قدمت هنر آرایشگری به بیش از هفت هزار سال پیش باز می گردد. اما نمی توان قدمت آن را با هنر نقاشی به یک اندازه دانست. زیرا پیشینه نقاشی به سال ها پیشتر باز می‌گردد. درست به زمان انسان‌های اولیه و دوران غارنشینی! از گذشته تا کنون مهم‌ترین وجه اشتراک این دو هنر در زمینه به کارگیری آن‌ها بوده است. زیرا گذشتگان از هنر صورتگری و نقاشی برای آیین‌های مذهبی و رسمی خود استفاده می‌کردند. جالب این‌که نوع آرایش در اقشار مختلف برگرفته از آداب و فرهنگ‌های آن‌ها بوده است. طراح شید در ادامه در مورد پیشینه هنر آرایشگری و کاربرد آن با شما صحبت خواهیم کرد.

نقاشی

هنر صورتگری در گذشته

بر اساس تحقیقات باستان شناسان  نخستین آثار هنر صورتگری درمصر و روم دیده شده است. البته لازم به ذکر است که مصر و یونان در هنر نقاشی نیز از سایرین جلوتر بوده‌اند و اولین آثار نقاشی نیز در این کشورها دیده شده است که پس از آشنایی سایرین با این هنرها، به یک کار فراگیر مابین ملل مختلف تبدیل شده است.  باستان شناسان به نقاشی‌های پرتره و آناتومی بدن تاریخی مختلفی دست پیدا کرده‌اند که به این کشورها تعلق دارد.

جالب است بدانید که مصر و رومیان در سال‌های بسیار دور به دنبال راهی برای محافظت از پوست خود بوده‌اند. مصریان با کمک روغن کرچک و رومیان با ترکیب موم زنبور عسل، روغن زیتون و آب رز کرم‌هایی تولید می‌کردند و از آن‌ها به عنوان کرمی آرایشی و ضد آفتاب استفاده می‌کردند.

باستان شناسان با مطالعه‌ی منابع عهد عتیق به اطلاعاتی جالب در مورد آرایش صورت دست پیدا کرده‌اند. در این منابع شیوه آرایش چشم و روش‌های مختلف طراحی‌های چشم و مژه با کمک نقاشی‌ها شرح داده شده است.

همان‌طور که می‌دانید هنر صورتگری و نقاشی در مصر باستان تاریخی طولانی دارد. اگر به نقاشی‌های به جای مانده و تاریخی، مجسمه‌ها و تصاویر مومیایی های مصر باستان دقت کنید، متوجه می‌شوید که این نقاشی‌ها چه شباهت نزدیکی به سبک آرایشی آن دوران دارند. از انجایی که در حال حاضر هیچ اطلاعات دقیق و کاملی در مورد یک انسان زنده در مصر باستان در اختیار نیست، می‌توان از همین تصاویر و آثار تاریخی برای این قیاس استفاده کرد.

اگر به آثار و پرتره‌های به جای مانده از مصر باستان دقت کنید، خواهید دید که خالقان این آثار از تسلط خوبی بر هنر نقاشی و آرایشگری برخوردار بوده‌اند. آنها به خوبی آناتومی صورت و روابط اجزا با یکدیگر را می‌شناختند و با توجه به همین روابط دست به آرایشگری می‌زدند. آرایشی که با سلیقه و فرهنگ مصریان به خوبی همخوانی داشته باشد. مصریان باستان برای آرایشگری از روغن ارزن، گل اخرایی و عسل استفاده می‌کردند.

به طور کلی نکته‌ای که آرایشگران امروزی نیز باید به آن توجه داشته باشند این است که آشنایی خوب با اجزا و آناتومی صورت منجر به آرایشی بهتر و با کیفیت‌تر خواهد شد. در صورتی که تمایل دارید به یک میکاپ آرتیست حرفه‌ای تبدیل شوید، بهتر است پیش از این کار به اطلاعات کاربردی در مورد ترکیبات رنگ‌ها دست پیدا کنید. مطمئن باشید در این راه هنر نقاشی یک کمک کننده مناسب برای شما خواهد بود که با استفاده از آن می‌توانید با الفبای اصلی ترکیب رنگ‌ها آشنا شوید.

هنر صورتگری در ایران

اگر چه مصر باستان و روم باستان از خاستگاه‌های اصلی هنر صورتگری و آرایشگری به شمار می‌روند، اما در ایران باستان نیز به این هنر پرداخته می‌شده است. به طوری که شاهان و ملکه‌های ایرانی برای زینت بخشیدن به چشم‌هایشان از سرمه استفاده می‌کردند. این ماده در میان گذشتگان بسیار محبوب بوده است و کماکان از آن برای طراحی چشم‌ها کمک گرفته می‌شود.

شاید تصور کنید که آرایش امری بی‌فایده است، در صورتی که می‌توان با به کارگیری این هنر به درمان بسیاری از مشکلات انسان کمک کرد. برای درک بهتر این موضوع می‌توانید به کتاب قدیمی “التصریف” که مضمونی پزشکی دارد، رجوع نمایید. قدمت این کتاب به قرن دهم باز می‌گردد. “ابوالقاسم زهراوی” به عنوان یک جراح و پزشک مسلمان در  این کتاب در مورد اثرات درمانی آرایش صحبت کرده است. بر طبق نظریه این پزشک، آرایش دارای اثرات مهم و مفیدی بر جسم و روح افراد است. اطلاعات مفید مندرج در این کتاب موجب شده است تا آن را به زبان لاتین نیز ترجمه کنند تا اطلاعات آن در اختیار سایر ملل نیز قرار گیرد. جالب است بدانید که دکتر زهراوی برای نخستین بار از کلمه “زیبایی درمانی” در فصل نوزدهم این کتاب استفاده کرده است و به تاثیرات به سزای آرایش بر روح و جسم افراد تاکید کرده است.

هنر آرایش در اروپا

اروپا هم با هنر آرایشگری بیگانه نبوده است و در کلیسا از آن استفاده می شده است. در دوران رنسانس که توجه به هنر شدت یافت، پیشرفت‌های چشمگیری در حوزه نقاشی، ترکیب رنگ‌ها و آرایش صورت به وجود آمد. در گذشته اروپاییان از سفیدآب که از رنگ‌های مختلف تشکیل می‌شد برای صورتگری استفاده می‌کردند. اما از آنجایی که وجود “سم آرسنیک” در این ماده به اثبات رسید، کارایی قبلی خود را در هنر آرایشگری از دست داد.

ارتباط نقاشی با آرایش

این روزها میکاپ و گریم به رشته‌های هنری پرطرفدار و داغ در میان افراد تبدیل شده‌اند. در میکاپ‌های امروزی دیگر به یک آرایشگری ساده بسنده نمی‌شود. به گونه‌ای که میکاپ آرتیست‌های حرفه ای از دانش کافی در خصوص آناتومی صورت، تاثیرات نور بر چهره و… برخوردار هستند. برای این‌که آرایش چهره دارای کیفیت مطلوب باشد، باید میکاپ آرتیست بداند که چه نوع ابزار آرایشی با چهره و آناتومی صورت شخص همخوانی دارد.

به عنوان مثال در صورتی که مدل آرایشی شما دارای صورتی پر و چاق باشد، استفاده از رنگ‌های روشن انتخاب درستی نخواهد بود. در مقابل چنانچه مدل صورتی استخوانی و لاغر داشته باشد، استفاده از رنگ‌های تیره از میزان جذابیت چهره می‌کاهد. لذا توصیه می‌کنیم در صورتی که قصد دارید به یک میکاپ آرتیست حرفه‌ای تبدیل شوید، یک دوره طراحی پرتره را بگذرانید. این کار به ارتقاء و پیشرفت کاریتان کمک به سزایی خواهد کرد.

آشنایی با هنر طراحی آرایش

شاید تا کنون نام “هنر طراحی آرایش” به گوشتان خورده باشد. این رشته‌ی هنری جدید و جذاب تلفیقی از طراحی و آرایشگری است. از این هنر برای ابداع سبک‌های جدید آرایش استفاده می‌شود. برای این کار باید ابتدا چهره مورد نظر به صورت دستی بر روی کاغذ پیاده شود تا در ادامه بتوان به یک مدل آرایشی متناسب با چهره رسید. پس از ویرایش‌های نهایی این مدل تازه خلق شده به وسیله ابزارها و تجهیزات آرایشی بر روی چهره واقعی پیاده سازی خواهد شد.

در انتها باید بگوییم چنانچه شما در هر گرایش هنری بصری فعالیت داشته باشید، به آموزش طراحی نیاز خواهید داشت. آموزشی که به دست طراحان و متخصصین حرفه‌ای ارائه شود. زیرا طراحی یک هنر پایه است که در تمامی گرایش‌های هنری کاربرد دارد. عده ای از میکاپ آرتیست‌ها بر این باورند که بدون گذراندن دوره‌های طراحی از توانایی بالایی در میکاپ برخوردار هستند. شاید این چنین باشد، اما میکاپ آرتیست‌های حرفه‌ای برای پیشرفت بیشتر در کارشان به طراحی آرایش نیاز خواهند داشت تا بتوانند به خلق مدل‌های جدید آرایشی مشغول شوند. قطعا این موضوع در بازه زمانی نسبتا کوتاه موجب ایجاد تمایز مابین میکاپ آرتیست‌های معمولی و میکاپ آرتیست‌های حرفه‌ای خواهد شد.