به دلیل نداشتن ابعاد متناسب و هماهنگ بودن وسایل و آشپزخانه قدیمی‌‌ حداکثر وقت کدبانو صرف پخت و پز می‌شود.
به طور متوسط یک کدبانو در هفته حدودا هفتاد ساعت مشغول فعالیت است که قسمت عمده‌ی این مدت به پخت و پز می‌گذرد‌‌‌‌، چنانچه بخواهیم این مدت را حداقل رساند بایستی در چیدمان آشپزخانه دقت کنیم.

جهت اثبات مسئله و آزمایش، طبخ یک غذای معین در یک آشپزخانه قدیمی‌‌ و طبخ همان غذا در آشپزخانه جدید‌‌‌‌، به عمل آمده‌‌‌‌ در آشپزخانه‌ی قدیمی لازمست ‌‌۱۷۴ متر راه رفت و ۶۹ دقیقه وقت صرف نمود، در صورتی‌ که در آشپزخانه ی جدید ۷۴ متر باید راه رفت و حدود ۳۰ دقیقه وقت صرف خواهد شد.

چنانچه تفاوت را در تعداد دفعات برای هر روز‌‌‌‌، ماه، سال و همچنین عوارضی که در اثر ایستادن و راه رفتن دچارشان می‌‌گردد در نظر بگیریم متوجه خواهیم شد تا چه حد یک آشپزخانه صحیح باعث صرفه جویی در نیرو و مدت کار می‌گردد.

‌‌به طور‌ کلی در آشپزخانه چهار عمل صورت می‌‌پذیرد:

۱. نگهداری مواد غذایی
۲. آماده ساختن مواد غذایی
۳. پخت و پز (طبخ غذا)
۴. شستشو و جمع آوری ظروف و قرار دادن آن‌ها در محل معین

نکات مهم در مورد آشپزخانه

لازمست وسا‌‌یل و قفسه‌‌ها در ارتباط با چهار عمل گفته شده تنظیم و قرار گرفته شوند‌‌‌‌، ابعاد و مبلمان آشپزخانه را می‌‌توان مناسب افراد طراحی و فراهم نمود.
در آشپزخانه می‌‌توان قسمتی را به عنوان (پانتری) یا غذاخوری خانوادگی در نظر گرفت و همچنین محلی برای میز اطو و دوخت و دوز در نظر گرفت.
آشپزخانه باید نزدیک درب ورودی بوده تا بتوان براحتی مواد غذایی را به خارج از منزل برد.
محل شستن لباس‌ها و انبار مواد غذایی را باید نزدیک آشپزخانه در نظر گرفت.
بانوی خانه دار باید بتواند از آشپزخانه محل بازی بچه‌‌ها و درب ورودی حیاط را زیر نظر داشته باشد.

نکات مهم در مورد طراحی آشپزخانه

۱. فاصله مناسب با قرار دادن صحیح قفسه‌‌ها و وسایل کار.
۲. قفسه‌‌ها و صفحه ی کار به اندازه ی کافی در ارتفاع مناسب قرار گیرد.
۳. وسا‌‌یل کار مانند اجاق، گاز، یخچال‌‌‌‌، فریزر‌‌‌‌، ظرفشویی‌‌‌‌ و طرز قرار گرفتن هر گرفتن هر یک از آن‌ها ‌‌به طور‌ صحیح.
۴. در نظر گرفتن محل نشستن هنگام پخت و پز‌های طولانی.
۵. راه رفتن و خم و راست شدن کدبانو را باید هنگام پخت و پز به حداقل رساند زیرا یک سوم نیرو صرفه جویی خواهد شد.
۶. محل سرو غذا نباید فاصله ی زیادی تا آشپزخانه داشته باشد.

طرز چیدن لوازم آشپزخانه

آشپزخانه را از سمت راست به چپ (مطابق طبیعت انسان) مبلمان و تجهیز می‌‌نمایند‌‌‌‌، بدین ترتیب وسا‌‌یلی که از راست به چپ قرار عبارتند از:

۱. یخچال
۲. چراغ خوراک‌پزی در آن قفسه ظرف آشپزی با فر قرار می‌‌گیرد.
۳. صفحه کار (حداقل 60 سانتیمتر  در زیر آن قفسه قاشق و چنگال قرار می‌‌گیرد.
۴. صفحه کار  در زیر آن قفسه قاشق و چنگال قرار می‌‌گیرد.
۵. ظرفشویی  در زیر آن سطل آشغال قرار می‌گیرد.
۶. قست خشک کن.

فرم‌های مختلف آشپزخانه

فرم آشپزخانه بستگی به مساحت آشپزخانه و تقاضای کدبانو دارد‌‌‌‌، آشپزخانه را می‌‌توان به چهار فرم (یک‌طرفه، دوطرفه، Lشکل و U شکل) تجهیز نمود.

آشپزخانه-1

۱. آشپزخانه یک طرفه

در یک فرم کلیه لوازم آشپزخانه در یک‌طرفه به ترتیبی که گفته شد چیده می‌‌شوند.

۲. آشپزخانه دو طرفه

در این فرم لوازم در دو طرف آشپزخانه چیده می‌شوند‌‌‌‌، مهم‌ترین قسمت‌‌‌‌، قسمت‌های بدون پنجره می‌باشد که می‌توان سمت راست یخچال و فریزر‌‌‌‌، چراغ گاز و سمت چپ ظرفشویی قرار داد.

۳. آشپزخانه ال فرم (L)

در این فرم لوازم و قفسه‌‌ها به صورت L قرار خواهد گرفت.

۴. آشپزخانه یو فرم (U)

در این فرم لوازم و قفسه‌‌ها به صورت یو (U) قرار می‌‌گیرد‌‌‌‌، معمولا برای منازل پر جمعیت از این فرم استفاده می‌‌نماید.

۱۵. تجهیز آشپزخانه و اطاق کار کدبانو‌‌‌‌، مجاز آشپزخانه
۱۵-۱. یخچال‌‌‌‌، فریزر
۱۵-۲. ‌‌‌‌میز تاشو
۱۵-۳. ظرفشویی
۱۵-۴. ظرفشویی مخصوص شستن قاشق و چنگال چاقو
۱۵-۵. چراغ خوراکپزی
۱۵-۶. فر
۱۵-۷. شیر آب مخصوص براشتن آب
۱۵-۸. ماشین لباسشویی
۱۵-۹. خشک کن اتوماتیک
۱۵-۱۹. قفسه مخصوص جارو
۱۵-۱۱. میز تاشو
۱۵-۱۲. دستگاه و ‌‌‌‌میز اتو

ابعاد وسا‌‌یل و ظروف مورد احتیاج آشپزخانه

در این قسمت به بررسی ابعاد وسایل مورد احتیاج در اشپزخانه می‌پردازیم. لطفا در ادامه با طراح شید همراه باشید.

مصالح آشپزخانه

به علت وجود بخار آب و ذرات روغن در فضای آشپزخانه مصالح را باید قابل شستشو و مقاوم در نظر گرفت‌‌‌‌‌‌‌‌، برای دیوار‌‌ها می‌‌توان سرامیک و کاشی. برای کف آن از مواد پلاستیکی (پی.وی.سی‌) سرامیک کف و موزاییک در رنگ‌ها و اشکال مختلف استفاده نمود. امروز در آشپزخانه‌‌های مدرن فقط قسمتی را که چراغ گاز و ظرفشویی قرار می‌‌گیرد کاشی نموده و برای سایر دیوار‌‌ها از رنگ روغنی مات قابل شستشو استفاده می‌‌نماید.

تهویه آشپزخانه

بوی پخت و پز و رطوبت آشپزخانه را می‌‌توان به ویسله نصب هواکشی که در بالای اجاق گاز تعبیه می‌‌نماییم تهویه نمود‌‌‌‌‌‌‌‌، البته با باز نمود پنجره‌‌‌‌‌‌‌‌، تهویه صورت می‌‌گیرد ولی نصب هواکش برای پخت و پز‌های لازم به نظر می‌‌رسد.

نور و روشنایی

قسمتی که چراغ خوراکپزی قرار می‌‌گیرد به خصوص باید از نور کافی برخوردار باشد تا بخار حاصل از دیگ مانع دید نشده و بتوان به راحتی کار پخت و پز را ادامه داد‌‌‌‌‌‌‌‌، روش‌‌های مختلفی برای تامین روشنایی وجود دارد که می‌‌توان از آن‌ها استفاده نمود.

آشپزخانه-2

رنگ آشپزخانه

در آشپزخانه‌‌های مدرن سعی شده فضا‌های پخت و پز را با استفاده از رنگ‌های زنده و قفسه‌‌های چوبی و نصب پرده‌‌های الوان به صورت یک فضای زندگی و گردهمایی افراد خانواده تبدیل نمود.
رنگ قسمت پخت و پز را باید از رنگ‌های روشن انتخاب نمود تا انعکاس آن رنگ طبیعی غذا را تغییر ندهد‌‌‌‌‌‌‌‌، سایر قسمت‌های آشپزخانه را رنگ‌های زنده و اشتهاآور می‌‌توان رنگ آ‌‌‌‌میزی کرد.

عنصر اصلی طراحی آشپزخانه

عناصر اصلی اشپزخانه از جمله عناصر افقی، عمودی، کف اشپزخانه، سقف، دیوارها و… نام دارند که در ادامه به توضیح آن‌ها می‌پردازیم.

۱. عناصر افقی

حرکت‌های افقی آشپزخانه همانند کابینت‌‌های ‌‌‌‌زمینی و دیواری و چیدمان کاشی اگر در طراحی به حرکت‌های افقی اهمیت بدهیم و تاکید بر کشیده‌تر شدن خطوط افقی بکنیم فضای داخل آشپزخانه را بزرگتر جلوه می‌دهیم. این تاکتیک طراحی برای فضا‌های کم عرض بسیار موثر است.

۲. عناصر عمودی

حرکت‌های عمودی کابینت‌‌ها‌‌‌‌‌‌‌‌، کاشی‌‌ها و ویترین‌‌ها با تاکید بر ارتفاع عناصر عمودی‌‌‌‌، بلندتر و باریکتر نشان دادن آن‌ها می‌توان از نظر دید‌‌‌‌‌‌‌‌، ارتفاع کم یک فضای کوتاه را جبران نمود.

۳. کف آشپزخانه

اگر جنس کف آشپزخانه از جنس دیوار‌های بین کابینت‌‌ها باشد و با آن هماهنگی داشته باشد مثلا اگر هر دو جنس از جنس کاشی باشد‌‌‌‌‌‌‌‌، به این معنی است که کابینت‌‌ها از بقیه فضا جدا هستند.

و لیکن اگر کف آشپزخانه از جنس صفحه کابینت باشد یعنی هر دو از جنس گرانیت باشد هماهنگی بیشتری بین اطاق و کابینت به وجود می‌‌آید (البته دراکثر نقاط جهان آشپزخانه‌‌ها کف شور ندارند چون معمولا آب زیادی به زمین نمی‌‌ریزد و همانکه کف آشپزخانه ایزوله باشد کافی است به همین دلیل می‌توان به راحتی از جنس اجناس چون MDF‌‌‌‌‌‌‌‌، چوب حتی موکت برای کف برای کف آشپزخانه استفاده نمود).

۴. سقف آشپزخانه

در سنت موجود در معماری معاصر ایران سقف معمولا در طراحی فراموش می‌‌شود. اما واقعیت آن است که در یک اطاق چهار دیوار‌‌‌‌، یک کف و یک سقف است‌‌‌‌‌‌‌‌، سقف یک ششم فضای ما محسوب می‌‌شود پس می‌توان آن را به نوعی در طراحی دخالت داد‌‌‌‌‌‌‌‌، مثلا با یک رنگ جذاب و همخوان با بقیه متریال یا با نور پردازی صحیح و یا اختلاف سطح و استفاده از چوب و فلز و غیره.

۵. دیوارها

از دیوارهای خالی آشپزخانه می‌توان برای آویختن لوازم استفاده دکوری چون ظروف قدیمی‌‌ و هر چه که تنوعی با مابقی طراحمان داشته باشد استفاده نمود‌‌‌‌‌‌‌‌، یا با رنگ کردن آن با یک رنگ متنوع و یا تزیین آن با یک جنس از نوعی که در آشپزخانه استفاده نشده است مقداری افکار بیننده را تحریک کرد. در واقع دیوار بهترین سطح برای ایجاد تنوع در طرح به حساب می‌‌آید و معمولا ایجاد تنوع یکی از شیوه‌‌های مهم طراحی است.

۶. صفحه کابینت

در بازار آشپزخانه فقط یک نوع صفحه وجود دارد و آن هم جنس MDF که نه تنها تنوع آن رنگ‌های مختلف آن است. صفحه کابینت‌‌ها می‌تواند هم از سنگ و هم از سنگ گرانیت‌‌‌‌، هم کاشی‌‌های کوچک 2*2 و هم از جنس استیل یکپارچه که نمونه‌‌های آن در بخش‌‌های مختلف معرفی گردیده است‌‌‌‌، باشد.

۷.  رنگ

پارامتر‌های انتخاب رنگ در آشپزخانه به سه موضوع اصلی بار می‌‌گردد:

الف) هماهنگی رنگ با لوازم آشپزخانه و دیگر سایه‌‌های استفاده شده در مابقی فضای منزل.

ب) هر سبک طراحی دارای یک سری رنگ‌های مختص به خود است که به غیر از آن‌ها از رنگ‌های دیگر هماهنگی لازم را نخواهند داشت.

ج) رنگ‌های مورد علاقه صاحب خانه یا طراح که تصمیم گیرنده اصلی در ترکیب نهایی طرح هستند.

۸. نور

از آن‌جایی که بیشترین اقامت در منزل برای خانواده‌‌های ایرانی در آشپزخانه صرف می‌‌شود لذا هر چه محیط پر نورتر و روشن‌تر باشد هم جذاب‌تر است هم در روحیه افراد تاثیر بهتری دارد. البته نور طبیعی به مراتب زیباتر از نور مصنوعی است و با وجود قوانین فعلی شهرسازی که آشپزخانه باید حتما از نور مستقیم برخوردار باشد‌‌‌‌‌‌‌‌، پس بهتر است بیشترین استفاده ممکن را از آن برد.

کرکره‌‌های جدید هم در طرح‌های مختلف‌‌‌‌‌‌‌‌، هم در رنگ‌‌های مختلف و هم از جنس‌‌های متنوع است، مانند فلز‌‌‌‌‌‌‌‌، چوب و حتی پارچه. استفاده از این نوع کرکره‌‌ها موجب می‌‌گردد تا از تمام محیط شیشه خور پنجره نور بتابد.

در صورتی که اگر پوشش پنجره از طریق پرده باشد نه تنها بیش از ۳۵% از پنجره را کاملا می‌‌پوشاند، بلکه همخوانی پارچه با فلز‌‌‌‌‌‌‌‌، شیشه و حتی چوب مقداری مشکل است‌‌‌‌‌‌‌‌، ضمن آنکه با استفاده از کرکره‌‌های جدید می‌‌توان مقدار نور طبیعی را به داخل و دید داخل به بیرون را اندازه متناسب کنترل نمود.

آشپزخانه

۹.  لوازم

انتخاب درست لوازم همچون یخچال‌‌‌‌‌‌‌‌، اجاق گاز‌‌‌‌‌‌‌‌، ماکروویو‌‌‌‌‌‌‌‌، ماشین ظرفشویی و لباسشویی می‌‌تواند هماهنگی لازم را با مابقی طرح آشپزخانه ایجاد کند.

۱۰. بافت

بافت اجناس در طراحی و معانی طرح بسیار حا‌‌یز اهمیت است به عنوان مثال یک کاشی هم می‌تواند براق و درخشان باشد و هم می‌تواند ساختارش زبر و تیره باشد پس صرفا انتخاب رنگ و یا طرح یک کاشی کافی نیست بلکه بافت و ساختار اجناس نیز می‌تواند هماهنگی لازم را ایجاد کند.

۱۱.  اندازه

ارگونومی‌‌ به معنای تناسب اندازه‌‌ها با اندام متناسب انسان است به طور گویا حد دسترسی انسان به بالاترین طبقه کابینت دیواری یا ارتفاع سینک ظرفشویی‌‌‌‌‌‌‌‌، با توجه به ارتفاع دستان صاحب خانه هنگام شستن ظروف‌‌‌‌‌‌‌‌، می‌تواند هنگام ساخت آشپزخانه متناسب با قد و اندازه مصرف کننده ساخته شود‌‌‌‌‌‌‌‌، زیرا استاندارد‌‌ها همیشه کارایی دقیق را برای افراد مختلف ندارد.

سبک آشپزخانه

با توجه به انتخاب وسایل، نوع چیدمان و انتخاب رنگ ها آشزخانه‌ها از نظر دکور در سبک های متفاوتی قرار می‌گیرند.

سبک معاصر

سبک طراحی که در این بخش صحبت آن را می‌کنیم سبک مدرن و در واقع معاصر است. یعنی آن‌چه با سبک‌‌های هنری و مد روز در ارتباط است قطعا فن آوری و متریال جدید در سبک امروزی نقش مهمی‌‌ را ایفا می‌کنند.
همچنین خواص رنگ‌های رنگ‌های این دوره و فینیشینگ یعنی ظرافت اجرای کار را نکات مهم سبک متعلق به دوره معاصر است.
ظاهر کار بسیار ساده و با حداقل دکوراسیون اما با جز‌‌ییات و ریزه کاری بیشتر در نحوه اجرا است که دقت در اجرا است که دقت در اجرا و استفاده از فن‌آوری جدید به خصوص در انتخاب لوازم همچون گاز‌‌‌‌‌‌‌‌، هود‌‌‌‌‌‌‌‌، ماکروویو و غیره نشانه‌‌های اصلی این سبک است.

اجناس به کار رفته معمولا فلزی و سرد هستند. براق بودن متریال انعکاس نور را تشویق می‌کند و همین باعث بزرگ جلوه دادن فضا می‌شود.

اشکال هندسی و قرینه و کم تراکم با کابینت کافی برای انبار لوازم آشپزخانه یک فضای راحت و قابل فهم به وجود می‌آورد تا این فضا برای خانم خانه همیشه منظم جلوه کند.

کابینت‌‌های دیواری معمولا کم عمق طراحی می‌شوند تا اینکه در عمق آن‌ها چیزی از چشم دور نماند و پیدا کردن همه اجناس راحت‌تر انجام گیرد.

کابینت‌‌ها معمولا بلند و کشیده‌‌‌‌‌‌‌‌ و حداقل فاصله بین دو کابینت ‌‌‌‌زمینی ۱۲۰۰ می‌لی متر می‌‌باشد تا اشخاص بتوانند جلوی آن‌ها بیاستند و راحت تر درب آن‌ها را باز و بسته نماید.

دیوار‌ها معمولا برای آویزان کردن ظروف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اختلاف سطح در این سبک آشپزخانه محسوس است تا نور طبیعی تا حد امکان به فضا راه پیدا می‌کند تضاد ۱+۲ ویژگی مهم این سبک در انتخاب تضاد‌هاست. تضاد بین رنگ‌ها و یا تضاد بین جنس‌های استفاده شده است.

به عنوان مثال شیشه و فلز در کنار هم و یا سنگ و چوب و همچنین تضاد بین براق و تیره و یا تضاد بین فرم هندسی و فرم آزاد.

در کنار این دو جنس متضاد استفاده شده یک بازی دیگر نیز به کمک تکمیل این زیبایی می‌‌آید مثلا در کنار آشپزخانه‌‌‌‌ای از جنس کاشی‌های تیره و کابینت‌های فلزی ناگهان کف آشپزخانه از چوب ساخته می‌شود و یا مکمل دو تضاد می‌تواند به شکل یک دیوار نقاشی شده به رنگ آبی دریایی در کنار سنگ و چوب ظاهر شود.

خلاصه یک شیوه ۱+۲ یعنی دو ۲ برای همان دو جنس متضاد و ۱ برای یک حرکت مکمل در کنار آن‌ها از ویژگی‌های اصلی این سبک است.

معمولا رنگ‌های مورد استفاده شامل رنگ‌های روشن مانند سفید‌‌‌‌‌‌‌‌، کرم نقره‌‌‌‌ای‌‌‌‌‌‌‌‌، استیل براق‌‌‌‌‌‌‌‌، آبی اقیانوسی (سبز+ آبی‌)‌‌‌‌‌‌‌‌، زرد روشن و سبز لیمویی که روحیه انسان را شاد می‌کنند و این امر در آشپزخانه چون مدت بیشتری از زمان زندگی در منزل را در آن صرف می‌کنیم بسیار حا‌‌یز اهمیت است.

رنگ‌ها نیز به شکل متضاد استفاده می‌شوند مانند قرمز و زرد در کنار هم و آبی و نارنجی و همچنین رنگ‌های متضاد دیگر.

آشپزخانه-3

سبک کلاسیک

سبک کلاسیک همانطور که از نامش پیداست مطابق با سلیقه‌‌ها و خط مشی‌‌های دوره کلاسیک است.
در این سبک دکوراسیون و تقسیم بندی‌های کامل هندسی و طبق قوانین طلا‌‌یی جایگاه ویژه‌‌‌‌ای دارند. درب‌ها‌‌‌‌‌‌‌‌، تاج و پا خور کابینت‌ها از جنس چوب و با طراحی قرینه هستند.

درب‌های کابینت‌ها معمولا دارای یک قاب مستطیل شکل و تقسیم بندی شده در شبکه‌‌های چوبی هستند که داخل آن‌ها با یک صفحه چوبی کوچک‌تر و یا شیشه‌‌های مات تکمیل شده است.

تاج روی کابینت دیواری معمولا از جنس چوب و با طراحی بسیار مجلل همانند ابزار‌های گچبری و لبه پا‌‌یین کابینت‌های دیواری یک وصله ۱۵ سانتیمتری چرخیده که پشت آن معمولا لامپ مهتابی قرار دارد‌‌‌‌‌‌‌‌، تا صفحه کابینت را روشن سازد.

در این سبک شاهد استفاده بیشتری از فرم‌های قوس دار و دایره شکل هستیم که این یکی از ویژگی‌های سبک کلاسیک است، در صورتی که در سبک معاصر فرم‌های تیز و شکسته بیشتر به چشم می‌‌خوردند.

اگر چه در این سبک‌‌ هارمونی و همخوانی بیشتری در فرم و انتخاب رنگ موجود است اما دیواره‌‌ها‌‌‌‌‌‌‌‌، سقف و کف آشپزخانه از رنگ آ‌‌‌‌میزی تیره در کنار رنگ‌های روشن تر کابینت‌‌ها است که این تنها نمونه استفاده از تاکتیک تضاد است.
رنگ‌های تیره چون قهوه‌‌‌‌ای‌‌‌‌‌‌‌‌، سبز زیتونی‌‌‌‌، آبی پررنگ و حتی مشکی برای دیواره‌‌ها و متقابلا رنگ‌های کرم‌‌‌‌‌‌‌‌، شیری‌‌‌‌، آبی آسمانی و سفید برای کابینت‌ها استفاده می‌شود.

استفاده از رنگ‌های تیره و سنگین همچون سبز زیتونی‌‌‌‌‌‌‌‌، قهوه‌‌‌‌ای و مشکی همراه با دکوراسیون غنی و جزییات‌‌‌‌‌‌‌‌، باعث آن می‌شود تا آشپزخانه گران قیمت و پر‌هزینه جلوه کند.

کف آشپزخانه‌‌ها معمولا تیره تر از کابینت‌‌ها است و همانند دیواره‌‌ها از جنس چوب‌های بلند‌‌‌‌‌‌‌‌، پهن و یا کاشی‌های عریض و سنگ‌های بزرگ که همگی به طور هندسی چیدمان شده‌اند ساخته می‌شوند.

نور طبیعی به داخل آشپزخانه با پرده یا کرکره کاملا کنترل می‌شود و بیشتر نور از طریق نورپردازی مصنوعی انجام می‌شود که فضا را مقداری تاریک‌تر از سایر سبک‌ها می‌سازد.

لوستر و چراغ‌های آشپزخانه بهتر است از جنس فلز یا شیشه باشند زیرا تمیز کردن روغن و چربی از روی لوستر‌ها پارچه‌‌‌‌ای و یا کاغذی غیر ممکن است. فضای غذاخوری یا کاملا جز مابقی فضای آشپزخانه است و یا اصلا وجود ندارد.
چیدمان کابینت‌ها به دور دیواره‌‌های آشپزخانه قرار گرفته است و در وسط آن یک حجم به شکل جزیره وجود دارد که کاربریش یا به شکل اجاق گاز است یا میز آماده سازی غذا که از بالای آن لازم پخت و پز به شکل معلق آویزان شده است.

آشپزخانه-4

سبک شیکر

سبک شیکر مخلوطی است از سبک معاصر و سبک روستایی‌‌‌‌‌‌‌‌، البته شباهت‌‌ها‌‌یی هم به دیگر شیوه‌‌های طراحی دارد اما کلا طرح‌ها‌‌یی که دارای چند شیوه طراحی باشند را Shaker می‌نامند. اهمیت به دکوراسیون غنی اما با جز‌‌ییات ساده‌‌‌‌‌‌‌‌، آن شکل تجملی سبک کلاسیک را ندارد اما سبک معاصر غنی‌تر است.
دارای ظاهر یکنواخت و هم سطح که در آن بافت اجناس از اهمیت خاصی برخوردار است.
آبی‌‌‌‌، خاکستری و قرمز آجری برای کابینت‌ها و یک زمینه کمرنگ مانند کرم یا سفید برای دیواره‌‌ها‌‌‌‌، تمامی‌‌ این رنگ‌ها کدر و غیربراق هستند و چون نور در آن‌ها منعکس نمی‌شود‌‌‌‌، یکنواختی ‌‌‌‌اشیا به چشم می‌خورد.

در این سبک رنگ‌ها همگی مکمل هم هستند یعنی صندلی‌‌ها‌‌‌‌‌‌‌‌، کابینت‌‌ها لازم و غیره طبق رنگ و بافتشان با هم ترکیب می‌شوند.

این آشپزخانه‌‌ها از چوب ساخته شده است‌‌‌‌، حتی دستگیره کابینت‌‌ها نیز از چوب است و شاهد آن هستیم که چوب‌های به کار رفته رنگ نیز می‌شوند.

علاقه‌مندی بسیاری به این سبک طراحی به این دلیل است که هر گاه از آن خسته شده با یک نقاشی ساده می‌توانند تغییر دکوراسیون بدهند و صرفه جویی در هزینه‌‌ها نمایند.

کابینت‌های زمینی معمولا بیشتر از کابینت‌های دیواری هستند و اکثرا به جای کابینت‌های دیواری لازم به دیواره‌‌ها آویخته می‌شود.

کابینت‌های ‌‌‌‌زمینی با درب‌های چوبی و محفوظ و کابینت‌های دیواری به حالت ویترین هستند و یا به شکل جعبه‌‌‌‌ای بدون درب هستند. البته این یکی از خواص سبک معاصر است که در این سبک مورد استفاده قرار می‌گیرد.

یکی دیگر از ویژگی‌های مهم این سبک عدم استفاده از کاشی در دیواره‌‌ها و کف آشپزخانه است. کف آشپزخانه از جنس چوب و دیواره‌‌ها نیز معمولا از جنس چوب هستند و یا با یک رنگ ساده تز‌‌یین شده‌اند.

فقط قسمت‌های مهم مانند اطراف اجاق گاز و یا روی سینک ظرفشو‌‌یی از کاشی استفاده می‌شود.
اگر جای کاشی‌‌‌‌‌‌‌‌، تخته چوب‌‌های مخصوص دیواری استفاده شود آن‌ها را با روغن جلا یا وارنیش مات بیرنگ در برابر نفوذ آب و نم محافظت می‌کنند و اگر حتی چوب استفاده نشود می‌توان از رنگ‌های هپوکسی برای ضد آب کردن دیواره‌‌های آشپزخانه استفاده کرد تا یک هماهنگی کامل به این کابینت و دیوار به وجود آید.

خیلی اوقات ‌‌‌‌میز آماده سازی غذا که به صورت جزیره‌‌‌‌ای در وسط آشپزخانه قرار دارد‌‌‌‌‌‌‌‌، بر روی چرخ‌های متحرک ساخته شده تا هنگام نیاز از فضای وسط‌‌‌‌‌‌‌‌، بتوان آن را به گوشه‌‌‌‌ای حرکت داد.

همچنین ‌‌‌‌میز وسط اگر مقداری کوتاه تر از سایر کابینت‌ها ساخته شود تنوعی در اطراف سطوح کار ایجاد می‌کند تا بتوان هنگام کار در آشپزخانه برای روی صندلی نشست‌‌‌‌‌‌‌‌، زیرا از لحاظ ارگونومی‌‌ کابینت‌های ‌‌‌‌زمینی مناسب صندلی نیستند.

آشپزخانه-5

سبک رترو

یکی از جدیدترین و پرطرفدارترین سبک‌های طراحی آشپزخانه که این روز‌ها در آمریکا و اروپا مد روز شده است در واقع بازگشت به ۵۰ سال پیش است.

عناصر هنر و معماری دهه ۱۹۵۰ میلادی‌‌‌‌‌‌‌‌، در سبکی تحت عنوان رترو (retro) تولید دوباره می‌‌شوند و پس از تطبیق با فن آوری جدید به بازار طراحی آشپزخانه ارا‌‌یه می‌گردد.

اگر فیلم بتمن و رابین را به خاطر بیاوریم و مسایل مهم آن دوران که همان پیشرفت علم فضایی و دسترسی انسان به کرات دیگر بود را مرور کنیم خواهیم دید که طرح‌‌های فضایی در آن زمان تاثیر زیادی بر روی صنعت و به خصوص هنر و معماری گذاشته بود.

پس بدیهی است که استفاده از فلز و اجناس جدید آن زمان همچون مواد نفتی مانند پلاستیک سبک بسیار منحصر به فردی را دارا بوده‌اند.

این دو جنس یعنی فلز و پلاستیک در طراحی و ساخت آشپزخانه‌‌های رترو نقش مهمی‌‌ را ایفا می‌کنند. البته چون نیز استفاده می‌شود اما به هیچ عنوان رنگی غیر از رنگ چوب به آن نمی‌خورد تا با فلز اشتباه نشود.

اجناس دیگری در این سبک مورد استفاده قرار نمی‌گیرد. حتی شیشه! کابینت‌ها و بدنه کابینت‌ها از جنس فلز هستند و هیچ سعیی نشده تا آن‌ها را چوب نشان دهند رنگشان نیز رنگ‌های سرد و تازه متناسب با فلز است.

همان طور که در سبک شیکر چوب رنگ می‌شود در این سبک فلز با رنگ‌های یک دست و یک نواخت که الهام گرفته از میوه‌‌های تازه است نقاشی می‌شود.

رنگ‌هایی چون قرمز توت فرنگی‌‌‌‌‌‌‌‌، سبز سیب درختی‌‌‌‌، زرد هلویی و آبی و سفید به عنوان مکمل رنگ‌های زمینه استفاده می‌شوند.

پستی و بلندی در طرح درب‌‌های کابینت‌‌ها دیده نمی‌‌شود و معمولا صاف و یکدست ساخته می‌شوند‌‌‌‌‌‌‌‌، اما آنچه جلب توجه می‌کند‌‌‌‌‌‌‌‌، دستگیره‌‌های بزرگ و فلز درب‌‌هاست که دقت زیادی در طراحی آن‌ها می‌‌شود.

گوشه‌‌های درب کابینت‌ها به شکل گرد ساخته می‌شود و اصولا استفاده از فرم‌‌های گرد و تمام دایره در این سبک جز ویژگی‌های آن محسوب می‌شود. مقدار کابینت‌ها معمولا زاید است تا همه اجناس آشپزخانه در آن جای گیرد.

البته دکور‌ها بر خلاف سبک‌های دیگر که از دیوار آویزان است‌‌‌‌‌‌‌‌، بر روی صفحه کابینت نشسته اند‌‌‌‌‌‌‌‌، دکور‌هایی همچون می‌کسر‌‌‌‌، توستر‌‌‌‌، فلاکس چای، قهوه ساز‌‌‌‌‌‌‌‌، ترازو و رادیو که همگی طراحا‌‌یی متعلق به دهه ۵۰ دارند.

معمولا در این آشپزخانه از کاشی استفاده نمی‌شود. بر روی دیوار پشت ظرفشو‌‌یی و یا پشت اجاق گاز به جای کاشی سرامیکی از فلز ساخته می‌شود و کف آشپزخانه با کفپوش‌های پلاستیکی مد در دهه ۵۰ پوشیده می‌شود که طرح انان به شکل شطرنجی سفید و مشکی است.

آشپزخانه-6

سبک روستا‌‌یی

سبک روستا‌‌یی به دلیل همخوانیش با طبیعت و عناصر طبیعی‌‌‌‌‌‌‌‌، محیط آشپزخانه را به یک فضای گرم و دوستانه تبدیل می‌نماید. بافت آن نیز بسیار ابتدایی و خام است.

کلمه Country را علاوه بر معنای کشور معنای روستا‌‌یی و Rustic را نیز می‌دهد که در زبان انگلیسی به معنای ساده‌‌‌‌‌‌‌‌، بی تکلف‌‌‌‌‌‌‌‌، دست نخورده و طبیعی است.

پس بنابراین فینیشینگ بارق همانند آنچه در سبک معاصر مشاهده کردیم به ندرت به چشم می‌خورد.

یک مجموعه‌‌‌‌ای که اکثر آن از صنایع دستساز‌‌‌‌‌‌‌‌، آنتیک و حتی آثار عتیقه و قدیمی‌‌ساز تشکیل شده است.

مانند کلکسیونی از لوازم آنتیک که نیازی به هماهنگی کامل ندارد و بعضی افراد ممکن است که بعضی از اجناس را به عنوان دست دوم دور بریریزند.

لوازمی‌‌ در آشپزخانه همچون اجاق گاز‌‌‌‌‌‌‌‌، آون‌‌‌‌‌‌‌‌، ‌‌‌‌میز و صندلی چوبی و سینک‌های قدیمی‌‌ قابل استفاده نیز مکمل خوبی برای مصالح مورد استفاده در این سبک هستند.

چوب با طرح کنده طبیعی و وارنیش نخورده‌‌‌‌‌‌‌‌، سنگ مالون(کوهی) و به دونه ساب‌‌‌‌، سرامیک طراح سفال‌‌های دست ساز‌‌‌‌‌‌‌‌، فلز با طرح فرفرژه و آجر‌های قزاقی ناهماهنگ و ناتراز‌‌‌‌‌‌‌‌، این‌ها امثال اجناسی هستند که در سبک روستا‌‌یی به کار گرفته می‌شوند.

آشپزخانه-7

کابینت‌ها از جنس تمام چوب هستند با درب‌‌های تک قاب‌‌‌‌‌‌‌‌، دیوار‌ها از آجر قزاقی و از کاشی‌‌های ۱۰*۱۰ با رنگ‌های مخلوط و درهم و طرح شطرنجی که هم بر روی دیوار‌ها کار می‌شوند هم بر روی صفحه کابینت و هم در کف آشپزخانه.

رنگ‌های مورد استفاده رنگ‌هایی هستند که عمدتا در طبیعت یافت می‌شوند‌‌‌‌‌‌‌‌، مانند کرم و قهوه‌‌‌‌ای درختان‌‌‌‌‌‌‌‌، سبز و زرد برگ‌ها‌‌‌‌، آبی آسمانی و دیگر رنگ‌های موجود در جنگل‌‌‌‌‌‌‌‌، سفید و مشکی نیز به عنوان مکمل این رنگ‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

طریقه به وجود آوردن حالت سبک قدیمی‌‌ در اجناس جدید چنینن است که نخست مبلمان چوبی را با رنگ کم رنگ نقاشی می‌کنند و سپس به جا‌هایی که معمولا بیشتر هنگام استفاده‌‌‌‌‌‌‌‌، رنگ آن می‌روید مثلا جا‌هایی که بیشتر پا و یا دست مصرف کننده به آن می‌خورد را با واکس شمع می‌پوشانند و بعد از زدن رنگ پررنگتری به آن واکس شمع را بر می‌دارند‌‌‌‌‌‌‌‌، که این کار باعث می‌شود تا به نظر بیایید که مبلمان قدیمی‌‌ و آنتیک است.

سقف بنا با تیر‌های چوبی تز‌‌یین شده تا شبیه سازه‌‌های روستا‌‌یی به نظر بیاید. کف آشپزخانه روستا‌‌یی نیز یا از سرامیک قهوه‌‌‌‌ای است و یا از پارکت قهوه‌‌‌‌ای معروف به پارکت آلمانی تا به حس گرمای کل فضا کمک کند.