قبل از آشنایی با کاربرد هر نرم افزار ابتدا باید به شناخت نسبی از آن نرم افزار دست پیدا کرد. به همین منظور ما در قسمت زیر ابتدا به توضیح اجمالی از کاربرد اتوکد خواهیم پرداخت.

شناخت و کاربرد اتوکد

کاربران اتوکد امکان استفاده از محیط‌ های دو و سه بعدی را دارند. آخرین نسخه منتشر شده از نرم افزار 2020 می باشد. شایان ذکر است که این نرم افزار از الگوی یک سال جلو تر برای نام نسخه استفاده می کند. برای مثال ورژن 2020 در سال 2019 منتشر شده است.
رقیب اصلی نرم‌افزار اتوکد در بازار میکرواستیشن می‌باشد. (ویکی پدیا)
نرم افزار AutoCAD یکی از مهم ترین و پرکاربردترین نرم افزارهای طراحی های دو و سه بعدی و همچنین ترسیم فنی است. در واقع، وجود عبارت CAD در نام این نرم افزار مخففی است از عبارت Computer Aided Design به معنی طراحی به کمک نرم افزار است. البته در منابع مختلف دیگر CAD را به عنوان کلمه اختصاری عبارت Computer Aided Drafting و به معنای ترسیم فنی به کمک نرم افزار نیز معرفی کرده اند.
این نرم افزار متعلق به شرکت آمریکایی AUTODESK می باشد. اتودسک یک شرکت رایانه‌ای آمریکایی است که مشهورترین نرم‌افزارهایش جهت سه بعدی سازی و شبیه‌سازی رایانه‌ای است. ازجمله تری دی مکس، اتوکد، رویت و مایا.
نرم‌افزارهای Autocad و Revit این شرکت به‌ طور گسترده مورد استفاده ی معماران قرار می ‌گیرند. همچنین مهندسین و طراحان سازه برای طراحی، پیش طراحی و مدل سازی ساختمان‌ ها و دیگر سازه‌ ها از این دو نرم ‌افزار استفاده می‌ کنند.
به زبان دیگر، کاربرد اتوکد برای ترسیم خطوط و احجام به وسیله ی نرم افزار وارد بازار شد. و روز به روز پیشرفت چشم گیری کرد و گسترده تر شد. شما هر آنچه که می خواهید بر روی کاغذ رسم کنید را می توانید با استفاده از این نرم افزار با کامپیوتر خود رسم نمایید. این کار باعث تسریع چشم گیر ترسیم ها بخصوص در رشته هایی مانند نقشه کشی، معماری و عمران شد. زیرا این رشته ها با ترسیم های سنگین و زمان بر و هم چنین دقیق و حساس رو به رو بودند. که با استفاده از این نرم افزار دقت خطوط رسم شده نیز چند برابر شد. هم چنین به کمک این نرم افزار توانستیم به رسم احجامی بپردازیم که رسم ان ها بر روی کاغذ بسیار مشکل بود. ویا حتی غیر ممکن بود.
به طور خلاصه کاربرد اتوکد قطعا قدم مهمی برای طراحی های مهندسی و صنعتی بود. قابلیت اندازه گیری های دقیق و پر سرعت باعث پیش گیری از مشکلات رو به روی یک پروژه خواهد بود.
قدرت ترسیم احجام مختلف و متنوع باعث نو آوری های بیشتر در صنعت معماری بود. و این قدرت را به طراح می داد تا هر آن چه که در سر به عنوان ایده دارد. به نرم افزار منتقل کند. تا یک قدم به واقعی تر شدن آن ایده نزدیک شود.
این نرم افزار دارای انواع مختلفی در محیط های مختلف به شکل زیر است.

AutoCAD Architecture : برای رشته معماری
AutoCAD Electrical : برای رشته برق
AutoCAD Mechanical : برای رشته مکانیک
AutoCAD Civil 3D : برای عمران و راهسازی
 AutoCAD Map 3D : برای جغرافیا و شهرسازی
AutoCAD Plant 3D : طراحی صنعتی و کارخانجات
AutoCAD MEP : برای تاسیسات ولوله کشی
AutoCAD P&ID : ابزار آلات و نقشه های تاسیساتی

اما نرم افزار اتوکد دارای فضا های دو بعدی و سه بعدی بوده که هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند. که در زیر به آن خواهیم پرداخت.

محیط اتوکد دو بعدی
می دانید که این نرم افزار دارای دو فضاست. یکی از این فضا ها فضای دو بعدی اتوکد است که مهمترین کاربرد اتوکد را برای مهندسین دارد که بسیار کاربردی بوده و برای رسم نقشه ها و پلان های دو بعدی بسیار کاربردی است. معماران و مهندسان صنعتی از این فضا استفاده می کنند. فضای دو بعدی اتوکد یکی از محبوب ترین فضا ها برای ترسیمات نقشه است.


در واقع همان طور که از نام این فضا مشخص است. برای ترسیم خطوط و نقشه هایی است که در فضای دو بعدی قرار دارند. این نقشه ها شامل پلان ها ، مقطع، سایت پلان و… است. که شما برای معرفی کارتان رسم می نمایید. هم چنین این فضا توانایی کشیدن پلان های معماری شما به همراه تمامی نقشه های فاز2 و اجرایی را دارد. و همین امر سبب محبوبیت زیاد این نرم افزار شده است.
به دلیل فراگیر بودن این نرم افزار در محیط های اداری و آموزشی و هم چنین سرعت بالا در ترسیم و دقت زیاد ان است که یادگیری این نرم افزار برای رشته های مهندسی و فنی یک از ملزومات می باشد. هم چنین این نرم افزار و کاربرد های مختلف ان به شما در کسب درآمد بیشتر،  کمک خواهد کرد.

محیط اتوکد سه بعدی

اما فضای دیگر این نرم افزار مربوط به ترسیمات سه بعدی آن است که باز هم کاربرد اتوکد را برای طراحی سه بعدی نشان می‌دهد. این فضا برای طراحی حجم های سه بعدی کاربردی است که برای مهندسین معماری و صنعتی کاربرد دارد. و در این محیط می توانید با سه بعدی کردن حجم مورد نظر خود، آن را برای رندر گیری آماده نمایید.شما می توانید خطوط ابتدایی حجم خود را درمحیط دو بعدی اتوکد رسم نمایید. سپس وارد محیط سه بعدی شده و با کمک خطوط ابتدایی که رسم نمودید. خطوط خود را به حجم تبدیل نمایید. حال می توانید این احجام را برای رندر گیری وارد نرم افزار های دیگری کرده و از قدرت اتودسک لذت ببرید.
شما با سه بعدی کردن حجم خود قابلیت این را دارید. که وارد حجم خود شده دور آن قدم بزنید و اشکالات احتمالی کار خود را متوجه شده و اصلاح نمایید. , و با چرخش به دور کار خود، آن را از زوایای مختلف بررسی نمایید.


این مسئله امکان این را فراهم می کند تا تصوری نزدیک به واقعیت از کار مورد نظر خود داشته باشید. تا بهتر به مشکلات احتمالی آن واقف شده و آن را رفع نمایید.
هم چنین می توانید به راحتی برای یک مسئله چندین طرح را طراحی نموده و به کارفرما و یا استاد خود نشان دهید. تا بدین ترتیب، قدرت انتخاب را به کارفرمای خود داده باشید.

کاربرد اتوکد برای خروجی های مختلف
از این نرم افزار می توانید خروجی های متفاوتی مانند PDF تهیه کنید. سپس می توانید از این PDF پلات گرفته و کار خود را بر روی کاغذ با سایز های مختلف چاپ نمایید. این کار باعث می شود تا بتوانید بر روی کاری که با نرم افزار کشیده اید. با خطوط دستی ادیت و یا ویرایش کنید. ویا کار را در سایز های بزرگ برای ارائه چاپ می نامیید. و به این صورت می توانید کار را پرزانت کرده و توضیح دهید.
هم چنین میتوانید مدارک خود را روی کاغذ کشیده و از آنها عکس بگیرید. سپس عکس ها را وارد فضای نرم افزار کرده و از روی آن ها ترسیم را شروع کنید. زیرا اتوکد قابلیت اضافه کردن عکس به فضای خود را نیز دارد.
هم چنین بسیاری از نرم افزار ها فایل های اتوکد را در محیط خود می پذیرند. به این صورت که شما می توانید فایل کار خود را در اتوکد رسم نموده و سپس در صورت دلخواه آن را وارد فضای نرم افزار دیگری کنید.

به طور کلی نرم افزار اتوکد دارای فضا های بسیار متنوع و کاربردی است که این نشانگر کاربرد اتوکد در صنایع مختلف است که شما را مجاب به یادگیری اتوکد می نماید. و در دنیای رو به پیشرفتت کنونی، قطعا قدم برداشتن به سمت نرم افزار ها و دنیای دیجیتال قدمی به سوی پیشرفت برای شماست.