یه عکس هزاران حرف برای گفتن داره.از نمودارهای دایره ای گرفته تا نقشه های جغرافیایی،همه اینها گویای این حقیقت هستند که انسانها از همان ابتدا با کشیدن نمادهای مختلف روی هرچیزی؛با طراحی اینفوگرافی سر و کار داشته اند. با این وجود، هر سبک اینفوگرافیک فقط از سه بخش مهم تشکیل شده:بخش دیداری،بخش محتوایی و بخش علمی-این سه مورد تنها مواردی هستند که هم نقاشی های بدوی درون غارها و حتی پرکاربردترین مطالب تصویرسازی شده توسط کامپیوترهای امروزی؛دربردارند. در واقع اینفوگرافیک ها یه نوع ابزار ارتباطی خیلی قدیمی ای هستند که به نوبه خود تونستن سرتاسر تاریخ بشریت جایگاه خودشونو نگه دارن.بطور کلی انسانها از لحاظ بینایی خیلی عجیب و مرموز رفتار میکنند.
به طرز شگفت انگیزی 50%مغز انسانها فعالیت های مربوط به قدرت بینایی ـرو پردازش میکنه و 70% گیرنده های حسی این قدرت،توسط چشمها کنترل میشه.یه صحنه در عرض کمتر از یک دهم ثانیه در ذهن انسان ثبت بشه:150 میلی ثانیه تا تصویریه نماد در مغز پردازش بشه و 100 میلی ثانیه دیگه نیازه تا مغز به اون نماد معنی بده.
انسانها روزانه با حجم زیادی از اطلاعات روبرو میشن.در واقع،یک انسان امروزی حدود 5 برابر بیشتر از یک انسان سی سال پیش در معرض اطلاعاته.همانطور که ذهنمون باید حجم بیشتری از اطلاعاتو پردازش کنه، تاثیر اینفوگرافیک بعنوان یه ابزار ارتباطی در سرعت و صراحت رسایی مطلب به مراتب مهمتر میشه.جای تعجب نداره که از سال 1990 به بعد استفاده از اینفوگرافی در ادبیات به میزان 400% افزایش داشته. همچنین از سال 2007 به بعد کاربرد اینفوگرافیک در اینترنت؛جایی که کاربران بصورت مداوم در حال تبادل مطالب و اطلاعات متفاوتی هستند؛10 برابر افزایش پیدا کرده.
شاید انسانهای نخستین مطالب زیادی برای اشتراک گذاری نداشتند اما این باعث نشد که اینفوگرافیک ها در اشتراک گذاری همان مطالبی که انسانهای آن زمان از جهان اطرافشون درک میکردن،بیهوده به نظر برسند.انسانها با روشهای ارتباطاتی تصویری ابتدایی با یکدیگر داستان هایشان را به اشتراک میگذاشتند،نقشه های زمین هاشونو میکشیدن و کشفیات علمیشونو مصور میکردند.
در ادامه 6 سبک اینفوگرافیک که توانستند از طریق آنها تاریخ، بشریت رو عوض کنند میخونیم.
نقاشی روی دیوار غارها
در ساده ترین شکل ممکن، سبک اینفوگرافیک میتونه یه ابزار ارتباطی-تصویری محسوب بشه که گویای یه داستانه.و این دقیقا همون چیزی نیست که نقاشی های ماقبل تاریخ درون غارها میگن؟بیش از 40 میلیون سال پیش اولین داستان سرایان تاریخ؛داستانهای مربوط به فرهنگ انسانهای اولیه،تاریخ های تولد،مرگ،جنگ ها و جشنها و حتی عکس های گیاهان و جانوران عصر یخبندان را نقاشی کردند.اون نقاشی های تاریخی و ابتدایی برای انسانهای کنونی گویای مطالب بی مانند و پرارزشیه.مثلا گفته شده نقاشی های غار Serra da Capivara برزیل متعلق به 36000 سال پیشه و به این ترتیب حدس زده میشه که انسانها 9000 سال پیش قبل از میلاد مسیح،اول به آمریکای جنوبی مهاجرت کرده اند.
اما نقاشی های غارها چیزی بیشتر از یه اثرهنری محسوب میشن،اونا حتی برای انسانهای باستان هم گویای مطالب زیادی بودند.نقاشی های غارهای اروپای غربی شامل طرح های پیچیده ای میشن که باستان شناسان براین باورند که این طرح ها نقشه های نخستین صورفلکی ها و ستارگان کشف شده اند.غاری فرانسوی شامل هزاران نقاشی از انسانها،جانوران و نمادهای خیالی و انتزاعی میشه که انتظار میره همگی قسمتی از صورت فلکی “مثلث تابستانی” باشن.دیگر نقاشی هایی مورد بررسی باستان شناسان قرار گرفته اند همگی گویای مفاهیم ابتدایی ای است که انسانها از اتشفشانها داشته اند که این به دانشمندان کنونی کمک میکند تا از فعالیت های اتشفشانی در طول تاریخ بشریت اطلاع بیشتری بدست بیاورند.
هیروگلیف ها
حدود 5000سال از تمدن های مصری باستانی میگذره اما این جامعه تاریخی از خودش آثار عظیمی ـرو به جا گذاشته.هیروگلیف ها عموما گونه ای از سبک اینفوگرافیک ها هستند که زندگی مصری های باستان،کارها و مذهب و شیوه زندگی ـشونو به شکل زیبایی نمایش میدن.نه تنها هیروگلیف ها موفق به رونمایی ایده ها و اهداف مردم مصر باستان در قالب نقاشی ها شدند؛بلکه زبان نوشتاری آنها که حاوی نمادهای صدادار است هم طی زمان تکامل یافته.
مثل بیشتر اینفوگرافیک ها،هیروگلیف های مصری هم برای باستان شناسان ابتدایی بی معنا به نظر میرسید.بنابراین میشه گفت،روزتا استون لوحه ی زبان تصویریِ ارزشمندی که سال 1799 کشف شد؛بی شک یکی از ارزشمندترین سبک اینفوگرافیک تاریخی محسوب میشه.
هیروگلیف های مصری باستان
فرمان شاه بطلیموس 5ـم حک شده روی سنگ،شامل سه نسخه میشه:هیروگلیف مصری،حروف الفبای نمایشی مصری و یونان باستان.با مقایسه ی این فرمان تصویری با دیگر زبان های نوشتاری،باستان شناسان بالخره موفق شدند هیروگلیف های باستانی ـرو پس از مدتها رمزگشایی کنند.
همانطور که لوحه ی روزتا مصرباستان را برای ما رمزگشایی کرد؛ترجمه و درک رایج یک زبان در جوامع جهانی امروز،کلید ارتباطی مهمی محسوب میشن.طبق بیانیه ی سازمان بین المللی زبان،امروزه ترجمه میتونه باعث سازندگی یا حتی شکست یک برند بشه-و عامل همه اینها بازار تجاری-اینترنتی دنیای کنونیه.از سال 2007 فروش آنلاین جهانی با 17 درصد افزایش روبرو بوده و هم اکنون کشور چین؛با 25% ؛بزرگترین مصرف کننده ی کالاهای گران قیمت محسوب میشه.
همانطور که کلمات و عبارات متفاوت و به هرزبانی به کار برده میشن،تصاویر برخلاف زبان و نوشتار،فراگیرترند.
نقشه ها
نقشه ها اولین سبک اینفوگرافیک هایی بودند که مردم نخستین آنها را طراحی و توزیع میکردند،و نقشه های جغرافیایی از هزاران سال پیش تا الان یک منبع بی پایان علمی محسوب میشوند.از نقشه های طراحی شده ی ابتدایی درون غارها و نقشه های باستانی بابیلون گرفته تا نقشه های درحال تغییر عصر اکتشافات و نقشه های جهانی قرن بیست و یک،در همه اینها،انسانها با طراحی دیاگرام ها جهان ـرو مورد بررسی قرار داده اند.
در نخستی ترین نقشه های کشف شده اثری از شهر ها،جاده ها یا راه های آبی نیست،اما از بهشت های بالا سرمان چرا.نقاطی که درون غارها کشیده شده اند همگی قسمتی از آسمان شب و صور فلکی اش را نشان میدهند.نقاطی که اروپایی های باستانی در یکی از غارهای فرانسوی توسط آن هم 16000 سال پیش کشیده اند،نمایانگر ستارگان هستند.قدیمی ترین اطلس کشف شده؛ملقب به اطلس ستاره دونهوانگ را چینی های باستان 1400سال پیش روی صفحه متحرکی اختراع کردند.
ابتدایی ترین نقشه جهان هم که در جمهوری چک کشف شده به 25000 سال پیش از میلاد برمیگردد و بابیلون های باستان هم تا 600 سال پیش از میلاد از تکنیک های بررسی های صحیحی استفاده میکردند،اگرچه دید آنها از جهان اطرافشون در آن زمان فقط یه خشکی بود که با آب زیادی احاطه شده.
نقشه های منطقه ای هم تا قرن ها نقشه ی جهانی بابیلییان محسوب میشدند اما در اواخر قرون وسطی اروپایی ها مسیرهای تجاری خودشونو با رهیابی ها ومسیریابی های صحیح تر متحول کردند.
نقشه جهانی ارتلیوس
با کشف قاره های آمریکایی،انگیزه و تلاش اروپایی ها برای سلطه بر زمین ها و منابع بیشتر،در نقشه کشی افزایش پیدا کرد.اولین نقشه های جغرافیایی از قاره های آمریکا،اروپا،آسیا و آفریقا همگی توسط طراح نقشه ی اسپانیایی،جین د لا کوزا که همراه با کریستوفر کلمپ سراسر اقیانوس اطلس را گشته بود،طراحی شدند.اگر او و چند اسپانیایی دیگر و چند کاشف پرتغالی نبودند جهان امروزی در تاریکی ابدی باقی میماند و هیچ کدام از برنامه ها و پروژه های مربوطه ای که هم اکنون در حال انجام هستند هم رخ نمی دادند.
حتی امروزه هم نقشه ها نوعی سبک اینفوگرافیک محسوب میشوند.لوکیشن های قابل تشخیص هم بخش مهمی از اینفوگرافیک ها را تشکیل میدن که خود گویای پیامی هستند.
طراح نقشه:”نقشه ها برای به نمایش دراوردن یه حجم زیادی از مطالب در یک گرافیک بسیار عالی هستند”.”وقتی به نقشه ایالت متحده نگاه کنید،در واقع دارید همزمان 50 منطقه ی زمانی متفاوت ـرو تماشا میکنید اما چون ما بطور مداوم نقشه های متفاوتی ـرو میبینیم،مغز همه مطالب نشان داده شده ـرو به آسونی جذب میکنه”
چارت ها و نمودار های ابتدایی
در سراسر تاریخ بشریت،داده های تصویرسازی شده به زمان محدود شده اند.بنابراین،به لطف علم های متفاوت،مطالب بسیار زیادی-درباره ی دموگرافیک ها،اقتصاد ها،جغرافی و الگوهای هوایی- همه میتوانند با هم در یک نقشه گردهم بیایند.و در واقع مردم به نقشه هایی که چنین مطالبی ـرو خیلی ساده آنالیز کرده اند،نیاز داشتند.
تا اواخر قرن هجدهم،از بیشتر چارتهای امروزی،مانند هیستوگرام ها،نمودار های دایره ای،نمودار های خطی و میله ای استفاده میشد که توسط نشریات اطلس های تجاری و سیاسی ویلیام پلیفر درس ال 1786 به جهان معرفی شدند.
پلیفر تصمیم گرفت برای نمایش مطالب اقتصادی از یک حواله نویس اسکاتلندی کمک بگیره.آن زمان برای نمایش همچین مطالبی از جدول استفاده میکردند اما پلیفر این مطالب ـرو در قالب اینفوگرافیک ها به نمایش گذاشت.در یک نمودار خطی مشهور،قیمت گندم سیاه ـرو مقابل حقوق کارکنان چارت بندی کرد؛و برای اولین بار تونست از طریق این چارتها به این نتیجه برسه که حقوق کارگران خیلی آرامتر از هزینه ی محصولات در حال افزایشـه.
سری های زمانی پلیفر
پلیفر علاقه ی زیادی به تصویرسازی مطالب بر اساس زمان بود و میدونست مغز انسان تصاویر ـرو نسبت به کلمات با سرعت بیشتری پردازش میکنه.او معتقد بود مطالب تصویرسازی شده در واقع شکل و وجهه ی ایده های متفاوتی که ممکنه تخیلی و حتی به هم بی ربط هم باشندـرو به نمایش میذاره.براساس نوشته های پلیفر مطالب باید با چشم انسان صحبت کنند چون چشم ها بهترین و مهمترین عضو از بدن هستند که میتوانند مطالب ـرو سریع تر و با دقت بیشتری مورد ارزیابی قرار بدهند.
دیاگرام های سیاسی
یکی از مشهورترین مسائل اجتماعی قرن نوزدهم،برده داری؛موضوع یکی از تاریخی ترین سبک اینفوگرافیک های آمریکا است.بعد از کناره گیری ایالت های جنوبی در سال 1860 و 1861 رهبران نظامی متحد به این فکر افتادند که برای اشغال ویرجینیا به استراتژی جدیدی نیازمندند.
همان زمان دپارتمان فدرال Coast Survey نقشه ای از ویرجینیا طراحی کرد که نشان میداد ایجاد یک جنگ داخلی در ویرجینا موثر واقع خواهد شد.براساس داده های سرشماری سال 1860 نقشه جمعیت برده ها ـرو در هر بخش مختلف ویرجینیا نشان میداد که هر بخش پررنگ تر نمایان تعداد بیشتر برده ها بود.
بعد از بررسی این نقشه،شواهد برآن بودند که ویرجینیای شرقی نقطه عطف برده داری در حالیکه ویرجینیای غربی تقریبا فاقد برده است.بنابراین نیروهای متحده به این نتیجه رسیدند که بخش ویرجینیای غربی احتمالا به شدت کمتری برای برده داری خواهند جنگید و حتی ممکن است بعضی ها با آنها دست به یکی کنند.
سوسن شلوتن،تاریخ دان و نویسنده ی کتاب “نقشه کشی ملت” از دانشگاه دنور:”یه نقشه ی عالی و کامل بود”.”در واقع طراحی این نقشه دید دولت را به ملت و درک ارتش از این موضوع تحت تاثیر قرار داد.توجه لینکن ـرو به جاهایی که برده داری کمتر در آنجا دیده میشد،جلب کرد.”
بعدها،وقتی U.S.Coast Survey نقشه ی دیگری از میزان تراکم برده ها را در سراسر کشورهای متحد توزیع کرد،رئیس جمهور لینکن با استفاده از اینفوگرافیک مناطق باقیمانده را که هنوز درگیر جنگ نشده بودند مورد بررسی قرار داد تا بداند کدام دسته از جنوبی ها به احتمال زیاد یا کم مایل به جنیگیدن خواهند بود.
نقشه ها و دیاگرام های سیاسی همچنان بر سیاست عموم تاثیرگذار است.اگرچه کمسیونر اعظم ملل متحد پناهندگان شامل 8000 نیروی کاری میشود که هر روز حجم بسیارزیادی ازاطلاعات را درباره پناهندگان جهانی تحت نظارت دارد،سازمان تلاش همچنان تلاش میکند که از راه های پر معنی تری برای تبادل اطلاعات استفاده کند.
به تازگی،این آژانس اینفوگرافیکی که اطلاعات پناهندگان را طی 40 سال اخیر طراحی کرد.این گرافیک خلاقانه مکان و زمان مهاجرت پناهندگان،داستان های پیچیده ی سایسی و اجتماعی و شرایط اقتصادی ای که به نوبه خود باعث این جا به جایی شده اند را نشان داده.
بعد از افتتاح در سال 2014،این پروژه با 5 میلیون بازدید قرار گرفته و توسط سازمان های بشردوستانه مانند سازمان بین المللی امنستی،میلیون ها بار در توییتر اشتراک گذاری شده و حتی در 22 مین دوره ی جشنواره ی مولوفیج خلاقانه ترین سبک اینفوگرافیک ها،برنده ی مدال طلا شد.
پیامی از زمین
قرن بیستم شاهد پیشرفت رسانه های گروهی بود و نشریه ها به سرعت با استفاده از اینفوگرافیک ها مطالب و داده های پییچیده را به شیوه ی موثری توزیع کردند.پس از تولد زبان های برنامه نویسی،گرافیک های کامپیوتری به صورت تصویری مقدار زیادی از داده ها را به نمایش دراورد که به نوبه خود باعث پیشرفت علم و تکنولوژی شدند.اما بینابین همه ی این پیشرفت ها در داستان سرایی در قالب تصاویر یک چیز باقی مونده: سبک اینفوگرافیک ها زبان جهانی هستند.
به همین دلیل ناسا پیامی از انسانها را در قالب اینفوگرافیک برای حیات های فرازمینی فرستاد.سال 1972 و 1973 پلاک های آلومینیومی حاوی پیامی تصویری،اطراف راکت های فضایی پاینیر 10 و 11 تعبیه شد.هر پلاک حاوی طراحی هایی از یک زن و مرد انسان برهنه،به همراه نمادهایی از موقعیت فعلی خورشید در کهکشانمان بود.
پاینیر 10 و 11 اولین اجسام دست سازی بودند که توانستند با قدرت منحصر به فردی از منظومه شمسی خارج شوند.ناسا به کمک کیهان شناس معروف کارل سِگان پیام نهایی را در یک قوطی طراحی کرد.یک دیاگرام هم آرایش شیمیایی هیدروژن؛بیشترین عنصر موجود در جهان،را به تصویر کشیده بود.
طرح های زن و مرد هم دیاگرامی بود که قدشان را در مقابل ارتفاع راکت فضایی محاسبه شده و دست راست مرد هم به نشانه صلح بالا بود.(البته هیچ کس روی زمین نمیداند که هوش فضایی ان دست راست بالا آمده را نمادی صلح امیز تلقی کنه اما دانشمندان امیدوارند که این ژست در سراسر جهان به این معنا باشد)
الگوی کلی روی پلاک 15 خط داشت که از مرکز به اطراف کشیده شده بود که نماد فواصل تپ اخترها به سمت خورشیدند؛که به دریافت کنندگان پیام محل و مکان پرتاب فضاپیما را نشان میدهد.در نهایت،دیاگرامی از منظومه شمسی روی پلاکه حک شده بود که نماد مکان پرتاب و مسیر هردو فضا پیما را نشان میدهد.در هر صورت،زبانهای جهانی مثل ریاضیات و تصویری همگی به فرازمینیان خواهند گفت که ما اینجاییم و اعلام صلح و دوستی داریم.
به طور قطع در عصر مطالب تصویرسازی شده زندگی میکنیم.گرافیک هاـرو در همه چیز،از رای های انتخابات گرفته تا فعالیت های جسمانی و در همه جا،از روزنامه ها و تلویزیون گرفته تا کامپیوتر و تلفن های هوشمند،میتونین ببینین.اما برای یادگیری اجزای یک سبک اینفوگرافیک موفق؛باید بیاد بیاریم حرف زدن در قالب تصاویر پدیده ی تازه پایی نیست،و اجزا و عناصری که اجدادمان در زمان خودشان استفاده میکردند هنوز هم استفاده میشوند.
هیچ دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.