در جلسه اول سری آموزش های نقاشی با آموزش نقاشی با گواش روی بوم آشنا خواهید شد و در ادامه و در انتهای این مقاله می‌توانید این نقاشی زیر رو بکشید.

نقاشی با گواش

  • وسایل مورد نیاز برای نقاشی با گواش

بوم نقاشی، گواش دوازده رنگ، پالت مخصوص گواش، قلمو سر تخت شماره ی ده و قلموی سر تخت شماره چهار و قلمو سرگرد شماره ی سه و صفر، دستمال پارچه ای یا کاغذی، کاردک، مداد و پاک کن و یه لیوان آب واسه قلمو که تمیزش کنیم.

نقاشی با گواش  

نکته: قبل از شروع به کار رنگ ها رو خوب با کاردک مخلوط کنید و هربار برای مخلوط رنگ بعد کاردک رو با آب تمیز کنید و با دستمال خشک کنید که در اثر رنگی بودن کاردک رنگ ها باهم مخلوط نشند و پس از مخلوط کردن رنگ ها اونا رو به مقدار لازم توی پالت رنگ می ریزیم، دقت کنید بستن در قوطی رنگ ها رو فراموش نکنید در غیر این صورت با خشک شدن رنگ ها مواجه خواهید شد.

رنگ نقاشی با گواش

و در صورت نیاز می تونیم از محدوده ی وسط پالت برای قاطی کردن رنگ ها استفاده کنیم مثلا رنگ آبی کمرنگ رو با ترکیب کردن با رنگ سیاه و یا حتی بنفش به آبی پر رنگ تبدیل کنیم و یا مثلا برای ایجاد رنگ صورتی می توانیم از ترکیب رنگ های قرمز و سفید استفاده کنیم.

پالت رنگ نقاشی با گواش

  • مرحله اول، اتود زدن نقاشی مورد نظر:

اول از همه باید دقت کنیم که میزکار تمیزی داشته باشیم که بوم نقاشیمون یا دستامون موقع نقاشی کثیف نشه که ناخواسته باعث خراب شدن کارمون نشه و حالا آماده ایم برای کشیدن یه نقاشی با گواش جذاب!

طرحی که میخوایم بکشیم رو باید مد نظر داشته باشیم و با مداد طرح رو کمرنگ روی بوم نقاشی کنیم دقت داشته باشید و محتاطانه طرح اولیه رو بکشید و به جزئیات داخل طرح اصلی هم دقت کنید تا چیزی کم و کسر نباشد، کمتر از پاک کن استفاده کنید، که بوم در اثر کشیدن و پاک کردن کثیف نشه که در این صورت رنگ آمیزی نقاشی با گواش هم کار سختی میشه و این نکته رو در نظر داشته باشید که از قدرت تصورتون استفاده کنید و ببینید طرح رو با توجه به سایز محدوده ی نقاشی چطور می توانیم روی بوم بگنجانیم که بعد با بد قواره شدن طرح مواجه نشویم و با مشکل رو به رو نباشیم.

نقاشی با گواش روی بوم

 

   نکته: می تونیم از چسب کاغذی هم برای کادربندی بوم استفاده کنیم که محدوده ی نقاشی از محدوده ی مد نظرمون بیرون نزنه حتی میشه شکل کادربندی رو هم تعیین کرد مثلا نقاشی رو توی شکل لوزی بکشیم اما من از این چسب استفاده نکردم چون سایز بوم هجده در بیست و چهار هست و محدوده ی نقاشی کم بود و در نهایت یک تابلوی کوچک دارم.

  • مرحله دوم، رنگ آمیزی پس زمینه ی نقاشی با گواش

بعد از تموم شدن اتود طرح، میریم سراغ رنگ آمیزی زمینه ی تابلومون که من از ترکیب رنگ های آبی کمرنگ و آبی پررنگ استفاده کردم، آبی پررنگ رو برای اطراف کادر به کار می بریم و آبی کمرنگ رو برای وسط بوم استفاده می کنیم و در این مرحله از قلموی شماره ی ده استفاده می کنیم.

نقاشی با مداد رنگی

نکته: بهتره قبل از شروع نقاشی با گواش کمی در مورد رنگ شناسی اطلاعات کسب کنید، رنگ شناسی مبحث زیادیه که تمام مطالب توی این مقاله گنجانده نمیشه اما سعی میکنم در حد ضرورت توضیح بدم، رنگ های اصلی عبارتند از: قرمز، آبی، زرد و حاصل ترکیب رنگ های اصلی به صورت دو به دو شامل رنگ های ثانویه یا درجه دو میشه که عبارتند از: قرمز + آبی = بنفش ، قرمز + زرد = نارنجی، آبی + زرد = سبز؛ اینکه چه رنگ هایی برای رنگ آمیزی پس زمینه ی نقاشی خوبه و البته با توجه به نوع نقاشی با گواش و اینکه چه مفهومی رو میخوایم برسونیم، رنگ درست رو انتخاب کنیم، مثلا من رنگ پس زمینه ی آبی رو به دلیل اینکه آرامش بخش هست و توجه کمتری جلب می کنه انتخاب کردم که در نتیجه توجه مخاطب به مرکز نقاشی که پرنده ام قرار داره جلب میشه، رنگ های سرد که شامل آبی، سبز و بنفش و… است آرامش بیشتری به مخاطب میده و حس خونسردی رو درون مخاطب ایجاد میکنه اما برای توجه مخاطب به نقطه ی خاصی در نقاشی و اینکه حس برانگیختگی درون مخاطب ایجاد بشه از رنگ های گرم و جذاب مثلا قرمز، زرد، نارنجی استفاده میشه و یا اینکه از چند رنگ گرم کنار هم استفاده میشه و البته این موضوع مهمه که همون نقطه ی مد نظرمون چه حسی انتقال بده.

رنگ ها رو خوب پخش می کنیم تا یک دست شوند و از کنار بوم تا وسط بوم از آبی پررنگ به کمرنگ رنگ آمیزی می کنیم، تا حد توان از مشخص شدن مسیر رنگ آمیزی روی کار جلوگیری می کنیم. در یکی از مقالات طراح شید به نام نقاشی با مداد رنگی هم این نکته گفته شده است.

   نکته: گاهی به دلیل زود خشک شدن رنگ روی بوم با نم دار کردن قلمو می توانیم رنگ خشک شده روی بوم رو پخش کنیم (البته دقت کنید که قلمو خیس نباشد فقط کمی نم دار باشد) و این نکته رو هم فراموش نکنید که قلمو رو با لیوان آب رنگی      نم دار نکنید که در این صورت رنگ زمینه به رنگی دیگه تبدیل میشه!

دقت کنید برای این که این کار خوب انجام شود برای پخش کردن رنگ حرکت دست ها را به یک سمت انجام دهید مثلا اگر حرکت دست ها را عمودی است فقط به سمت عمودی قلمو را حرکت دهید تا رنگ ها پخش شود و یا اگر حرکت دست هایتان افقی است فقط به سمت افقی قلمو را حرکت دهید.

اگر محدودیت رنگ دارید مثلا فقط یک نوع رنگ آبی دارید (مثلا من برای این کار فقط آبی کم رنگ داشتم) از رنگ سیاه و بنفش برای تیره تر شدن رنگ آبی و جلوه ی بیشتر استفاده کنید.

آموزش نقاشی روی بوم

توجه داشته باشید که موقع رنگ آمیزی پس زمینه ی کار رنگ آمیزی وارد اتود کار که روی بوم نقاشی زده ایم نشود، برای مشخص کردن محدوده ی اتود ها می توانیم از قلموهای با سرهای کوچک تر (در اینجا قلموی سر تخت شماره ی چهار و قلموی سر گرد سه و صفر) استفاده کنیم.

پایان جلسه اول نقاشی با گواش روی بوم رو شاهد هستیم و امیدواریم مورد قبول شما واقع شده باشه.

نقاشی که در این مقاله به پایان خواهد رسید:

پس از آموزش چگونگی رنگ آمیزی پس زمینه ی کار و حرکت نرم دست ها حالا نوبت به رنگ آمیزی طرح اصلی کار رسیده، پس از فراهم کردن وسایل مورد نیاز به ادامه ی نقاشی با گواش روی بوم ادامه می دهیم.

    نکته: قبل از شروع به کار فراهم آوردن رنگ ها و مخلوط کردن با کاردک تمیز و استفاده از پالت فراموش نشود.

پالت رنگ، قلمو، رنگ ها …

مرحله سوم، رنگ آمیزی بدن پرنده:

دقت داشته باشید قبل از شروع کار تمیزی میز کار و دست ها فراموش نشه!

رنگ های مورد نیاز توی این مرحله از کار شامل: سبز کمرنگ، سبز پررنگ، زرد، سفید(من از رنگ صدفی به جای سفید استفاده کردم)، گلبهی(مقدار خیلی کم)، قهوه ای کمرنگ، سیاه هست.

   نکته: اگر یک نوع رنگ سبز دارین میتونین با اسفاده از رنگ سیاه و یا رنگ سفید اونو تبدیل به سبز کمرنگ و یا سبز پررنگ کنید.

    برای رنگ آمیزی این مرحله از کار از قلموی سر تخت شماره ی چهار استفاده می کنیم. همینطور که از عکس بالا هم دیده میشه اول از رنگ سبز کمرنگ استفاده می کنیم، دقت داشته باشید که طبق اتود کار به صورت ردیفی بدن پرنده رو رنگ   می کنیم و حرکت قلمو در قسمت سر پرنده از سمت چپ به راست و در قسمت بدن پرنده از بالا به پایینه (البته بدن پرنده به شکل اُریبه پس قلمو هم باید همین مسیر رو داشته باشه)، بعد از زدن رنگ سبز کمرنگ، طبق عکس نهایی نقاشی باید از رنگ سبز پررنگ برای سایه و جلوه ی بیشتر استفاده بشه، دقت کنید که رنگ سبز پررنگ روی کار نباید طوری باشه که کل رنگ سبز کمرنگ رو بپوشونه و بعد از استفاده از رنگ های سبز حالا نوبت به رنگ سیاه می رسه و باید اونو روی رنگ سبز به کار ببریم البته به مقدار خیلی کم که فقط جلوه ی کار رو زیاد می کنه.

بعد از استفاده از رنگ های سبز و سیاه (البته نا گفته نماند که بازم باهاشون کار داریم)، حالا نوبت به رنگ گلبهی می رسه از این رنگ برای پایین چشم پرنده استفاده می کنیم (دقت کنید که هنوز نیاز به تغییر قلمو نیست)، اگر رنگ گلبهی ندارین می تونین از ترکیب رنگ های نارنجی و سفید استفاده کنید. بعد از استفاده از رنگ گلبهی دیگه توی این نقاشی باهاش کاری نداریم.

حالا میریم سراغ رنگ آمیزی شکم پرنده برای رنگ این قسمت از رنگ های زرد و سپس رنگ سفید استفاده می کنیم دقت کنید که قسمت پایین سر پرنده از رنگ سفید بیشتر استفاده شده و نکته ی رنگ آمیزی ردیفی و مسیر حرکت قلمو رو برای این قسمت هم رعایت کنید. می تونین از همون اول رنگ های زرد و سفید رو توی پالت به مقدار نیاز با هم ترکیب کنید.

بعد از اتمام کار روی این قسمت، می ریم سراغ رنگ آمیزی چشم و نوک و پاهای پرنده که از رنگ های سیاه و سفید استفاده می کنیم. توجه داشته باشید برای رنگ آمیزی این قسمت ها از قلموی سر گرد شماره ی سه و صفر استفاده می کنیم رنگ آمیزی رو به این صورت انجام می دهیم که اول از رنگ سیاه استفاده می کنیم و بعد از رنگ سفید برای خط ها استفاده می کنیم.

مرحله چهارم، رنگ آمیزی بال ها:

قسمت بعدی برای رنگ آمیزی بال های پرنده ست، برای قسمت کتف پرنده از رنگ گلد(Gold) که از ترکیب رنگ های زرد و مقداری رنگ قهوه ای کمرنگ به دست میاد استفاده می کنیم امکان داره برای سایه روشن لازم باشه بعضی جاها از رنگ زرد بیشتر استفاده کنیم و یا از رنگ قهوه ای بیشتر استفاده کنیم. دقت کنید برای رنگ کتف بال دوم از رنگ های سبز به شکل رنگ های بدن پرنده استفاده میشه.

بعد از رنگ آمیزی این قسمت حالا نوبت رنگ آمیزی پر هاست، برای این قسمت از رنگ های قهوه ای کمرنگ، سفید و مقدار خیلی کمی سیاه استفاده می کنیم. به این صورت که رنگ های قهوه ای کمرنگ و سفید رو به یک اندازه با هم مخلوط  می کنیم و برای رنگ پر ها از قلموی سر تخت شماره ی چهار استفاده می کنیم دقت داشته باشید که طوری رنگ آمیزی کنید که رنگ اطراف پر ها پررنگ تر به نظر بیاد و وسط پر ها کمرنگ تر برای این کار می توانید همین قلمو رو وقتی خشکه یک بار داخل پر ها بزنیم؛ برای مرز پر ها از یه کم رنگ سیاه استفاده می کنیم و با استفاده از قلموی سر گرد شماره ی سه و صفر مرز بین پر ها را مشخص می کنیم فقط دقت کنید رنگ سیاه پررنگ نباشه و به صورت یک سایه بین پر ها به نظر بیاد.

مرحله پنجم، پررنگ کردن خط های اتود:

حالا نوبت پررنگ شدن خط های اتوده برای پرنگ کردن خط های اتود کتف از رنگ قهوه ای کمرنگ استفاده می کنیم و برای پررنگ کردن خط های بدن پرنده از رنگ سبز پررنگ استفاده می کنیم و برای خط های شکم هم از رنگ قهوه ای کمرنگ استفاده می کنیم توی این مرحله از قلموی سر گرد شماره ی سه و صفر استفاده می کنیم.

مرحله ی ششم، رنگ آمیزی دم پرنده:

برای رنگ آمیزی این قسمت از رنگ های آبی کمرنگ، آبی پررنگ، بنفش، سفید، سیاه، سبز کمرنگ و سبز پررنگ استفاده می کنیم. بازم میگم اگه محدودیت توی رنگ آمیزی دارین از ترکیب رنگ ها استفاده کنید.

برای رنگ آمیزی پایین پر ها از رنگ های پررنگ تر(آبی پررنگ و بنفش) استفاده می کنیم و برای مرز های پر ها و جلوه ی نقاشی از رنگ سفید و رنگ سیاه استفاده می کنیم به این شکل که از رنگ سفید برای برق انداختن به پر ها و از رنگ سیاه برای سایه انداختن به پر ها استفاده می کنیم، به رنگ های سبز خیلی کم نیاز داریم.

نکته: به این موضوع دقت زیادی داشته باشید که طیف رنگی رو حتما رعایت کنید؛ طیف رنگی: کاربرد این کلمه بیشتر برای نشون دادن حالتیه که در اون موارد متنوعی از رنگ های گوناگون در بین دو قطب مخالف قابل تشخیص باشند. مثل پایین بدن پرنده که رنگ ها از سبز به آبی تبدیل میشه.

برای پررنگ کردن خط های اتود دم پرنده از رنگ آبی استفاده می کنیم.

مرحله ی هفتم، رنگ آمیزی گل ها و برگ ها:

  • در این مرحله به رنگ های سبز کم رنگ، سبز پررنگ، سیاه، قرمز و سفید نیاز داریم برای رنگ آمیزی برگ ها ابتدا با استفاده از قلموی سر تخت شماره ی چهار برگ ها را رنگ می کنیم و سپس از رنگ سبز کم رنگ برای رنگ آمیزی اطراف برگ ها استفاده می کنیم. و برای خط های برگ از رنگ سیاه و قلموی سر گرد شماره ی سه و صفر استفاده می کنیم(من از رنگ صدفی هم همراه رنگ سیاه استفاده کردم).برای رنگ آمیزی گل ها ابتدا رنگ قرمز را با قلموی سر تخت شماره ی چهار رنگ می کنیم و سپس برای سایه ی گل ها از ترکیب رنگ های قرمز و سیاه و همینطور سیاه(به تنهایی) استفاده می کنیم و برای مشخص کردن مرز گلبرگ ها هم از رنگ سیاه استفاده می کنیم(من از رنگ صدفی هم برای زیباتر شدن کار استفاده کردم).

    بعد از انجام این مرحله شما یک کار هنری زیبا روی بوم دارین، امیدوارم از این آموزش لذت برده باشید و براتون سودمند باشه.

    پایان آموزش نقاشی با گواش روی بوم

    با ما همراه باشید…

    گردآورنده: ریحانه سادات هجری بیدگلی

نقاشی که در این مقاله انجام خواهیم داد:

  • وسایل مورد نیاز:

مقوای فابریانو (تا می تونین با گرم بالا بگیرین که خیس نشه و مقوا از بین نره، من برای این کار سایز A4 گرفتم)، اسفنج ابری، چسب کاغذی، خط کش، دور گیر طلایی،گواش دوازده رنگ، پالت مخصوص گواش، قلمو سر تخت شماره ی ده و قلموی سر تخت شماره چهار و قلمو سرگرد شماره ی سه و صفر، دستمال پارچه ای یا کاغذی، کاردک، مداد و پاک کن و یه لیوان آب واسه قلمو که تمیزش کنیم.

 

    نکته: دقت کنید قبل از شروع به کار رنگ ها رو خوب با کاردک مخلوط کنید و هربار برای مخلوط رنگ بعدی کاردک رو با آب و با دستمال تمیز کنید و  که در اثر رنگی بودن کاردک رنگ ها باهم مخلوط نشند و بعد از مخلوط کردن رنگ ها اونا رو به مقدار لازم توی پالت رنگ می ریزیم، بستن در قوطی رنگ ها رو فراموش نکنید در غیر این صورت با خشک شدن رنگ ها مواجه می شوید.

و اگر لازم است از محدوده ی وسط پالت برای ترکیب کردن رنگ ها استفاده کنیم مثلا رنگ آبی کم رنگ رو با ترکیب کردن با رنگ زرد به سبز کم رنگ تبدیل کنیم و یا مثلا برای ایجاد رنگ قهوه ای می توانیم از ترکیب رنگ های قرمز و سبز استفاده کنیم.

  • مرحله اول، اتود زدن نقاشی روی مقوا:

اول از همه باید دقت کنیم تمیزی میزکار رو فراموش نکنید که مقوای نقاشیمون یا دستامون موقع نقاشی کثیف نشه و ناخواسته باعث خراب شدن کارمون نشه و  می تونیم با استفاده از چسب کاغذی مقوا رو روی میز کار بچسبونیم تا در حین نقاشی مقوا تکون نخوره، حالا آماده شدیم برای کشیدن یه نقاشی جذاب!

طرحی که می خواین بکشین رو باید مد نظر داشته باشید و با مداد طرح رو کم رنگ و به صورت نقطه چین روی مقوا نقاشی کنید دقت داشته باشید و محتاطانه طرح اولیه رو بکشید و تمام حواس خود را به کار بگیرید و کمتر از پاک کن استفاده کنید، که مقوا در اثر کشیدن و پاک کردن خراب نشه که در این صورت رنگ آمیزی نقاشی هم ممکنه خراب بشه و البته کاری زیباست که تمیز باشه، این نکته رو در نظر داشته باشید که از قدرت تصورتون استفاده کنید و ببینید طرح رو با توجه به سایز محدوده ی نقاشی چطور می تونیم روی مقوا بگنجونیم که بعد با بد قواره شدن طرح مواجه نشیم و با مشکل رو به رو نباشیم.

  

   نکته: شما می تونید از چسب کاغذی هم برای کادربندی بوم استفاده کنید که محدوده ی نقاشی از محدوده ی مد نظرتون بیرون نزنه حتی میشه شکل کادربندی رو هم تعیین کرد مثلا نقاشی رو توی شکل مربع بکشید.

  • مرحله دوم، اتود داخل طرح:

با استفاده از خط کش یه سری خط های صاف رو داخل طرح می زنیم و یه سری شکل های مثلث و ذوزنقه ایجاد میشه البته این موضوعی کاملا سلیقه ایه و می تونین هر جور دوست دارین رنگ آمیزی کنید. مثلا اصلا می تونین از خط ها استفاده نکنین و به جاش از رنگ های در هم ریخته با استفاده از قلمو ایجاد کنیم و یا اینکه با استفاده از اسفنج نرم این نوع رنگ ها را ایجاد کنیم.

  • مرحله سوم، رنگ آمیزی طرح:

بعد از تموم شدن اتود طرح، میریم سراغ رنگ آمیزی طرحمون که من از همه ی رنگ ها استفاده کردم و البته بیشتر از رنگ های روشن استفاده کردم که به این کار هارمونی رنگ ها گفته می شه و در این مرحله از قلموی شماره ی چهار استفاده می کنیم. به این نکته هم توجه داشته باشید چون بافت مقوا آسیب پذیره بعد از هر بار استفاده از قلمو و شستن با آب خوب اونا رو خشک کنید. (می تونیم از قلموی سر تخت شماره ی ده هم استفاده کنیم و برای رنگ آمیزی مرز اتود ها از قلموی سر تخت شماره ی چهار استفاده کنیم)

نکته: حالا قبل از شروع نقاشی کمی در مورد هارمونی رنگ ها توضیح می دم، هارمونی رنگ ها مبحثی از رنگ شناسیه که بعد از داستان ترکیب رنگ ها (که البته در مقاله های بعدی بیشتر در موردشون توضیح میدم) حالا باید بدونیم چه رنگی در کنار رنگ دیگر ایجاد هارمونی می کنه.

مثلا رنگ سبز و زرد با هم هارمونی دارند چرا؟؟ زیرا در ترکیب این دو رنگ، رنگی مشترک وجود دارد:

رنگ اول سبز= زرد + آبی

رنگ دوم زرد= زرد

یا رنگ بنفش و قرمز با هم هارمونی دارند، چرا؟؟

رنگ اول بنفش= قرمز + آبی

رنگ دوم قرمز = قرمز

در اینجا قرمز دو بار تکرار شده است بنابراین با هم هارمونی دارند.

رنگ آبی و دودی نیز با هم هارمونی دارند، چرا؟؟

رنگ اول دودی= سفید + آبی + مشکی

رنگ دوم آبی= آبی

با توجه به توضیحات فکر می کنم این موضوع قابل درک شده باشه، امیدوارم این توضیحات سودمند باشه براتون.

من برای رنگ آمیزی از رنگ های گرم استفاده کردم که کار خیلی جذاب و چشم نوازی شده و البته به این نکته هم توجه داشته باشین که از یک رنگ زیاد استفاده نکنید و از یک رنگ کم استفاده نکنید، سعی کنید که استفاده از رنگ ها به صورت مساوی تقسیم شوند.

نکته ی دیگری که باید بهش توجه داشت مرز اتود هاست که باید با دقت رنگ آمیزی بشه و همینطور باز هم توی این کار حرکت دست ها و رنگ آمیزی خیلی مهمه که رنگ آمیزی به شکلی باشه که مسیر حرکت قلمو ها مشخص نباشه و همینطور با دقت طوری رنگ آمیزی کنید که به مقوا آسیبی نرسه با توجه به اینکه روی بافت کاغذی نقاشی می کنیم و ممکنه مقوا بیش از حد خیس بشه و منجر به سوراخ شدن مقوا بشه.

می تونین به سلقه ی خودتون پس زمینه ی کارتون رو هم رنگ آمیزی کنید ولی توی این کار به سلیقه ی من کار سفید باشه طرح اصلی زیباتر به نظر می رسه.

ادامه اثری که در جلسه ی اول نقاشی گواش روی مقوا شروع کردیم را در این مقاله به پایان می رسانیم پس از آموزش هارمونی رنگ ها و اتود زدن طرح و رنگ آمیزی حالا نوبت به مرزبندی رنگ آمیزی ها رسیده، پس از فراهم کردن وسایل مورد نیاز به ادامه ی نقاشی با گواش روی مقوا ادامه می دهیم.

اگر به اندازه ی کافی رنگ های متنوع ندارید می تونید از ترکیب رنگ ها استفاده کنید. من چند نمونه از ترکیب رنگ ها رو براتون میگم و یه توضیحی هم در مورد رنگ ها میدم:

سبز لجنی= سبز + مشکی

آبی آسمانی = آبی + سفید

زرشکی = قرمز + مشکی یا قرمز + صورتی سیر

فیروزه ای = زرد (کم) +آبی + سفید

حنائی = نارنجی + قهوه ای

فیروزه ای پر رنگ = سبز + آبی

سورمه ای = آبی + کمی مشکی

خاکستری = سفید + سیاه (رنگ خاکستری خاصیت سه رنگ اصلی رو در خود داره و در نتیجه با هر رنگی که ترکیب بشه نقش رنگ مکمل را ایفا می کنه و رنگ مورد نظر رو خنثی می کنه. مثلا: خاکستری + آبی = ( آبی + قرمز + زرد ) + آبی = ( قرمز + زرد) + آبی = نارنجی + آبی = آبی خاکستری )

صورتی = قرمز + سفید

قهوه ای روشن = مشکی + قرمز + زرد

کرم = صورتی + زرد

قهوه ای مایل به سبز = سیاه + زرد

گلبهی = قهوه ای + قرمز

خردلی = نارنجی + زرد

قهوه ای = سیاه + نارنجی

بنفش مایل به صورتی = قرمز + بنفش

لیمویی = زرد + سفید

سفید = تمام رنگ ها

مشکی = قرمز + زرد + آبی

یاسی = قرمز + بنفش

پرتقالی = قرمز + زرد بیشتر

ارغوانی = آبی +  قرمز بیشتر

همیشه برای ایجاد رنگ های جدید از ترکیب رنگ های اصلی ( قرمز + آبی + زرد ) با رنگ های ثانویه ( بنفش، نارنجی، سبز ) و یا به اصطلاح رنگ های درجه دو استفاده میشه.

رنگ های دسته سوم یا ثالثه (شش رنگ در دایره ی رنگ هستند که ترکیب هایی غیر منظم و نابرابر از تداخل دو رنگ اصلی است.) که هر کدام حاصل ترکیب یک رنگ اصلی با یک رنگ فرعی است.

گواش جزء دسته رنگ های جسمی است ( به رنگ های مات و جرم دار جسمس میگن ) در ادامه ی مقاله ها در مورد رنگ شناسی و نوع رنگ ها و سبک نقاشی ها و ارتباط رنگ ها با اشکال هندسی بیشتر توضیح خواهم داد.

پیشنهاد می کنم این ترکیب رنگ ها رو با گواش انجام بدین تا ملکه ی ذهنتون بشه.

    خصوصیات رنگ ها:

زرد روشن ترین و بنفش تیره ترین رنگ دایره رنگی به شمار می رند.

   رنگ های گرم و سرد:

رنگ های قرمز و نارنجی وقنی کنار هم قرار می گیرند بالا ترین درجه ی گرما رو نشون میدن.

رنگ های سبز و آبی هم وقتی در کنار هم قرار می گیرن سرد ترین رنگ ها را نمایش میدن.

به رنگ های سبز و بنفش هم در کنار هم به اصطلاح (ولرم) نه سرد و نه گرم میگن.

در یک تابلو از منظره، رنگ های بخش جلو باید شادتر – گرمتر – خالص تر و دارای تیرگی و روشنی قوی تر باشد. در مقابل رنگ های دورتر تابلو دارای کنتراست سایه روشن کمتر و رنگ های ملایم و سرد باشد و به جزئیات آن نیز کمتر پرداخته شود.

 

    نکته: قبل از شروع به کار فراهم آوردن رنگ ها و مخلوط کردن با کاردک تمیز و استفاده از پالت فراموش نشود (اگر رنگ آمیزی کردین دیگه نیازی به این رنگ ها نیست فقط رنگ سفید و یا صدفی یا رنگ دلخواهتون رو فراهم کنید).

  • مرحله چهارم، رنگ آمیزی و مرز بندی رنگ ها:

دقت داشته باشید قبل از شروع کار تمیزی میز کار و دست ها فراموش نشه!

   در این مرحله از خط کش استفاده نمی کنیم ولی انقدر هام کار سختی نیست فقط روی دستاتون تمرکز کنید و مواظب باشید دستاتون نلرزه و حتی الامکان خط ها صاف در بیاد بعد از کشیدن خط های داخل طرح نوبت به خط های اطراف طرح می رسه که توی این مرحله باید دقت بیشتری به خرج بدیم چون اگر خطایی رخ بده و خط ها کج بشند طرحمون تغییر پیدا می کنه.  

رنگ های مورد نیاز توی این مرحله از کار شامل صدفی(می تونین از رنگ سفید هم استفاده کنید) و یا این که به سلیقه ی خودتون از رنگ مورد علاقه تون استفاده کنین و در این مرحله از قلموی سر گرد شماره ی سه و صفر استفاده می کنیم.

رنگ در نقاشی در این مرحله از خط کش استفاده نمی کنیم ولی انقدر هام کار سختی نیست فقط روی دستاتون تمرکز کنید و مواظب باشید دستاتون نلرزه و حتی الامکان خط ها صاف در بیاد بعد از کشیدن خط های داخل طرح نوبت به خط های اطراف طرح می رسه که توی این مرحله باید دقت بیشتری به خرج بدیم چون اگر خطایی رخ بده و خط ها کج بشند طرحمون تغییر پیدا می کنه.  

  • مرحله پنجم، استفاده از اسفنج ابری:

توی این مرحله فرقی نداره از چه نوع قلمویی استفاده کنید فقط سعی کنید قلمو کوچک نباشه مقداری از رنگ نقره ای (یا همون سفید) رو روی تیکه ای از اسفنج ابری بزنید و سپس با احتیاط و به صورت ضربه ای روی طرحتون بزنید مواظب باشید دستتون رو روی مقوا نگه ندارید که زیاد رنگی بشه و این که زیاد اسفنج رو روی طرح نزنید که خیلی شلوغ نشه که رنگ های دیگه زیاد به چشم نیاد.

می تونین این کار رو فقط روی رنگ ها و طرح اصلی انجام بدین و یا این که مثل من روی کل مقوا بزنید.

رنگ نقاشی

نکته: به این موضوع دقت کنید که رنگ روی اسفنج رو پخش کنید و نزارید روی یه نقطه از اسفنج متمرکز بشه.

  • مرحله ی ششم، استفاده از دورگیر طلایی:

حالا نوبت به استفاده از دورگیر رسیده من از دورگیر رنگ طلایی استفاده کردم. اگه دقت کنید می بینین که روی رنگ ها نقطه های طلایی زده شده که با استفاده از دورگیر طلایی این کار رو انجام دادم دورگیر ها رنگ های دیگه هم دارن مثلا نقره ای که می تونین با توجه به سلیقه و کارتون ازش استفاده کنید.

رنگ نقاشی

بعد از این مرحله، کار شما توی این نقاشی به پایان می رسه و شما صاحب یک اثر هنری زیبا با هارمونی جذاب روی مقوا شده اید.

پایان آموزش نقاشی با گواش روی مقوا

با ما همراه باشید…

گردآورنده: ریحانه سادات هجری بیدگلی