بازسازی و ترمیم عکس آسیب دیده تنها راه زنده نگه داشتن خاطرات قدیمی و لحظات خوش گذشته است. عکسهای خانوادگی همواره از جمله گنجینههای ارزشمند افراد محسوب میشود که میتوان با ترمیم آنها، زمان گذشته را تجدید و زنده ساخت. با توجه به پیشرفت روز افزون دنیای عکاسی، ترمیم عکس آسیب دیده دیگر یک رویا نبوده و میتوان آنها را به راحتی در مدت زمان کوتاه ترمیم و بازسازی کرد. فناوریهای پیشرفته و نرم افزارهای دنیای دیجیتال امکانات بسیاری را در دست گرافیست و طراح شید قرار داده تا از این طریق خواستهها و انتظارات مرتبط با هنر عکاسی را برآورده شود. در زیر، شما را با چگونگی ترمیم عکس آسیب دیده آشنا ساخته و راهکارهای مفیدی را معرفی میکنیم. در ادامه با طراح شید همراه باشید…
برنامه فتوشاپ
پایهایترین و اصلیترین ترمیم عکس آسیب دیده و ویرایش تصاویر برنامه فتوشاپ است که اغلب ویرایشگران و طراح ادیت در آتلیههای عکاسی از این برنامه به وفور استفاده میکنند. برنامه فتوشاپ دارای امکانات و ابزار متنوع جهت ویرایش تصاویر و ادیت آنها میباشد که به راحتی میتوان عکس مورد نظر خود را از نظر تنالیته رنگی، سایز، کنتراست رنگی، فرم حالت چهره و اندام و به طور کلی میتوان هر گونه تغییر را در تصاویر به وجود آورد. از جمله تغییرات کاربردی و شیرین دنیای نرم افزار فتوشاپ، ترمیم عکس قدیمی است.
اگر چنانچه دقت و ظرافت کافی را در زمانی که به ترمیم عکس قدیمی در فضای فتوشاپ میپردازید، به کار ببرید نتایج شگرفی را حاصل خواهید کرد و بدین ترتیب در پایان کار به خودی خود از تصویری که خلق کردید، لذت خواهید برد. به طور کلی هنر ویرایش از جمله هنرهای شیرین و لذت بخشی است که با توجه به سهولت در استفاده از نرم افزارهای ویرایشی، در دست همگان قرار گرفته است و در واقع افراد میتوانند به راحتی از طریق یک کامپیوتر و نصب برنامه فتوشاپ، به ویرایش عکسهای قدیمی خود بپردازند.
نکاتی برای ترمیم عکس آسیب دیده
۱- از عکس اصلی بایستی یک نمونه کپی تهیه شود و بدین ترتیب روتوش روی آن انجام شود
۲- اندازه عکس را تعیین کرده و برش دهید تا بدین ترتیب از روتوش بخشهای اضافه بازداری شود
۳- بخشهای ضروری عکس را روتوش نموده و ترمیم کنید
۴- عناصر ناخواسته و اضافه عکس را حذف کنید
۵- سایه و روشنهای عکس و نور تصویر را تنظیم کنید
۶- تصویر را بایستی شارپ کنید
در ادامه به شرح چگونگی هر یک از نکات فوق و نحوه عملکرد برنامه میپردازیم.
اندازه سایز عکس
همانطور که گفته شد پیش از ترمیم عکس آسیب دیده، بایستی سایز و اندازه عکس مورد نظر خود را تعیین کنید. در واقع بعد از آنکه عکس خود را در اندازه دلخواه برش زدید میتوانید سراغ روتوش عکس آسیب دیده بروید. اندازه عکس را میتوانید با استفاده از ابزار patch انجام دهید. بدین ترتیب به راحتی میتوان قسمتهای آسیب دیده عکس را جهت ترمیم مشخص کرد.
ابزار Marquee و patch
عملکرد دو ابزار فوق شبیه به یکدیگر بوده و در واقع با استفاده از یکی از ابزارهای فوق بخش اصلی عکس را مشخص کرده و با کلیک و کپی کردن از بخشهای سالم عکس بر بخشهای ناسالم میتوان به روتوش و ترمیم عکس آسیب دیده پرداخت و بدین ترتیب خرابی ها، لکه ها و شکستگی هایی که روی تصویر به دلیل گذشت زمان به وجود آمدهاند، برطرف خواهد شد
تنظیم نور و رنگ بک گراند سوژه
اگر چنانچه عکس بسیار قدیمی باشد و به فرم عکس های قدیمی تک رنگ یا در اصطلاح عکاسی مونوکروم باشد، برای طبیعی جلوه دادن آن میتوان از تنالیتههای سیاه و سفید استفاده کرد. به دلیل آنکه اگر از رنگ های دیگر استفاده شود، سوژه را تصنعی نشان میدهد. بدین ترتیب می توان با دقت به انتخاب تنالیته های رنگی جهت ترمیم بکگراند و یا پس زمینه سوژه در تصویر پرداخت و فضاهای آسیب دیده را ترمیم کرد. اگر چنانچه از چگونگی کارکرد ابزار برنامه فتوشاپ آگاه باشید به راحتی می توانید به ترمیم عکس آسیب دیده در کوتاهترین زمان ممکن بپردازید. در صورت فقدان آگاهی، طبیعتا زمان و انرژی بیشتری جهت ترمیم عکس آسیب دیده، صرف خواهد شد.
ابزارهای Heling Brush (بهبود قلممو) و Clone Stamp (شبیهسازی استمپ)
استفاده از دو ابزار فوق جهت ترمیم عکس آسیب دیده بسیار سودمند و موثر بوده و میتوان در واقع از این دو ابزار به صورت دلخواه و آزادانه در فضای کاری فتوشاپ بهره برد. این دو ابزار برای رفع لکههای تصویر، اصلاح لبههای عکس، برطرف ساختن نورهای اضافه، تلطیف نوری و نقاط اضافی پراکنده در تصویر استفاده میشود. اگر شناختی در ارتباط با چگونگی ابزار فتوشاپ ندارید در اثر استفاده مداوم از ابزارها به صورت آزمون و خطا میتوان به سطح اطلاعات کافی درباره چگونگی کارکرد آنها در ادیت تصویرها رسید. بنابراین در صورت لزوم می توان از هرگونه ابزاری که در برنامه فتوشاپ است استفاده کرد.
ناگفته نماند که به هیچ عنوان اغراق در استفاده از یک ابزار توصیه نمیشود و می بایست در صورت نیاز با تغییر ابزار بتوان به آن سطح کیفی از تصویر رسید. معمولا فرد گرافیست و طراح شید ادیت عکس را در مدت زمان یک الی دو ساعت به پایان میرسانند، حال آنکه برای سایر افراد این زمان طولانیتر خواهد شد و به جهت خلق یک اثر هنری میبایست وقت و انرژی کافی را صرف ویرایش عکس نمود
ترمیم جزئیات چهره به صورت مستقل
همانطور که برای نقاشی از چهره هر یک از جزئيات و عناصر سوژه را به صورت جداگانه نقاشی و رنگ آمیزی میکنیم، ویرایش و ترمیم عکس آسیب دیده نیز این چنین است. ترمیم هر یک از جزء چهره سطح کیفی تصویر ما را ارتقاء میدهد و باعث طبیعی تر جلوه دادن آن میشود. گزینههای متعددی در فضای فتوشاپ برای رنگ چشمها، سایههای گونهها، استفاده از تلطیف کنندهها وجود دارد که میتوان از آنها به خوبی بهره برد. استفاده از Flip Horizontal برای قرینه چشمها، سایهها، لایه و گزینه Free Transform ابزارهای دیگر مانند های چهره بسیار موثر است.
استفاده از تنالیتههای رنگی
استفاده از تنالیتههای رنگی جهت ترمیم عکس آسیب دیده، عکس را جلوه میدهد و باعث شفاف شدن آن میشود. البته همانطور که از پیش بدان اشاره شد، اگر چنانچه عکس مونوکروم و یا تک رنگ است میتوان با استفاده از تنالیتههای سیاه، سفید و حتی خاکستری به آن فرم تازهای بخشید. معمولا از رنگ سفید جهت درخشانتر شدن نقاط نورانی و از رنگ سیاه جهت پوشش پس زمینه و نقاط تاریک تصویر استفاده میشود.
تنالیتههای خاکستری نیز به صورت هنرمندانه بر سایههای چهره و در برخی بخشهای تصویر به کار برده میشود. در واقع تنالیته خاکستری باعث نرم کردن و تلطیف پوست صورت، بدن و به طور کلی برای حذف و یا پاک کردن بخشی از قسمتهای ناخواسته به کار برده میشود. برای استفاده از تنالیتههای رنگی نیز بایستی در درجه اول به میزان کنتراست و نور تصویر توجه داشته باشیم. البته انتخاب رنگ برای ترمیم عکس آسیب دیده رنگی راحتتر بوده و میتوان با توجه به رنگ بندی تصویر، رنگهای شبیه به آن را در فضای فتوشاپ انتخاب کرده و تصویر را پوشش داد. گرافیست و طراح شید با علم بر رنگ شناسی، به درستی میداند چه رنگی مناسب برای چه بخشی از تصویر است. میتوان از الگوهای موجود جهت ویرایش و ترمیم عکس آسیب دیده نیز استفاده کرد.
عملکرد ابزار شبیهسازی
پس از آنکه تمامی بخش های آسیب دیده عکس را ترمیم کردیم مجدد به ابزار کلون بازگشته و برای ترمیم و اصلاح لبههای آسیب دیده عکس اقدام میکنیم. برای کنترل بهتر جهت ترمیم میتوان این ابزار را در اندازه برای تعیین اندازه سایز تصویر استفاده کرد. همچنین میتوانید از کلیدهای میانبر Ctrl + Z اسفاده نمایید. بدین ترتیب جهت ترمیم عکس آسیب دیده، تسلط بیشتری خواهید داشت.
ابزار merge (ادغام)
جهت حذف لایههای اضافه در حین روتوش عکس میتوانید از ابزار فوق استفاده کنید. توجه داشته باشید که جهت حذف لایهها بر لایههای اصلی تصویر کلیک نکنید. از سوی دیگر در برخی مواقع نیز به طور کلی نیاز به استفاده از این ابزار نیست و تنها جهت اطلاع از کاربرد ابزار به آن اشاره نمودیم
ابزار Reduce Noise (کاهش نویز)
همانطور که از نامش پیداست از این ابزار برای برطرف ساختن نویز تصویر استفاده میشود. لازم به ذکر است که استفاده بیش از حد از این ابزار، تار و پود عکس را از بین میبرد و در واقع بافت طبیعی عکس خدشه دار میشود. بنابراین در حد اعتدال بایستی از این ابزار استفاده شود. تنظیم این ابزار جهت ترمیم و روتوش از جمله نکات ریزی است که توصیه میشود برای سطح ارتقاء کیفی عکس، رعایت شود
ابزار Sharp (وضوح)
پس از ویرایش و روتوش کامل عکس، نوبت به عمل شارپ کردن عکس میرسد. شارپ کردن از جمله تکنیکهای متداول جهت ترمیم عکس آسیب دیده در میان گرافیستها و طراح شید است. در واقع شارپ کردن همان فیلتر کردن تصویر است. شارپ کردن تصویر و مهیا شدن آن جهت چاپ، همیشه بایستی یک مقدار بیشتر از میزان معمول به کار برده شود.
این کار به دلیل آن است که پرینترها و دستگاههای چاپ تاحدی تصاویر را مات کرده و میزان شارپ تصویر را پایین میآورند. بدین ترتیب میتوان با کنترل میزان شارپ تصویر به نتیجه دلخواه رسید. گفتنی است که در برخی مواقع طراح شید تمایل به شارپ کردن تنها بخشی از تصویر مانند لبههای تصویر را دارد و یا از این فن تنها جهت درخشان تر کردن چشمها استفاده میکند، که می توان با ایجاد یک لایه و استفاده از کلیدهای میانبر کنترل و حرف لاتین اِل به انتظاری که از خلق تصویر دارید، برسید.
بدین ترتیب میتوان به راحتی فرایند ترمیم عکس آسیب دیده را در فضای فتوشاپ عملی نمود. مراحل فوق را میتوان به تعدد جهت ویرایش عکسها استفاده کرد و از چگونگی عملکرد هر یک از ابزار اطلاعات فراوانی به دست آورد. ویرایش تصاویر از جمله هنرهای شیرین و لذت بخشی است که اغلب افراد تمایل به تجربه کردن آن دارند. با توجه به پیشرفت روز افزون دنیای عکاسی و فناوری دیجیتال این امکان برای همگان فراهم شده تا با نرم افزارهای رایج و متداول ویرایش را بر تصاویر قدیمی خانوادگی خود انجام دهند.
بازسازی و ترمیم عکسهای قدیمی که رو به فرسودگی و از بین رفتگی هستند، نه تنها عملی کاربردی است بلکه سرگرم کننده نیز میباشد. میتوان به سادگی با رفع ترکها و لکههای اضافه با اضافه کردن رنگهای درخشان، جلوه تازهای به عکسهای فرتوت گذشته بخشید و از این طریق خاطرات و لحظات ناب گذشته را زنده کرد. علاوه بر دانستن فضای کاری فتوشاپ، نرم افزارهای دیگری نیز در بازار هستند که میتوان از طریق آنها به ترمیم عکس آسیب دیده پرداخت که در ادامه به طور خلاصه اشارهای مینماییم
نرم افزار Picture Doctor (پیکچر داکتر)
از جمله نرم افزارهایی که جهت بازسازی و بازیابی عکسهای خراب شده به کار برده میشود، استفاده از نرم افزار فوق است. با استفاده از این نرم افزار میتوان عکسها و تصویرهایی که به هر علت دچار ایرادات نمایشی شدند، تعمیر و بازسازی کرد. از ویژگیهای اصلی و ممتاز این نرم افزار پشتیبانی از فرمتهای PSD و JPEG اشاره کرد.
علاوه بر آن این نرم افزار دارای ابزارهای بازسازی و ترمیم عکس آسیب دیده، تنالیتههای رنگی، ترمیم لایهها بوده و همچنین قابلیت نصب در برنامه فتوشاپ را نیز دارد. استفاده از این نرم افزار جهت ترمیم عکس خراب شده، به خصوص عکسهایی که با دوربین های دیجیتال گرفته میشود، بسیار کاربردی است.
در اغلب مواقع عکسهایی که عکسبرداری میشوند، از حافظه دوربین پاک شده و یا به مرور زمان کیفیت اولیه خود را از دست میدهند. وجود کارت حافظه داخلی دوربین تا حد بسیاری از این اتفاق جلوگیری به عمل آورده و در پی آن میتوان با استفاده از نرم افزار فوق به بازیابی عکسهای از دست رفته پرداخت.
بدین ترتیب عکسهای بازیابی شده در فضای نرم افزاری ترمیم و اصلاح خواهند شد. استفاده آسان از این نرم افزار و پردازش سریع باعث آن شده که اغلب افراد بتوانند به راحتی از آن جهت روتوش و ترمیم عکس آسیب دیده خود بهرهمند شوند.
به طور کلی با توجه به پیشرفت صنعت عکاسی، ادیت و ویرایش عکس های صدمه دیده را می توان از جمله هنرهای اصلی عکاسی دانست و میتوان اصلاح و ترمیم عکس آسیب دیده را با استفاده از فناوریهای موجود اعمال کرد. از سوی دیگر میتوان روتوش و ترمیم عکس آسیب دیده را نیز به دست گرافیست و یا طراح شید که در این امر دارای تبحر و مهارتهای کافی هستند، سپرد
هیچ دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.