آموزش نقاشی روی سفال با گواش را در این جلسه تمرین خواهیم کرد و در انتها می‌توانیم اثری که براتون در عکس زیر قرار دادم رو بکشید و کیف کنید!

اثری هنری که در این مقاله اجرا خواهد شد:

نقاشی روی سفال

  • وسایل مورد نیاز نقاشی روی سفال

شیء سفالی (سفال خام، هر نوع که دوست دارین به دلخواه می تونین بگیرین من برای  این کار از تخم مرغ سفالی البته سایز بزرگترش که بهش میگن تخم اردک استفاده کردم)، سمباده، دور گیر طلایی، گواش دوازده رنگ، پالت مخصوص گواش، قلمو سر تخت شماره ی ده و قلموی سر تخت شماره چهار و قلمو سرگرد شماره ی سه و صفر، دستمال پارچه ای یا کاغذی (برای تمیز کردن قلمو و تمیز کردن سفال بعد از سمباده زدن)، کاردک، مداد و پاک کن و یه لیوان آب برای اینکه قلمو ها رو تمیز کنیم.

   نکته: برای شروع باید رنگ ها را با کاردک مخلوط کرد و هربار برای مخلوط رنگی دیگه کاردک رو با آب تمیز کرد و با دستمال پارچه ای یا کاغذی خشک کرد که با رنگی بودن کاردک رنگ ها باهم مخلوط نشند و بعد از مخلوط کردن رنگ ها باید اونا رو به مقداری که لازمه توی پالت رنگ ریخت، دقت داشته باشید بستن در قوطی رنگ ها رو یادتون نره وگرنه رنگ ها خشک میشن.

و اگر بازم خواستین از محدوده ی وسط پالت برای قاطی کردن رنگ ها استفاده کنید مثلا رنگ قرمز رو با ترکیب کردن با رنگ سفید به صورتی رنگ تبدیل کنید ( البته کمرنگی و پررنگی صورتی به میزان رنگ های قرمز و سفید بستگی داره) و یا مثلا برای ایجاد رنگ قهوه ای می توانیم از ترکیب رنگ های سیاه و نارنجی استفاده کنید.

  • نکته: قبل از شروع کارتون حتما یه زیر انداز پهن کنید چون سمباده کشیدن باعث ریختن خاک سفال روی میز کارتون یا روی زمین میشه و بعد از این مرحله دستاتون رو حتما بشورین که دستاتون هم خاکی میشه.
  • مرحله اول، سمباده کشی سفال

نقاشی روی سفال

ابتدا باید دقت کنید که میزکار تمیزی داشته باشید که سفالتون رنگی نشه یا دستاتون کثیف نشه که ناخواسته باعث خراب شدن کارتون نشه، حالا آماده اید برای ایجاد یه اثر هنری زیبا!

توجه داشته باشید مقدار کمی از سمباده رو برش بدین و روی سفال بکشین دقت زیادی داشته باشین که سمباده چون زبره باعث زخمی شدن دستاتون نشه و طوری سمباده بکشین که جاهای ناهموار سفال از بین بره خیلی محتاطانه این کار رو بکنین چون اگه این ناهمواری ها از بین نره باعث زشت شدن کارتون میشه و اگه این کار رو بیش از حد انجام بدین باعث تغییر شکل سفالتون میشه.

بعد از این مرحله باید خاک های روی سفال رو با دستمال تمیز کنید فرقی نداره چه دستمالی باشه کاغذی یا پارچه ای ولی هر کدوم باشه دقت به خرج بدین که کارتون تمیز باشه.

  • مرحله دوم، اتود زدن روی سفال

نقاشی اولیه روی سفال

با استفاده از مداد با خیال راحت روی سفال رو اتود بزنید، روی سفال می تونین هر چقدر که میخواین از پاک کن استفاده کنید چون که وقتی روی اتود ها رنگ زده بشه هیچ اتودی مشخص نیست (البته به این معنی نیست که اتود ها زیاد پررنگ باشند و یا اینکه سفال کثیف بشه، چون کثیفی توی کار اون کار رو زشت می کنه )

من برای این کار نقاشی گل نیلوفر آبی توی مرداب رو انتخاب کردم شما هم می تونین از روی این عکس ها همین نقاشی رو بکشین یا این که از طرح دلخواه خودتون استفاده کنید.

بر عکس نقاشی روی بوم و مقوا خیلی سریعتر مرحله ی اتود زدن روی سفال تموم میشه و حالا نوبت مرحله ی بعد می رسه…

نقاشی تکمیلی روی سفال

  • مرحله سوم، رنگ آمیزی پس زمینه ی نقاشی روی سفال

پس از تموم شدن نقاشی روی سفال دیگه موقع رنگ آمیزی نقاشی روی سفال می رسه.

   با توجه به این که توی این مقاله فقط می خوایم رنگ آمیزی پس زمینه رو انجام بدیم و رنگ آمیزی بقیه ی طرح رو توی جلسه ی دوم انجام میدیم، پس فقط رنگ هایی رو باید فراهم بیارید که در این جلسه نیاز داریم بهشون.

رنگ هایی که لازم دارین توی این جلسه و برای این نقاشی شامل رنگ های آبی کم رنگ، آبی پر رنگ، سبز کم رنگ، سبز پر رنگ و سفید یا نقره ای و در صورتی که تمایل دارین از هر دو استفاده کنید.

رنگ آمیزی روی سفال

همین طور که از عکس بالا مشخصه من اول از رنگ آبی کم رنگ استفاده کردم و بعد بعضی از جاها رو سبز پر رنگ زدم البته باید دقت کنید رنگ سبز و آبی باید ترکیب بشن با هم و همین طور بعضی از نقاط سفال رو با رنگ نقره ای ترکیب کردم که هم روشن تر به نظر برسه و هم درخشش خودش رو داشته باشه و همین طور بعضی از نقاطی که از رنگ سبز پر رنگ استفاده کردم رو هم با رنگ نقره ای ترکیب کردم و در نتیجه جلوه ی بیشتری به کارم میده.

نکته: کار هایی که توی رنگ آمیزی پس زمینه ی نقاشی روی سفال باید بهش توجه کنید اینه که رنگی که برای پس زمینه استفاده می کنید رو باید با غلظت بیشتر استفاده کنید چون حتما وقتی کار رو انجام بدین با این موضوع برخورد می کنید که سفال به خاطر خاصیت گلی بودنی که داره و چون رنگ ها خیس هستند این رنگ ها به سفال جذب میشه و بنابراین باید رنگ ها رو غلیظ تر استفاده کنید و نکته ی قابل توجه دیگه اینه که دقت کنید رد مداد ها رو با رنگ آمیزی کار گم نکنید و هر قلمو رو در موقع مناسب خودش استفاده کنید مثلا قلموی سر تخت شماره ی ده رو برای رنگ آمیزی زمینه استفاده کنید اما جاهایی که می بینید قلمو با اتود ها برخورد می کنه از قلموی سر تخت شماره ی چهار استفاده کنید و وقتی می بینید فاصله ی اتود ها خیلی باریکه از قلموی سر گرد شماره ی سه و صفر استفاده کنید و برای موقعی که می خواین از رنگ سبز استفاده کنید قلموی سر تخت شماره ی چهار رو به کار ببرید همینطور گاهی می تونید برای این که خط های نقره ای پر رنگتر به نظر برسه قلموی سر گرد شماره ی سه و صفر رو به کار ببرید.

پایان جلسه اول نقاشی با گواش روی سفال

ادامه اجرای این کار، جلسه ی دوم…

گردآورنده: ریحانه سادات هجری بیدگلی