این روزها اینفوگرافی به کمک اطلاعات پیچیده و سخت آمده است. زیرا با استفاده از این روش می توان در کوتاه ترین زمان ممکن اطلاعات مدنظر را به بیننده انتقال داد. این روش انتقال اطلاعات به عنوان سبکی در نمایش داده ها به صورت دیداری شناخته شده است. در انتقال اطلاعات دیداری از اشکال، نمادها  و یا تصاویر استفاده می شود. با کمک الگوهای استفاده شده در اینفوگرافی ها میتوان مخاطب را به یک درک درست و واضح نسبت به موضوع رساند. در زیر به بررسی نکات طراحی اینفوگرافی خواهیم پرداخت.

اگر تا کنون در حوزه تولید محتوا حضور داشته اید، حتما شنیده اید که کارشناسان این حوزه بر این باورند که ارزش یک عکس می تواند از صدها متن هم بیشتر باشد. همان طور که گفته شد با کمک اینفوگرافی می توان اطلاعات سخت و پیچیده را به روشی ساده جمع آوری کرد. به عنوان مثال می توان برای نمایش اطلاعات آماری از نمودارها، نقشه ها و… استفاده کرد تا این اطلاعات خشک و خسته کننده در قالب تصاویری رنگارنگ ارائه شوند. اگر در این عرصه فعالیت دارید، می توانید با کمک نیروی ذهن و استفاده از خلاقیت به نتایجی بسیار مطلوب برسید.

امروزه اطلاعات در قالب های ساده تری به مخاطب ارائه می شوند. به همین علت باید بتوان اطلاعات درخور را در بازه های زمانی کوتاه انتقال داد. از همین رو چند سالیست که اینفوگرافی ها با استقبال بسیار زیادی در شبکه های اجتماعی از قبیل: تلگرام، اینستاگرام، توییتر، فیسبوک و… مواجه شده اند. حتما تا کنون دیده اید عکس های مختلفی که اطلاعات متنوعی را در بر دارند، در شبکه هایی از قبیل تلگرام پخش می شوند. برای نمایش اطلاعات در این عکس ها از نمودارها، جداول و… استفاده می شود.

اگر چه این روزها اینفوگرافی ها جای بسیار خوبی مابین افراد عادی باز کرده است، اما نمی توان اثرگذاری ان را در ارگان ها و شرکت ها نادیده گرفت. به طوری که اغلب سازمان های وسیع و حرفه ای به منظور پیشبرد اهداف خود و همچنین معرفی حوزه فعالیتی خود، خدمات و یا محصولاتشان از اینفوگرافی استفاده می کنند.

ما در ادامه خواهیم گفت که برای خلق یک اینفوگرافی جذاب باید به چه نکاتی توجه شود و نکات طراحی اینفوگرافی را بیان خواهیم کرد.

پیش نیازها و نکات طراحی اینفوگرافی حرفه ای در یک نگاه

  •  ایده
  •  در نظر گرفتن مخاطب
  •  ساختار داشتن
  •  داشتن اطلاعات کافی
  •  دانش
  •  طراحی
  •  داشتن داستان
  •  داشتن طرح بصری قدرتمند
  •  داشتن موضوع مناسب

نکات طراحی اینفوگرافی

چرا باید پیش از طراحی اینفوگرافی ایده داشت؟

پیش از اینکه دست به طراحی بزنید یکی از نکات طراحی اینفوگرافی این است که باید به یک ایده خوب برسید. مطمئن باشید پس از رسیدن به ایده، بخش اعظمی از راه را رفته اید. به همین علت بهتر است تا موضوعی را انتخاب کنید که دستتان را برای ایده پردازی باز بگذارد. ایده مهم ترین چیزی است که پیش از طراحی به آن احتیاج خواهید داشت. یادتان باشد بی شک استفاده از ایده های ناب در طراحی منجر به دیده شدن اینفوگرافی خواهد شد.

نکات طراحی اینفوگرافی

چرا باید پیش از طراحی اینفوگرافی مخاطب را در نظر بگیریم؟

دومین اصل و یکی از نکات طراحی اینفوگرافی که باید پیش از طراحی اینفوگرافی به آن توجه داشت و یکی از نکات طراحی اینفوگرافی محسوب می شود، مخاطب طرح است. هدف شما از طراحی اینفوگرافی چیست؟ آیا به دنبال تبلیغ هستید؟ یا می خواهید خوانندگان بیشتری جذب کنید؟ یا اینکه بازنشر طرح برایتان کافیست؟ هر کدام از این اهداف، راه های ارتباطی مختلفی را طلب می کند و قطعا هر راه ارتباطی شیوه منحصر به فرد خود را در طراحی اینفوگرافی خواهد داشت. نکته ای که باید در این مرحله به آن توجه شود، این است که مخاطبان شما از هر نوعی که باشند و هدف شما هر چیزی که باشد، باید اصل سادگی و مفهوم بودن را در طراحی خود در نظر بگیرید. طراحان حرفه ای در زمان طراحی به سادگی طرح دقت دارند و نمود نهایی طرح مورد نظر را از دید مخاطب بررسی می کنند.

چرا اینفوگرافی باید ساختار داشته باشد؟

اگر می خواهید تا اینفوگرافی شما از جذابیت کافی برخوردار باشد، باید یک ساختار قوی برایش تعریف کنید. مطمئن باشید یک ساختار مستحکم در  شیوه ارائه مطالب، سازماندهی اطلاعات و افزایش اثرگذاری آن به شما کمک خواهد کرد.

چرا در طراحی اینفوگرافی به اطلاعات کافی نیاز داریم؟

شما به عنوان یک طراح هرچقدر هم که در کارتان حرفه ای باشید، مادامی که اطلاعات کافی در اختیار نداشته باشید، نمی توانید به تولید یک اینفوگرافی اثرگذار و کامل امیدوار باشید. زیرا مهم ترین بخش در طراحی اینفوگرافی به نمایش درآوردن اطلاعات است. اگر چه این روزها اینترنت به یک مرجع عمومی تبدیل شده است و در آن مقالات و تحقیقات گسترده ای قرار دارد، اما یکی از نکات طراحی اینفوگرافی این امر است که بهتر است پیش از اینکه دست به کار شوید، در مورد موضوع خود در چند مرجع دیگر هم تحقیق کنید. با این کار به صحت اطلاعاتی که قرار است به نمایش درآیند، مطمئن می شوید. لذا برای تولید یک اینفوگرافی حرفه ای به منابعی احتیاج خواهید داشت که به خوبی با موضوعتان همخوانی داشته باشند. اگر موضوع گسترده ای دارید، باید اطلاعات را منظم و دسته بندی کنید. در ادامه از بهترین اطلاعات که از بیشترین میزان جذابیت برخوردار هستند، کمک بگیرید. البته بهتر است که برای گزینش اطلاعات به نوع مخاطب و هدفتان از طراحی هم دقت کنید.

نکات طراحی اینفوگرافی

لزوم برخورداری از دانش در تولید اینفوگرافی

عده ای تصور می کنند، همین که اطلاعات متنی را به اطلاعات تصویری تبدیل کنند، یعنی کار تمام است. در صورتی که این باور کاملا اشتباه است. یکی از نکات طراحی اینفوگرافی این است که شما به عنوان یک طراح باید بتوانید از نشانه های بصری هم در طرح خود استفاده کنید. یادتان باشد علاوه بر استفاده از نشانه های بصری، همواره باید به سادگی و شیوایی طراحی نیز توجه داشته باشید. در صورتی که از نشانه های بصری هم کمک گرفته باشید، اما طرحتان پیچیده و آشفته باشد هیچ گاه اثرگذاری مطلوبی در نگاه و ذهن مخاطب به وجود نخواهد آمد.

رابطه مهارت طراحی با زیبایی اینفوگرافی

یکی از نکات طراحی اینفوگرافی که پیشنهاد می کنیم در صورتی که طراح خوبی نیستید، ابتدا کمی مهارت های خود را تقویت کنید و با ابزارهای لازم و ضروری آشنا شوید و سپس دست به طراحی بزنید. شاید این بخش سخت ترین قسمت کار باشد. طراحان حرفه ای به خوبی می دانند که با توجه به اطلاعاتشان، صفحه را به چند بخش تقسیم کنند و داده ها را چگونه و به چه نحوی در داخل کادر قرار دهند. پیشنهاد می کنیم در زمان طراحی به خوبی به نحوه ارائه اطلاعات دقت کنید. مثلا خوب بررسی کنید که برای موضوع شما نمودار های خطی بهتر هستند یا ستونی.

ضرورت داشتن داستان در طراحی اینفوگرافی

داشتن داستان به ارائه کامل اطلاعات و تحلیل داده ها کمک به سزایی می کند. البته که قرار نیست همیشه داده های شما حالت نموداری داشته باشند. داده ها می توانند به هر شکلی که در نهایت حس بررسی و مقایسه را در بیننده تحریک می کند، به نمایش درآیند. در برخی از مواقع اینفوگرافی می تواند با هدف آموزش یا هدایت اقشار مختلف تولید شود. اینفوگرافی به هر صورتی که باشد، باید برای آن یک داستان کوتاه، کاربردی و مختصر تعریف کرد و مطابق با آن به چینش اطلاعات در کنار هم دست زد.

نکات طراحی اینفوگرافی

چرا اینفوگرافی باید طرح بصری قوی داشته باشد؟

شما به عنوان یک طراح خوب باید برای اینفوگرافی موردنظرتان یک طرح بصری و جریانی خاص در نظر بگیرید. یکی از نکات طراحی اینفوگرافی این است اگر می خواهید که طرحتان از خوانایی قابل قبولی برخوردار باشد، باید اطلاعات را از چپ به راست یا راست به چپ و یا بالا به پایین بچینید و بدین ترتیب یک حرکت منظم برای چرخش چشم تعریف کنید. فراموش نکنید اطلاعات زیادی در قالب عکس ها، نمودارها و نمادها در اینفوگرافی چیده شده اند. پس حتما از چندین رنگ در نمایش اطلاعات استفاده کنید و بدین ترتیب به میزان جذابیت اینفوگرافی بیفزایید. ضمن اینکه باید به سایز و نوع فونت در طرحتان هم توجه ویژه داشته باشید. به خاطر داشته باشید که نوشته های موجود  در اینفوگرافی به خوبی در ذهن مخاطب می ماند. پس با استفاده از فونت و سایز متناسب این اثرگذاری را بیشتر کنید.

اهمیت داشتن موضوع مناسب در طراحی اینفوگرافی

اگر می خواهید اینفوگرافی هایی طراحی کنید که در اصطلاح مثل بمب صدا کند، یکی از نکات طراحی اینفوگرافی این است که باید به دنبال موضوعات مهم و اساسی بروید. اگر موضوع اینفوگرافی ما با دغدغه ها، چالش ها و سوالات بیننده همخوانی داشته باشد، با سرعت بسیار زیادی مابین مخاطبان بازنشر داده می شود. ازهمین رو، بهتر است تا موضوعی  چالشی را انتخاب کنید و در ادامه از منابع مرتبط و مطمئن داده های کاربردی را جمع آوری کنید. در ادامه راه حل هایی هم برای چالش های موجود ذکر نمایید و تمامی اطلاعات را در قالب یک اینفوگرافی به تصویر بکشید. برای ذکر راهکار ها و پیشنهادات از طراحی های جذاب، ساده و گویا کمک بگیرید. به نحوی که به خوبی توجه مخاطب را به خود جلب نماید.

اگر دارای کسب و کاری هستید و در راستای اهداف کاری خود، چالش ها و مشکلات مخاطب را به تصویر کشیده اید، می توانید در بیان راهکارها خدمات و تاثیر صنعت خود را در بر طرف کردن این مشکلات ذکرکنید.

توجهات ویژه

  1.  می توانید در اینفوگرافی از پالت تایپوگرافی استفاده کنید. کمک گرفتن از چند نوع سایز و فونت در تفهیم بهتر اطلاعات، نه تنها ایرادی ندارد، بلکه به اثرگذاری بیشتر طرح هم کمک می کند. استفاده از حروف رنگی، کوچک و بزرگ و متنوع هیچ اشکالی ندارد و قطعا نمای اینفوگرافی شما را بیشتر خواهد کرد.
  2.  همیشه بخشی از صفحه طراحی خود را سفید بگذارید. همیشه لازم نیست تا اطلاعاتتان را آنقدر زیاد کنید که مجبور شوید از کوچک ترین فضاها هم برای ارائه اطلاعات استفاده کنید. برای اینکه بتوان از خستگی چشم مخاطب جلوگیری کرد و وی را برای دنبال کردن مابقی اطلاعات آماده کرد، باید فضاهایی را هم خالی گذاشت.
  3.  حتما در پشت یک طراحی اینفوگرافی هدفی نهفته است. پس بهتر است بخشی از طراحی خود را به تشویق مخاطب برای رجوع به سایت و یا بازنشر اینفوگرافی اختصاص بدهید. با این کار می توانید بهتر دیده شوید و بیننده را به اهداف واقعی خود نزدیک تر کنید.
  4.  با به چالش کشیدن مشکلاتی که هم اکنون در کشور حکم فرماست، می توان میزان بازدید از طرح را افزایش داد. به طور مثال این روزها یکی از چالش های اصلی جوانان فراهم نبودن بستری مناسب برای جذب شدن به بازار کار است. بر طبق نظر کارشناسان، هشتگ هایی که این روزها در شبکه های مجازی به وفور جست و جو می شوند به همین بازار کار تعلق دارند. لذا شما می توانید با تهیه یک اینفوگرافی کامل از اطلاعات و داده های مربوط به بازار کار، بازدید از اینفورگرافی خود را افزایش دهید.
  5.  موضوعتان را به شکل کاربردی مطرح کنید! تصور کنید شما شرکتی وابسته به دارو ودرمان دارید. لذا می توانید به جای تبلیغات مستقیم، اطلاعاتی را در اینفوگرافی ارائه دهید که جذاب و کاربردی باشند و در عین حال به حوزه پزشکی مرتبط باشند. به این ترتیب می توانید افراد را به طور غیر مستقیم به خود جذب کنید.
  6.  بر طبق آمار، استفاده از مطالب خاطره انگیزی مثل ضرب المثل ها و ذکر بیوگرافی افراد مشهور و سرشناس در اینفوگرافی ها با استقبال بسیار خوبی از سوی مخاطبان همراه است.
  7.  همیشه لازم نیست که در راستای چهارچوب تعریف شده اینفوگرافی تولید کنید. گاهی اوقات می توانید کمی پا را فراتر بگذارید. به عنوان مثال تصور کنید که شما صاحب یک کسب و کار آنلاین هستید. همیشه لازم نیست که مزایای کسب و کار آنلاین را ذکر کنید. بلکه گاهی می توانید یک اینفوگرافی مقایسه ای طراحی کنید و نتیجه را به بررسی های مخاطب واگذار کنید. مثلا ویژگی های خرید به صورت سنتی و آنلاین را ذکر کنید. به طوری که در ادامه مخاطب را به صورت غیر مستقیم به خرید آنلاین ترغیب کنید.
  8.  همیشه به تصویر کشیدن آمارهای چالشی با استقبال خوبی همراه است. لذا می توانید در ارائه داده های خود از اطلاعات آماری کمک بگیرید. با کمک اینفوگرافی های آماری می توان به خوبی تحلیل کرد و در ادامه به نتایج بسیار خوبی رسید.