مطمئنا هنگام روزنامه،مجله و وبسایت خوندن با اینفوگرافیک ها مواجه شده اید-در واقع اینفوگرافیک ها عکس هایی هستند که محتوای کلی یه داستان رو در یه نگاه بهتون نشون میدن.

اما هدف از طراحی اینفوگرافیک و استفاده از اونها چیه؟ آیا ناشران و روزنامه نگاران فقط برای جلب توجه خوانندگان به محتوای کاریشون از اینفوگرافیک ها استفاده میکنن یا یه هدف تجاری-ارتباطاتی مهمی پشت استفاده از اینفوگرافیک هست؟

اینفوگرافیک ها

 اینفوگرافیک ها چی هستند؟

حتما شنیدید که میگن“یه عکس،بیشتر از هزاران کلمه معنی میده”این مَثَل ارزش و تاثیر ارتباطات تصویریو نشون میده.

اینفوگرافیک ها بطور خلاصه نوعی تصاویر هستند که مطالب را همراه با طرح های مختلف به مردم ارائه میدن.

 توصیف اینفوگرافیک ها

به طور کلی،اینفوگرافیک یعنی مطالب یا ایده های تصویرسازی شده که سعی دارند مطالب سخت و نامفهوم را آسان و قابل فهم جلوه دهند.

فرایند ساخت و نشر اینفوگرافیک “تصویرسازی داده،طراحی یا معماری مطالب”نامیده میشود.

طراح گرافیک،نویسنده،نظریه پرداز طراحی مطالب آقای نیگل هولمز از اینفوگرافیک‌ها به عنوان “گرافیک های توصیفی”یاد میکنه.

شما خودتون به عنوان یه مدیر،بازاریاب یا صاحب کسب و کار باید مطالب ـرو به آسون ترین روش ممکن به بینندگان توضیح بدین.اینفوگرافیک‌ها میتونند تو موارد زیر بهتون کمک زیادی کنن:

  •  اهداف و ویژگی های محصولتون ـرو موثرتر توصیف میکنند
  •  خدمات مشتریان و فرایند کاری ـرو بهتر توصیف میکنند
  •  ایده ها و خط مشی هاتونو به کارمنداتون بهتر توضیح میدن
  •  فلسفه و استراتژی های کارتونو به سرمایه گذاران بهتر توضیح میدن

در واقع اینفوگرافیک‌ها مطالب مهم رو به روشی موثرتر با سرمایه گذاران و شرکای احتمالی به اشتراک میذارن.

اینفوگرافیک ها

 مصارف کاری

حالا که یه دید کلی از اینفوگرافیک ها بدست اوردید،بیاین یه نگاهی به راه های استفاده این اینفوگرافیک‌ها تو کسب وکار بندازیم.

اول از همه باید بدونین اینفوگرافیک ها فقط سطحی و ظاهری مطلب رو نمیرسونن؛بلکه یه وسیله بزرگ برای به اشتراک گذاشتن پیامهای مهم تبلیغاتی یا معرفی کسب و کارتون به مشتری هاست.

قبل از اینکه روش استفاده از اینفوگرافیک ها ـرو یاد بگیرین،باید بدونین که تو چه زمینه ای میخواید با استفاده از اینفوگرافیک ارتباط برقرار کنید.

زمینه های کاری ای که میشه راحت تر با اینفوگرافیک ها توضیح داد،به گروه های زیر تقسیم میشن:

  •  آمار و ارقام-معیار هایی مانند فروش،بازده و سود،تحقیقات علمی درباره بازاریابی،تحقیقات
  •  توصیف فرایند ها-ساخت و تولید،خدمات مشتریان،آمار فروش،تولیدات اصلی،حامیان
  •  ایده ها-مفاهیم،نظریه ها،اهداف مدیریت
  •  ترتیب وقایع-تاریخ،ترتیب رخدادها،جدول زمانی
  •  آناتومی-مواد اولیه،ترکیبات،لیست ها
  •  سلسله مراتب-ساختار سازماندهی شده،احتیاجات کلی
  •  ارتباطات-سطحی و مفهومی،مردم،محصولات/خدمات
  •  شخصی سازی-برندسازی،فرهنگ سازی

به خاطر استفاده مکرر داده های تصویرسازی شده در رسانه های چاپی بیشتر مردم با اینفوگرافیک‌های آماری آشناـند.گرچه مدیران،بازاریابان همگی دنبال این هستند که از اینفوگرافیک ها جدا از اشتراک گذاری مطالب،استفاده ی بیشتری ببرند.

در بخش بعدی،با کاربردهای بیشتر مطالب رده بندی شده در اینفوگرافیک ها بحث خواهیم کرد.ولی الان بیاین تاثیر استفاده از اینفوگرافیک ها در تولید محتوا و اینکه چجوری میشه ازشون یه وسیله ارتباطاتی قوی ساخت،نگاهی بندازیم.

اینفوگرافیک ها

 تاریخ اینفوگرافیک ها

امروزه میتوان با استفاده از اینفوگرافیک ها مطالب زیادی ـرو هم با مردم عادی و هم سازمان ها و تشکیلات،به اشتراک گذاشت.کسب وکار های کوچیک،بدون سود،یا حتی کسب وکار ها و همکاری های بزرگ میتونن با استفاده از اینفوگرافیک ها جالب به نظر برسن و برای مردم هم قابل فهم تر به نظر بیان.

اینفوگرافیک ها در رسانه های چاپی مثل روزنامه،مجله و سرتاسر کانال های دیجیتالی،و به وفور در فضای مجازی پیدا کرد.

به چشم یه آدم عادی،اینفوگرافیک ها یه پدیده ی جالب و تازه ابداع شده ای به نظر میاد که همزمان با رشد اینترنت،در حال رشده.اما واقعیت اینه که ما انسانها در طول تاریخ از آیکون ها،نماد ها،گرافیک ها برای نقل داستانها و ارائه مطالب استفاده میکردیم.مثل شکل 1.2.

به محض ورود به قرون اخیر،اینفوگرافیک ها از محدوده رسانه های چاپی فراتر رفتند و کاربرد بیشتری نسبت به قبل پیدا کردند.

امروزه،در عصر سرشار از اطلاعات و توجه محدود انسانها،سازمان ها و تشکیلات به این فکرند که مطالب ـرو به گونه ای ارائه کنند که علاوه بر جلب توجه،مفاهیم را ساده تر و سریعتر به بیننده برسانند.ازین نکته هم غافل نشیم که قابلیت “به اشتراک گذاری” در فضای مجازی،اینفوگرافیک‌ها رو به بهترین ابزار ارتباطی برای ارائه مطلب تبدیل کرده اند.

 علم تصویرسازی

تحقیقات علمی مربوط به اجزا مغز انسان،ارتباط جالبی ـرو بین قدرت بینایی انسان و میزان یادگیری او از طریق تصاویر(یعنی اینفوگرافیک‌ها) پیدا کرده اند.

اینفوگرافیک ها

 سیستم فیزیکی

قسمت بزرگی از مغز انسان،به سیستم بینایی متعلق است.حدود 50% مغز مستقیما یا غیر مستقیم به عملکردهای بینایی اختصاص یافته.

شبکه ارتباطی سلولها،نورونها،فیبرها همگی عملکردهای بینایی را کنترل میکنند.درون چشم،رتینا شبکه ی مغزی درون چشم است که از 150 میلیون سلول ساخته شده.علاوه بر این،نورونها که فعالیت اصلی بینایی را کنترل میکنند،30% بخش خاکستری مغز را فرا گرفته اند.به طور کلی،8% نورونها حسی و 3% نورون ها مربوط به قدرت شنوایی اند.

 یادگیری آسان

طبیعتا وقتی این حجم از کارکردهای مغز به بینایی تعلق گرفته،فرایند آموزش از طریق اینفوگرافیک‌های تصویری بسیار آسان تر از خواندن تکست هاست.

هر حروف،یک نماد است.مغز برای خواندن متون اول باید مطالب را رمزگشایی کرده و با حروفی که از قبل در ذهن ثبت شده اند،تطبیق دهد.به این ترتیب مغز با کنار هم قرار دادن حروف،یه کلمه و بعدش جمله،و در انتها پاراگراف هارو میسازه.اگرچه همه این اتفاقا حدود یه ثانیه طول میکشه؛اما وقتی با عکس ها این اتفاقا رخ بدن،مغز باید تلاش بیشتری بکنه.

یکی از دلایلی که انسانها میتونن تصاویرـرو سریعتر از متون پردازش کنند،نوع پردازش متفاوت اطلاعات در مغزه.مغز اطلاعات درون عکس ـرو سریعتر از مطالب درون متن پردازش میکنه.مثل شکل شماره 1.3.

اینفوگرافیک ها شکل 1-3

بنابراین با استفاده از اینفوگرافیک ها،بیننده ها به راحتی مطالبتونو دریافت میکنند.

تو یه مصاحبه درباره زیبایی مطالب تصویرسازی شده،آقای دیوید مکنادلس نویسنده و طراح؛میفرماین که اینفوگرافیک‌ها مطالب رو تو یه پس زمینه ی آروم و لذت بخش آموزش میدن:

“یه چیز جادویی درباره آموزش مطالب بصورت تصویری وجود داره.اونم اینه که بدون سختی و تلاش یاد میگیرید.مثلن اگه دارید یه مطلب درباره جنگل ها رو میخونید،یه گرافیکی در پیش زمینه قرار داره که جنگل ماننده و مطالب جوری نوشته شده اند،انگار که دارید یه مسیرو توی جنگل طی میکنید.”

✒ حال به شما پیشنهاد می کنیم که بخش دوم این نوشته را با عنوان “مروری بر ویژگی های اینفوگرافیک و قابلیت های آن – قسمت دوم” حتما مطالعه کنید.