همه ما در دوران کودکی خود از مداد رنگی ها استفاده کرده ایم. ولی شاید اطلاعات تخصصی اندکی در مورد نقاشی با مداد رنگی یا طراحی چهره داشته باشیم. به همین جهت تصمیم گرفتیم تا در این مقاله در مورد مداد رنگی و کاربرد آنها با شما صحبت کنیم. پیشنهاد می کنیم در این مقاله ما را دنبال کنید.

✏ آشنایی کلی با مداد رنگی ها

مداد رنگی ها در یک نگاه کلی همان مدادهای معمولی هستند که البته مغز استوانه ای شکل درون آنها از رنگدانه ها تشکیل شده است. با استفاده از مداد های رنگی می توان اثرات رنگی و منحصر به فردی بر روی کاغذ درج کرد. به همین علت از آنها در طراحی و خلق آثار نقاشی کمک گرفته می شود. رنگدانه، موم و نوعی خاک رس به نام کائولین از اجزای تشکیل دهنده مداد رنگی ها به شمار می روند.

✏ کاربرد مداد رنگی ها در عرصه نقاشی

این روزها تکنیک ها و ترفندهای بسیار متنوعی برای خلق آثار نقاشی به وجود آمده است. اما از گذشته تا کنون استفاده از مداد رنگی در رنگ آمیزی نقاشی ها از محبوب ترین تکنیک ها به شمار می رفته است.  مداد رنگی ها به نقاش کمک می کنند تا به سادگی و با سرعت مطلوب به طرحشان رنگ و روح ببخشند.

به طور کلی مداد رنگی ها از لحاظ نوع به تعداد مختلفی دسته بندی نمی شوند و از این بابت در نقطه مقابل مدادهای سیاه و کاربردی در طراحی قرار دارند. افرادی که از مداد رنگی استفاده می کنند، به خوبی می دانند که می توان آنها را  با توجه به نوع مغزشان تنها به دو دسته چرب و خشک تقسیم نمود.

مداد رنگی از ابزار نقاشی محبوب و پرکاربرد در نزد نقاشان حرفه ای و مبتدی به شمار می رود. زیرا حمل آسانی دارد و می توان به راحتی از آنها استفاده کرد. علاوه بر این در صورتی که نقاش در زمان رنگ آمیزی مرتکب خطایی شود، می تواند آن خطا را پاک نماید. تمامی این ویژگی ها در کنار هم موجب شده است تا مداد رنگی به یک ابزار پرکاربرد و محبوب در نزد طراحان و نقاشان تبدیل شود. ضمن اینکه می توان از مداد رنگی ها در انواع کاغذ استفاده کرد. مداد رنیگ ها این قابلیت را دارند که بر روی انواع کاغذ با بافت های متفاوت بهترین اثر را به جای بگذارند. کاغذهای بوچر، اشتنباخ، فابریانو، کانسون و … از جمله ایده آل ترین انواع کاغذ برای رنگ آمیزی با مداد رنگی به شمار می روند. البته در این میان کاغذهای گلاسه اصلا گزینه مطلوبی برای مداد رنگی ها نیستند.

نقاشی با مداد رنگی

✏ برای نقاشی با مداد رنگی به چه ابزاری نیاز است؟

کار با مداد رنگی اصلا کار سخت و پیچیده ای نیست. شما با در دست داشتن لوازمی محدود می توانید آثاری منحصر به فرد و خلاقانه خلق کنید. اگر به تازگی تصمیم به نقاشی با مداد رنگی گرفته اید و در مراحل اولیه راه و در دسته طراحان مبتدی قرار دارید، باید در مرحله نخست با لوازم مورد نیاز این کار آشنا شوید. برای این کار به کاغذ یا مقوا، تخته شاسی، مدل یا سوژه نقاشی، پاک کن، تراش و مداد رنگی نیاز خواهید داشت. اگر چه این تجهیزات در اولین نگاه ساده و ابتدایی جلوه می کنند، اما در صورتی که شما به یک طراح حرفه ای تبدیل شوید، می توانید با کمک همین تجهیزات ساده، به سهولت و با سرعتی بالا ٍاثری فوق العاده و حرفه ای خلق کنید. نقاشی با مداد رنگی هم برای مبتدیان جذاب است و هم در نزد طراحان حرفه ای به عنوان یک تکنیک زیبا شناخته می شود.

شاید پیش خودتان تصور کنید که مداد رنگی ها به غیر از حوزه نقاشی در هیچ عرصه دیگری کاربرد ندارند. در صورتی که چنین نیست. این روزها مداد رنگی ها به یک  ابزار پرکاربرد در رشته های مختلف تبدیل شده اند. به عنوان مثال یک طراح لباس برای پیاده سازی طرح های خود حتما به مداد رنگی نیاز خواهد داشت تا بتواند طرح را همان گونه که در ذهنش نقش می بندد، به مخاطب انتقال دهد. طراحان دکوراسیون داخلی، گرافیست ها و معماران از دیگر افرادی هستند که برای اجرای طرح های خود با مداد رنگی ها سر و کار دارند. این دسته از افراد هم در همان مراحل اولیه آموزش خود با طرح و رنگ درگیر می شوند و ملزم هستند که خیلی زود اصول و تکنیک های پرکاربرد مداد رنگی را فرا بگیرند.

✏ نقاشی با مداد رنگی

افرادی که به نقاشی با مداد رنگی علاقمند هستند، باید بدانند که برای این کار دو سبک مختلف وجود دارد. این دو سبک عبارتند از:

  •  سبک خطی
  •  سبک سایه پردازی

نقاشی با مداد رنگی

✏ سبک خطی چگونه است؟

در سبک خطی می توان با کمک خطوط مختلف بر روی طرح اولیه رنگ پاشید. این سبک اگر با مهارت بالای نقاش همراه باشد، به خلق اثری توصیف ناپذیر و زیبا منجر خواهد شد. اثری که اوج هنر و نبوغ نقاش را به رخ همگان می کشد. در رنگ آمیزی با مداد رنگی در این سبک می توان از خطوط مورب، موازی، در هم ریخته و… استفاده کرد. اینکه چه نوع خطی برای طرح مناسب است به سلیقه و  تجربه طراح باز می گردد.

✏ سبک سایه پردازی چگونه است؟

سبک سایه پردازی با مداد رنگی به سبک سیاه قلم شباهت بسیار زیادی دارد. در این روش خطوط باید در یک جهت قرار بگیرند. به گونه ای که به خوبی در یکدیگر محو شوند. در واقع در سبک سایه پردازی نباید هیچ گونه خطی به تنهایی نظر را به خود جلب کند. با کمک سبک سایه پردازی می توان به طرح اولیه حجم و بعد بخشید. ضمن اینکه می توان با کم یا زیاد کردن شدت رنگ ها حالت نور را در تصویر القا کرد. این سبک هم اگر با مهارت طراح همراه باشد، منجر به خلق آثاری جذاب و منحصر به فرد خواهد شد.

✏ ترکیب رنگ ها را یاد بگیرید!

اگر قصد دارید برای رنگ آمیزی طرحایتان از مداد رنگی استفاده کنید، باید پیش از هر چیزی با رنگ ها آشنا شوید. رنگ ها به سه دسته سرد، گرم و خنثی تقسیم می شوند که شما می توانید با توجه به ماهیت طرحتان از آنها استفاده کنید. اگر به دنبال رنگ های سرد هستید، باید سراغ انواع سبزها و آبی ها بروید. اما اگر برای طرحتان به رنگ های گرم احتیاج دارید، باید رنگ مطلوبتان را در میان رنگ های قرمز، زرد و نارنجی جستجو کنید.

حالا شاید این سوال برایتان مطرح شود که چطور بفهمیم چه رنگی مناسب حال طرحمان است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم در صورتی که تمایل دارید تا در طرحتان حس آرامش موج بزند، باید از رنگ های سرد استفاده کنید. اما در صورتی که به دنبال القای احساسات هیجانی و التهابی در مخاطبتان هستید، به رنگ های گرم نیاز خواهید داشت.

رنگ های سیاه، سفید و خاکستری در میان رنگ های خنثی جای دارند که می توانید از آنها در نقاشی خود استفاده کنید. مهم نیست که نقاشی شما با احساسات هیجانی امیخته شده است یا احساسات آرامش بخش. زیرا نقاشی شما هر گونه ای که باشد می توانید از رنگ های خنثی استفاده کنید. رنگ های خنثی گزینه ایده الی برای رنگ های سرد و گرم هستند که با ترکیب آنها می توان حس بهتری را در نقاشی به وجود آورد.

نقاشی با مداد رنگی

✏ آموزش استفاده از مداد رنگی

همان طور که پیشتر هم گفتیم برای اینکه بتوانید برای رنگ امیزی طرح های نقاشی از مداد رنگی استفاده کنید،  باید با اصول اولیه و  روش سایه زنی با مداد رنگی آشنا شوید.

تصور می کنیم قرار است خلق یک نقاشی را با یکدیگر شروع کنیم. همان طور که قبلا گفتیم برای این کار به تجهیزات ساده ای نیاز خواهد بود. یکی از این تجهیزات ساده و مهم مدل و سوژه نقاشی است. در صورتی که طراحی مبتدی هستید به دنبال مدل های ساده و اجرا شده با مداد رنگی باشید. زیرا چنانچه مدل شما با تکنیک های دیگر پیاده سازی شده باشد، برای تبدیل آن به مهارت بالایی نیاز خواهد بود که نمی توان از افراد مبتدی انتظار چنین مهارتی را داشت. اما در صورتی که از مهارت بالایی در طراحی برخوردار هستید، به دنبال طرح هایی باشد که با میزان توانایی شما همخوانی داشته باشد.

پس از اینکه مدل اولیه را با توجه به میزان مهارتتان انتخاب کردید، باید آن را بر روی کاغذ پیاده کنید. بهتر است برای این کار از یک مداد کم رنگ استفاده کنید و با خطوط شطرنجی به یک طرح اولیه دقیق برسید.  پس از اینکه اجرای طرح اولیه به اتمام رسید، باید خطوط شطرنجی را پاک کنید و برای رنگ آمیزی طرحتان دست به کار شوید.

مهم ترین نکته ای که باید در این مرحله به آن توجه داشته باشید، این است که برای رنگ آمیزی اولیه طرحتان از رنگ های روشن تر استفاده کنید. با این کار نتیجه نهایی بسیار تمیز تر خواهد بود. زیرا در صورتی که برای ادامه رنگ آمیزی به رنگ های تیره نیاز داشته باشید، می توانید از آنها بر روی رنگ های روشن استفاده کنید. ضمن اینکه این کار به شدت بر جلوه و زیبایی کارتان می افزاید. اما خلاف این ماجرا امکان پذیر نخواهد بود و در صورتی که در رنگ آمیزی اولیه از رنگ های تیره استفاده کنید، نمی توانید در ادامه راه از رنگ های روشن کمک بگیرید.

نکته دیگری که باید به آن توجه شود این است که شاید برخی از مواقع لازم باشد تا طرحی را دو یا سه بار رنگ بزنید. زیرا شاید در نخستین مرحله رنگ آمیزی به آن رنگ دلخواهتان نرسید. ضمن اینکه در مرحله اول رنگ آمیزی فقط بخش های برجسته کاغذ رنگ می گیرند. برای اینکه بتوان قسمت های مختلف کاغذ را رنگ کرد باید رنگ آمیزی را چند بار تکرار کرد. البته یادتان باشد که در مراحل مختلف فشار دستتان را کنترل کنید تا بافت کاغذ از بین نرود. اگر هم نیازی به حفظ بافت کاغذ نیست، می توانید مراحل مختلف رنگ آمیزی را با فشار بیشتری انجام دهید تا رنگ امیزی نهایی از شدت رنگ بیشتری برخوردار باشد.

یادتان باشد برای اینکه بتوانید به طرحتان عمق ببخشید باید از رنگ های تیره تر استفاده کنید. رنگ های روشن هم بهترین گزینه برای نشان دادن برجستگی های طرح خواهند بود.

در نهایت با کمک تمرین و تکرار میتوان به نتایجی بسیار مطلوب رسید. لذا در صورتی که با اصول اولیه و الفبای رنگ آمیزی با مداد رنگی آشنا شدید، می توانید به پشتکار و تلاش خودتان تکیه کنید تا به آن چه که از خود توقع دارید، برسید. البته می توانید در این راه از مهارت ها و تجربیات استادان و فعالان حرفه ای این عرصه نیز کمک بگیرید.

✏ برای آموزش کار با مداد رنگی از چه کسانی کمک بگیریم؟

همان طور که گفتیم تکنیک رنگ آمیزی با مداد رنگی با استقبال زیادی از سوی طراحان حرفه ای و مبتدی همراه است. ضمن اینکه استفاده از این تکنیک از لازمه های رشته های مختلفی از قبیل: طراحی لباس، طراحی دکوراسیون داخلی و… است. لذا مراکز آموزشی متعددی با توجه به این نیاز از طراحان ماهر و کاربلد در این عرصه کمک گرفته اند تا آموزش های لازم را به افراد مبتدی ارائه دهند.

در بسیاری از این آموزشگاه ها اصول اولیه و مبانی نقاشی با کمک مداد رنگی به هنرجویان آموزش داده می شود و در نهایت مدرکی معتبر در همین باب به آنها تقدیم می شود. فراگیری اصول اولیه طراحی، آشنایی با مبانی رنگ، آشنایی با تجهیزات نقاشی، آموزش مفاهیم رنگ های مکمل، آشنایی با مفهوم سایه روشن، آموزش نحوه طراحی طبیعت و اناتومی انسان و… از جمله سرفصل هایی است که در مراکز آموزشی هنری به آنها پرداخته می شود.