج‌های روی شاخه میلگرد، چسبندگی مطلوبی بین میلگرد و بتن ایجاد کرده و مانع از لغزش آن‌ها نسبت به یکدیگر می‌شود. به عنوان مثال، در ساخت تیر‌های بتنی که تحت تنش‌های کششی زیادی قرار دارند، استفاده از میلگرد آجدار نقش بسزایی در افزایش مقاومت و جلوگیری از خم شدن و شکستن تیر ایفا می‌کند.

مسلح کردن فونداسیون

به منظور افزایش ظرفیت باربری فونداسیون ساختمان‌ها و ارتقا مقاومت آن‌ها در برابر نشست و سایر تنش‌های وارده، از میلگرد آجدار در فونداسیون استفاده می‌شود.

مقاوم‌سازی سازه‌ها در برابر زلزله

میلگرد آجدار به دلیل شکل‌پذیری بالا، قادر به جذب و دفع انرژی ناشی از زلزله بوده و از تخریب سازه در برابر این پدیده طبیعی جلوگیری می‌کند.

استفاده در دیوار‌های پیش‌ساخته

مسلح کردن دیوار‌های پیش‌ساخته با میلگرد آجدار، به افزایش مقاومت آن‌ها در برابر ترک خوردگی، خم شدن و سایر آسیب‌های احتمالی کمک می‌کند.

استفاده در سقف‌های تیرچه بلوک

میلگرد آجدار در سقف‌های تیرچه بلوک برای مسلح کردن تیرچه‌ها و افزایش مقاومت آن‌ها در برابر بار‌های وارده، به کار می‌رود.

استفاده به عنوان میلگرد بستر

میلگرد بستر همان طور که از نامش پیداست، به طور خاص به منظور بالابردن میزان مقاومت و پایداری در برابر فشار‌های وارد و مهار بار جانبی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حقیقت میلگرد علاوه بر افزایش مقاومت سازه و مقاومت کششی در سازه‌های بتنی می‌تواند مقاومت سازه در برابر زلزله را نیز تا حد زیادی تأمین کند. میلگرد‌های طولی و عرضی در کنار هم قرار گرفته و هدف اصلی خود یعنی پایداری را تقویت می‌کنند. نقش میلگرد بستر به این صورت است:

  • افزایش مقاومت در برابر زلزله
  • جلوگیری از ترک خوردگی دیوار‌ها
  • افزایش استحکام و پایداری

استفاده به عنوان میلگرد بستر

کاربرد میلگرد آجدار در صنایع دیگر

علاوه بر صنعت ساخت و ساز، میلگرد آجدار در صنایع دیگر نیز کاربرد‌های زیادی دارد. به عنوان مثال، در صنایع خودروسازی برای ساخت مقاطع فولادی، در صنایع دریایی برای ساخت قطعات کشتی و… استفاده می‌شود. استحکام و مقاومت بالای میلگرد آجدار، آن را به یک انتخاب مناسب در صنایع مختلف تبدیل کرده است. اما اصلی‌ترین کاربرد میلگرد آجدار در ساختمان‌سازی است و اغلب میلگرد ساده در صنایع خودروسازی و… طرفداران بیشتری دارد.

میلگرد آجدار در گرید‌ها و سایزهای از خط تولید خارج و روانه بازار می‌شود ولی اغلب آن‌ها دارای خواص مشترکی هستند تا بهترین عملکرد را در صنعت ساخت و ساز از خود نشان دهند. یکی از متداول‌ترین و البته کلیدی‌ترین کاربرد‌های میلگرد آجدار، استفاده از آن برای افزایش مقاومت سازه است. در حقیقت از میلگرد بستر برای بالا بردن پایداری سازه در برابر مخاطرات احتمالی چون زلزله و همچنین مهار بار استفاده می‌شود. تفاوت اصلی میلگرد آجدار با میلگرد ساده در شکل ظاهری، روش تولید و خواص فیزیکی آن می‌باشد.

هدف اصلی میلگرد آجدار افزایش استحکام سازه است. در حقیقت در هر جایی که بخواهیم مقاومت را بالا ببریم و پایداری را به سرحد خود برسانیم میلگرد آجدار جزء عناصر کلیدی محسوب می‌شود. بدین ترتیب سازه فولادی یا بتنی از قدرت پایداری و استحکام بسیار بالاتری برخوردار خواهد بود البته اجرای میلگرد باید زیر نظر مهندسین فنی با تجربه صورت گیرد چرا که در صورت اجرای غلط یا انتخاب نامناسب گرید‌ها، ممکن است سازه با خطر ریزش مواجه شد از سوی دیگر با تهدید‌های احتمالی چون کاهش عمر، شکستگی قطعات فولادی، خمیدگی و… مواجه خواهد شد. در نهایت در صورت اجرای مهندسی و مطمئن، سازه‌هایی با عمر بالا و پایداری بیشتر خواهید داشت.