در جلسه دوم از سری آموزش های نقاشی میرسیم به نقاشی با گواش روی سفال که در ادامه می‌توانید اثر هنری که در این مقاله به پایان می رسانیم را ببینید.

نقاشی روی سفال با گواش

پس از انجام رنگ آمیزی پس زمینه ی سفال حالا نوبت رنگ آمیزی اتود های گل ها و برگ های روی سفاله، فقط این نکته رو توجه داشته باشین منتظر بمونین تا رنگ های پس زمینه روی سفال خشک بشه و بعد برین سراغ رنگ آمیزی های بعدی.

  • وسایل مورد نیاز نقاشی با گواش روی سفال

وسایل مورد نیازی که توی این جلسه لازم داریم مشابه جلسه ی قبل اما دیگه نیازی به سمباده نداریم و به جاش روغن جلا برای مرحله ی آخر و قلموی رنگ کاری و تینر لازم داریم و تفاوت دیگه هم رنگ های مورد نیازه که این رنگ ها شامل: صورتی (من از ترکیب رنگ های قرمز و نقره ای (برای درخشش بیشتر) استفاده کردم هر دو رنگ به مقدار مساوی)، زرد (خیلی کم)، نقره ای یا سفید، سبز پر رنگ و سبز کم رنگ.

توی این جلسه از قلمو سرتخت شماره ی چهار و قلمو ی سر گرد شماره ی سه و صفر استفاده می کنیم و نیازی به قلمو ی سر تخت شماره ی ده نداریم.

  • مرحله ی چهارم، ادامه ی رنگ آمیزی نقاشی با گواش روی سفال

با استفاده از قلموی سر تخت شماره ی چهار شروع می کنیم و اول از رنگ صورتی برای رنگ آمیزی گل ها استفاده می کنیم دقت داشته باشید حتما طوری رنگ آمیزی کنید که گلبرگ های گل از هم مجزا باشند و جوری نباشه که برای خودتون که می خواین بعد از رنگ آمیزی گلبرگ ها رو از هم مجزا بکنین هم قابل تشخیص نباشه.

نقاشی با گواش روی سفال

می تونین بعد از این که رنگ صورتی رو زدین مقداری رنگ سفید هم برای پایین گلبرگ ها برای جلوه ی بیشتر در نقاشی با گواش روی سفال استفاده کنین همراه قلموی سرگرد شماره ی سه و صفر و سپس از رنگ نقره ای برای اطراف گل و تمام گلبرگ ها استفاده کنید و بعد رنگ زرد برای رنگ آمیزی پرچم وسط گل فراموش نشه.

برای رنگ آمیزی قنچه هم به رنگ صورتی نیاز داریم و برای رنگ آمیزی ساقه ی گل نیاز به رنگ سبز پر رنگ داریم البته به سلیقه ی خودتون می تونین از رنگ سبز با درجه ی کمتر و یا بیشتر هم برای اینکه کارتون جلوه ی بیشتری داشته باشه استفاده کنید مرحله ی بعدی هم استفاده از رنگ نقره ای برای دور تمام قنچه ست.

نقاشی روی سفال

بعد از تموم شدن رنگ گل ها حالا میریم سراغ  رنگ آمیزی برگ ها و از رنگ سبز پر رنگ استفاده می کنیم گاهی از رنگ سبز کم رنگ کمک می گیریم و البته از قلموی سر تخت شماره ی چهار استفاده می کنیم.

نقاشی تخت با گواش روی سفال

نکته: لازمه که الان یه توضیحاتی در مورد رنگ ها بدم باز، در رابطه با کار روی سفال فقط از رنگ های گواش و اکرلیک استفاده می شه و به هیچ عنوان نمیشه از رنگ هایی که جرم و حجمی ندارند مثل آبرنگ استفاده کرد.

در صورتی که بخواین از رنگ اکرلیک استفاده کنید دیگه نیازی نیست از روغن جلا برای مرحله ی آخر استفاده کنید چون بعد از خشک شدن رنگ اکرلیک دیگه اون سفال قابل شستشو هم هست اما قیمت رنگ های اکرلیک از رنگ های گواش گرونتره اما در صورتی که خواسته باشید از رنگ های گواش استفاده کنید باید از روغن جلا برای مرحله ی آخر استفاده کنید و اگر استفاده نکنید به مرور هم رنگ های روی سفال کثیف می شه و هم ممکنه رنگ در اثر نم دار شدن از بین بره اما وقتی روی کار روغن جلا خورده باشه می تونین به راحتی با آب بشویید.

و اما توضیح در مورد رنگ ها، رنگ ها از نظر ماهیت به دو دسته تقسیم میشن:

رنگ های کروماتیک: به رنگ های قرمز – آبی – زرد و ترکیبات آن ها گفته میشه.

رنگ های آکروماتیک: شامل سیاه و سفید و خاکستری حاصل از ترکیب آن ها میشه. این رنگ ها در واقع رنگ نیستند بلکه بی رنگ هستند و آوردن رنگ در ابتدای نام اونا حالت اصطلاح داره.

وقتی رنگ ها در زمینه ی سفید قرار می گیرند خاموش تر و تیره تر به نظر می آیند و هنگامی که آن ها را در زمینه ی سیاه قرار میدیم درخشش بیشتری پیدا می کنن و روشن تر دیده می شن.

از نظر بصری رنگ آبی سبک تر – رنگ قرمز سنگین تر – رنگ زرد نزدیک تر – و رنگ نارنجی بزرگ تر و وسیع تر به نظر میان.

قبل از شروع ادامه آموزش یه آموزش حرفه نقاشی دیگه به نام نقاشی با قلم و جوهر هم براتون تهیه کردیم که می‌تونید رو لینک کلیک کنید و یاد بگیریدش!

  • مرحله ی پنجم، استفاده از دورگیر طلایی

نقاشی با گواش روی سفال

بعد از تموم شدن رنگ آمیزی نقاشی با گواش روی سفال حالا نوبت به استفاده از دورگیر طلایی روی سفاله.

از دورگیر ها توی کار روی سفال زیاد استفاده میشه برای مثال برای لب های کوزه و یا پایه ی گلدان و یا این که دسته ی قوری و حتی می تونین به صورت پراکنده هر طرحی رو با دورگیر روی سفال انجام بدین بعضی اوقات تنها رنگی که برای رنگ آمیزی سفال استفاده می شه رنگ پس زمینه ست و بعد با استفاده از دور گیر طرح های بسیار بسیار زیبا می شه روی سفال خلق کرد.

و اما من توی این کار برای پایین سفال ازش استفاده کردم شما هم می تونین به سلیقه ی خودتون هر کجا که خواستین ازش استفاده کنید.

مقداری از دورگیر رو روی سفال بریزید مواظب باشید که اگر زیاد فشار بیارید روی تیوب دورگیر، امکان داره مقدار زیادی از دورگیر از بین بره چون که در اثر فشار وارد اومده روی دورگیر مواد ازش خارج میشه پس با احتیاط کار کنین و وقتی دورگیر رو روی سفال ریختین با قلمو ی سر تخت شماره ی چهار و یا قلمو ی سر تخت شماره ی ده استفاده کنید و دورگیر رو دور سفال با دقت پخش کنید که خط دورگیر کم و زیاد نشه. توی این کار بهتره که از قلموی سر تخت شماره ی چهار استفاده کنید.

نقاشی با گواش روی سفال با دورگیر

  • مرحله ی ششم، استفاده از روغن جلا برای کار با سفال

رنگ نقاشی با گواش روی سفال

قبل از شروع این مرحله بهتره که از زیر انداز استفاده کنید. با ادامه نقاشی با گواش روی سفال با ما همراه باشید. حتی الامکان این کار رو توی فضای باز انجام بدین چون که بوی تینر و روغن جلا برای سلامتی مضره؛ بعد از فراهم آوردن زیر انداز و روغن جلا و قلموی رنگ کاری و تینر می ریم سراغ انجام کار بعد از این که روغن رو باز کردین با مقدار کمی از تینر ترکیب کنید تا روغن رقیق بشه البته می تونین بدون تینر هم ازش استفاده کنین ولی اینجوری باعث زرد شدن کار به خصوص رنگ های روشن می شه و استفاده از تینر (البته اگر تینر تمیز باشه) این زرد شدن رو کم می کنه. بعد ازترکیب کردن روغن جلا و تینر با استفاده از قلموی رنگ کاری اثرتون رو روغن جلا بزنید این کار رو با دقت روی تمام سفال انجام بدین، بعد از       پایان این مرحله کار رو بزارید روی سینی یا هر ظرفی که دیگه قابل استفاده نیست و بزارید خشک بشه این کار حدود دو سه روز طول می کشه و اگه توی فضای باز باشه بهتره، در طول این چند روز مواظب باشید چیزی به سفال نچسبه چون روغن چسبنده ست و تا چسبدگی خشک نشه سفال قابل شستشو نیست.

قلم موی گواش روی سفال

پایان آموزش نقاشی با گواش روی سفال امیدوارم از این آموزش لذت برده باشید.

با ما همراه باشید…