آلزایمر از بیماری های عجیب و ترسناک قرن حاضر است که متاسفانه تعداد زیادی از مردم جهان را به خود گرفتار کرده است. در این بیماری به قسمت احساسات و حافظه مغز انسان لطمات جبران ناپذیری وارد می شود که ادامه زندگی را برای فرد و اطرافیانش سخت و طاقت فرسا می کند. متاسفانه تا کنون هیچ داروی موثر و تاثیرگذاری برای درمان این بیماری به جهانیان معرفی نشده است. اما خوشبختانه محققان پس از بررسی های فراوان به این نتیجه رسیدند که با کمک کارهای هنری که با خلاقیت آمیخته شده است، می توان به نتایج مهم و موثری در بهبودی بیماران آلزایمری رسید. لذا با کمک هنر می توان به همان بخش آسیب دیده احساسات و حافظه مغز کمک کرد که یکی از این کارها نقاشی و کاربرد نقاشی در این بیماران است. به طوری که بیمار بتواند به بیان عواطف و احساساتش بپردازد و آموخته ها و اندوخته های علمی خود را به یاد آورد. دانشمندان بر این باورند که انجام کارهای هنری و خلاقانه در مقایسه با داروهای شیمیایی از تاثیرات دوچندانی در بهبود بیماران آلزایمری برخوردار است.

این روزها می توان با یک بررسی دقیق به این بیماری پی برد. آلزایمر در مراحل اولیه به حافظه کوتاه مدت افراد آسیب وارد می کند. لذا در صورتی که احساس می کنید نقصی در حافظه کوتاه مدتتان شکل گرفته است، بهتر است موضوع را جدی بگیرید. در ادامه قوای تجزیه و تحلیل و قدرت پیش بینی مسائل دچار ضعف می شود. به طوری که بیمار هیچ توانایی در این بخش نخواهد داشت. نکته جالب اینکه در مراحل انتهایی بیماری آلزایمر، بخش احساسات و خلاقیت مورد هجوم قرار می گیرد. لذا توصیه می شود اگر بیماری را می شناسید که در مراحل اولیه آلزایمر قرار دارد، وی را به نقاشی کردن و بروز خلاقیت ها تشویق کنید. با کاربرد نقاشی با ما همراه باشید.

کاربرد نقاشی در الزایمر

یادتان باشد که این روزها هنردرمانی به یک مبحث کاملا جدی در درمان بیماران آلزایمری تبدیل شده است. به طور کلی کاربرد نقاشی کردن را نمی توان یک درمان مناسب برای بیماران آلزایمری در نظر گرفت. اما اگر این کار در نزد و زیر نظر متخصصان کاربلد و حرفه ای  انجام شود، شرایط فرق خواهد کرد. “انجمن هنر درمانی آمریکا” بر این باور است که بهبود و درمان بیماران آلزایمری فقط تحت نظر متخصصان دوره دیده این عرصه امکان پذیر خواهد بود.

افرادی که تمایل دارند در حوزه هنر درمانی فعالیت داشته باشند، باید ساعت ها دوره های آموزشی را طی کنند تا بتوانند در این زمینه مدرک کارشناسی ارشد اخذ نمایند.

متخصصان هنر درمانی و تعریف کاربرد نقاشی

افرادی که در حوزه هنر درمانی فعالیت دارند، متخصصانی بالینی به شمار می روند که از توانایی لازم برای مواجهه با بیماران در گروه ها و سنین مختلف برخوردار هستند. شاید تصور کنید که هنر درمانی فقط در مورد بیماران آلزیمری کاربرد دارد. در صورتی که این چنین نیست. این روزها هنردرمانی در بخش ها و بیماری های مختلفی کاربرد پیدا کرده است. انجمن هنر درمانی آمریکا به تمامی بیماران توصیه می کند در صورتی که تمایل دارند تا به وضعیت بیماری خود با کمک این علم بهبود ببخشند، کارشان را زیر نظر متخصصان این حرفه در پیش بگیرند.

همه ما از خلق یک اثر هنری خرسند می شویم. مهم نیست این اثر یک قطعه موسیقی باشد یا یک تابلوی نقاشی و یا هر چیز هنری دیگر. خلق آثار هنری به خوبی بر جان آدم می نشیند و حس آرامش و رضایت را به وجود می آورد. همه ما علاوه بر اینکه از خلق آثار هنری به دست خودمان خوشحال می شویم، از مشاهده آثار هنری دیگران نیز به وجد می آییم و احساس لذت بخشی پیدا می کنیم. این اتفاق به دلیل آمیختگی هنر با روح و جان تمامی انسان هاست. اما آثار هنری علاوه بر زنده کردن روح انسان ها می تواند برای بیماران جنبه درمانی نیز داشته باشد. موضوع مهمی که با توجه به آن می توان بیماران را از شر داروهای شیمیایی مختلف خلاص کرد.

کاربرد نقاشیو  هنردرمانی از دید انستیتوها و سازمان های مختلف

اهمیت هنر در درمان بیماران تا جایی بر همگان مشهود شده است که سازمان ها و انستیتوهای مختلف در مورد آن صحبت کرده اند. در ادامه به تعریف هنردرمانی از نگاه سازمان های معتبر و مختلف جهان خواهیم پرداخت.

کاربرد نقاشی از نگاه سازمان تخصصی هنردرمانی

این علم به تمامی بیماران و متقاضیانش سرویس های اجتماعی و پیشرفته ارائه می دهد. با کمک هنردرمانی می توان از رسانه ها و فرآیندهای هنری به منظور درمان متقاضیان استفاده کرد. درمانی منحصر به فرد که تنها از دست متخصصان این حرفه بر می آید. با کمک هنر درمانی می توان در مورد روحیات، عواطف و احساسات بیماران کنکاش کرد و به اختلالات روحی انها پی برد. البته این علم فقط برای بیماران کارساز نیست، بلکه می توان از آن  برای خودآگاهی بیشتر و کنترل اختلالات نهفته در وجود هر انسانی نیز کمک گرفت. با کمک هنر می توان با قدرت بیشتری بر خود تسلط پیدا کرد و به ارتباطات اجتماعی بهبود بخشید. متاسفانه برخی از افراد درک درست و کاملی از خود و محیط پیرامونشان ندارند. لذا با کمک هنر درمانی می توان به نوع نگاه این دسته از افراد بهبود بخشید و به ارتقا اعتماد به نفس و کاهش اضطراب انها کمک به سزایی کرد.

نگاه انستیتوی بین المللی سلامت به هنر درمانی

از دید این انستیتو هنردرمانی یک فرآیند خلاقانه هنری به شمار می رود که می توان با کمک آن ذهن را مداوا کرد. انستیتوی بین المللی سلامت بر این باور است که می توان با کمک هنردرمانی وضعیت جسمانی و روحی افراد را بهبود بخشید.

نگاه انجمن پزشکی و سلامت آمریکا به حوزه هنر درمانی

با کمک هنردرمانی می توان به خوبی به رفتار های احساسی مراجعین و بیماران پی برد تا در ادامه گامی موثر به منظور رفع مشکلات فیزیکی و روانی انها برداشته شود. هنر درمانی می تواند متشکل از طراحی، نقاشی و فرآیندهای خلاقانه دیگر باشد.

نگاه انجمن هنردرمانی آمریکا به حوزه هنردرمانی

با کمک این علم و مهارت می توان ارتباطی قوی و موثر مابین بیمار و درمانگر به وجود آورد. این فرآیند درمانی نقش به سزایی در شناخت آسیب های روحی و چالش های روانی دارد. انجمن هنردرمانی ایالات متحده آمریکا بر این باور است که آثار هنری که توسط افراد مختلف متولد می شوند، آیینه ای تمام عیار از احساسات و حالات روحی انها به شمار می رود که با بررسی دقیق آن می توان به دوران مختلف زندگیشان پی برد.

به عنوان مثال در میان نقاشی های “ادوارد هاپر” هنرمند بزرگ آمریکایی، نقاشی به چشم می خورد که با مشاهده آن به خوبی حس تنهایی در مخاطب القا می شود. علت این است که این هنرمند سالیان زیادی را با مشکل تنهایی دست و پنجه نرم می کرده است.

کاربرد نقاشی و خلاقیت بر آلزایمر

همان طور که پیشتر هم گفته شد، نقاشی و اقدامات خلاقانه می تواند نقش موثری در بهبود و درمان آلزایمر داشته باشد. لذا توصیه می شود تا بیمار به اقدامات خلاقانه ترغیب شود. با این کار می توان از پیشرفت آلزایمر جلوگیری کرد.

در صورتی که شما از یک بیمار آلزایمری نگهداری می کنید، به خوبی می دانید که این بیماران پس از مدتی توانایی پیشین خود را در تکلم و بروز احساساتشان ندارند. انها مجبورند مدت زیادی را صرف به یاد آوردن کلماتی کنند که با عواطفشان همخوانی داشته باشد و این ناتوانی از عذاب آورترین بخش های بیماری به حساب می آید. در صورتی که با کمک طراحی و نقاشی می توان به بیمار کمک کرد تا عواطف و احساساتش را به خوبی بروز دهد. بدین ترتیب می توان از حس ناتوانی و عجز وی کاست و قدرتش را برای مقابله با آلزایمر افزایش داد.

البته ناگفته نماند که هنر دامنه گسترده ای دارد. لذا می توان از بخش های مختلفی از قبیل موسیقی، مجسمه سازی و رقص نیز برای درمان بیماران کمک گرفت. اگر چه محققان بر این باورند که طراحی و نقاشی بیشترین میزان اثربخشی را بر بیماران آلزایمری دارد.

مفاهیم نهفته در میان نقاشی بیماران آلزایمری

در میان نقاشی های کشیده شده توسط بیماران آلزایمری می توان به نقاشی یکی از بیماران پیشرفته آلزایمر به نام “جان” اشاره کرد. جان در دوران بیماری به حوزه هنردرمانی روی آورد و در مرحله پیشرفته بیماری نقاشی را برای بروز احساساتش به تصویر کشید. در این نقاشی خطوط منحنی و در هم رفته ای به چشم می خورد که به رنگ آبی آغشته شده بود. در بالای صفحه یک دایره کم رنگ آبی رنگ دیده می شد و در پایین صفحه نوشته شده بود: “fa8”.

نقاشی بیماران آلزایمری

وی در مورد این نقاشی به درمانگرش توضیح داد که در حال رفتن به کوهستان است و آن دایره کم رنگ بالای صفحه اکنون آرام است چون با خداست! در ابتدا درمانگر به دستاورد مهمی در مورد نقاشی و توضیحات جان نرسید. اما با صحبت هایی که با همسر جان داشت، مشخص شد که جان فرزندی داشته است که به عنوان خلبان نیروی هوایی مشغول به فعالیت  بوده است. متاسفانه پسر جان در هواپیمایی به نام fa8 سقوط می کند و جانش را از دست می دهد. همان طور که دیدید شاید در نخستین گام کاربرد نقاشی جان ساده و عاری از هر گونه مفهومی جلوه می کرد. اما وی توانست با کمک درمانگرش احساسات و عواطف نهفته در وجودش را به خوبی بروز دهد.

به طور کلی هنر از دید روانشناسان و فیلسوفان زیادی به عنوان معجزه مقدس شناخته شده است. معجزه ای که با تاثیرات شگرفی بر روح و روان آدمی همراه است.  اگر به تاریخ رجوع کنید، متوجه می شوید که تا کنون هنرمندان بسیاری با کمک هنر توانسته اند تا احساسات یا شهودات روحی خود را یا به تصویر بکشند و یا در قالب مجسمه ها به آنها رنگ واقعیت ببخشند.