رنگ ها به محیط پیرامون ما حس طراوت و شادابی می پاشند. ما در تمامی بخش های زندگی خود با رنگ ها سر و کار داریم و از انها درانتخاب های مختلف خود استفاده می کنیم. جالب است بدانید که تاثیر رنگ ها بسیار بیشتر از آن چیزی است که ما تصور می کنیم. شاید در نگاه نخست به نظر برسد که رنگ ها فقط قابلیت روح بخشی به اشیا و اجزای مختلف را دارند. در صورتی که حقیقت بسیار  فراتر از آن است. هر رنگی مفهوم و انرژی منحصر به فردی دارد که می تواند بر روح و رفتار آدمی اثر بگذارد.

اگر تمایل دارید تا در مورد روانشناسی و تاثیر رنگ ها بیشتر بدانید، باید این مسئله را مدنظر داشته باشید که مبحث اثرگذاری رنگ ها بر اشخاص بسیار پیچیده است و به تحقیقات گسترده ای نیاز دارد. این روزها هنرمندان و طراحان داخلی حرفه ای و حتی طراحان برای طراحی چهره به اهمیت اثرگذاری رنگ ها به خوبی پی برده اند و از نتایج تحقیقات به دست آمده در این زمینه در پروژه های کاری خود استفاده می کنند.

شما می توانید با کمک هر رنگ یک سیگنال و پیام ارتباطی منحصر به فرد برای مخاطبانتان ارسال کنید. از ان جایی که هر رنگ می تواند به صورت مجزا بر روح و روان مخاطب اثر بگذارد، از این ویژگی در طراحی دکوراسیون منزل، طراحی دکوراسیون مراکز تجاری، ادارات، شرکت ها، سالن های زیبایی، تبلیغات و حتی طراحی لوگو  … استفاده می شود. جالب تر اینکه بر طبق بررسی های محققین، هر رنگ می تواند بر سلامت و ویژگی های بدن اثرگذار باشد. لذا می توان با کمک رنگ ها بر متابولیسم بدن، میزان اشتها، فشارخون و… تاثیر گذاشت.

تاثیر رنگ ها

 تاریخچه رنگ ها

برای اینکه بخواهیم در مورد تاثیر رنگ ها بیشتر بدانیم باید به سال 1666 میلادی سفر کنیم. در زمانی که “ایزاک نیوتن” که یکی از دانشمندان مطرح انگلیسی بود برای تحقیقات خود از یک منشور شیشه ای استفاده کرد. وی با کمک این منشور نور سفید را به رنگ های مختلفی تفکیک کرد. ایزاک نیوتن به این نتیجه رسید که هر رنگ دارای طول موج منحصر به فردی است که به خاطر این ویژگی نمی توان آن را به رنگ دیگری تبدیل نمود. به زبان ساده تر یعنی اینکه وقتی شما نوری را به غیر از سفید از منشور عبور دهید، نتیجه همان رنگ اولیه خواهد بود.

ماجرا از جایی جذاب تر شد که این دانشمند به دستاوردهای تازه تری رسید. وی ثابت کرد که با ترکیب طیف های نوری که از رنگ های مختلف تشکیل شده است، می توان به رنگ های تازه تری دست پیدا کرد. به عنوان مثال می توان با ترکیب رنگ قرمز و زرد به رنگ تازه نارنجی رسید. یا مثلا با ترکیب بعضی از رنگ ها می توان به یک حالت خنثی رسید. درست مثل ترکیب نور قرمز و سبز که خروجی ان نور سفید خواهد بود.

البته اگر شما در حوزه نقاشی فعالیت داشته باشید، حتما می دانید که با ترکیب رنگ های اولیه میتوان به رنگ های ثانویه رسید و این کار یکی از لذت بخش ترین بخش های نقاشی به شمار می رود.

ما در ادامه در مورد تحقیقات و نظرات دانشمندان در حوزه روانشناسی رنگ ها و تاثیر آنها بر خلق و خوی افراد با شما صحبت خواهیم کرد. پیشنهاد می کنیم ما را دنبال کنید.

تاثیر رنگ ها

 تاثیرات روانشناختی رنگ ها بر محیط پیرامون

“اندرو الیوت” از روانشناسان و محققینی است که وقت زیادی را صرف بررسی تاثیر رنگ ها بر محیط پیرامونش کرده است. وی پس از تحقیقات و بررسی های گسترده به این نتیجه رسید که رنگها می توانند تاثیرات منحصر به فردی بر محیط پیرامون خود بگذارند. وی پی برد که این تاثیر می تواند تا حدی قدرتمند باشد که در میزان کارکرد افراد نیز نقش مهمی را ایفا کند. بهتر است بدانید که این تحقیقات فقط در حالت تئوری نمانده است و به صورت عملی و تجربی هم بر روی اشخاص مختلف پیاده سازی و تائید شده است.

نتیجه تحقیقات این شد که افراد پس از مدتی دریافتند که میتوان از رنگ ها در فضاهای مختلفی از قبیل: تجارت، گرافیک، طراحی فضا، هنر و…  استفاده کرد. لذا کسب و کارهای مختلف به خوبی دریافته اند که با کمک رنگ ها می توانند بر جامعه اثر بگذارند و بدین ترتیب میزان فروش خود را ارتقا بخشند.

توصیه می کنیم در صورتی که صاحب یک کسب و کار هستید، به این موضوع توجه ویژه داشته باشید و با برقراری ارتباطی تنگاتنگ میان رنگ ها و محصولاتتان میزان فروش و موفقیت برند خود را افزایش دهید. به عنوان مثال تصور کنید که یک طراح دکوراسیون داخلی هستید و پروژه طراحی فضای داخلی یک بیمارستان به عهده شما گذاشته شده است. در چنین شرایطی قطعا شما به عنوان یک طراح حرفه ای به خوبی می دانید که باید برای هر بخش بیمارستان رنگ های مختلفی استفاده کنید. مثلا حتما می دانید که رنگ های گرم اصلا مناسب بیماران روانی نیست. پس از رنگ های آرامش بخشی مثل آبی یا سبز در این بخش استفاده می کنید. یا مثلا به خوبی می دانید که رنگ های گرم و پر انرژی مناسب بخش زایمان هستند. پس برای طراحی این بخش از ترکیب رنگ های گرم در کنار رنگ های آرامش بخش استفاده می کنید.

تاثیر رنگ ها

بگذارید مثال دیگری بزنیم. مثلا فکر کنید قرار است برای یک شرکت برنامه نویسی طراحی دکوراسیون داخلی انجام دهید. این فضا باید به گونه ای طراحی شود که بتوان به خوبی حس آرامش را در کنار حس خلاقیت به کارکنان القا کرد. شما می توانید برای طراحی فضاهایی از این دست به تنوع رنگی دقت داشته باشید. ضمن اینکه  استفاده از نورپردازی های زیبا و خنک میتواند به بهبود طراحی شما کمک شایانی بکند.

به طور کلی با کمک تاثیر رنگ ها می توان راندمان کاری و خلق و خوی کارمندان و افرادی که در فضاهای مزبور قرار دارند را بهبود بخشید.  همان طور که گفتیم هر رنگ بر افراد تاثیر می گذارد. اما در برخی از اوقات بنا بر پیشینه زندگی، تجربیات شخصی و فرهنگ موجود در میان افراد این تاثیر پذیری از رنگ ها دست خوش تغییرات خواهد شد. بگذارید با یک مثال به درک بهتر این موضوع کمک کنیم. مثلا رنگ سفید در بسیاری از کشورهای اروپایی نمادی از صداقت و درستی است. در صورتی که از همین رنگ در کشورهای آسیای شرقی برای عزاداری ها استفاده می شود.  البته اگرچه برخی از رنگ ها در فرهنگ های مختلف معنا و مفهومی متفاوت دارند، اما به طور کلی اکثر رنگ ها دارای معنا و مفهومی جهانی و بین المللی هستند.  مثلا هر گاه که صحبت از رنگ های گرم و تحریک کننده شود، منظور رنگ های نارنجی، قرمز و زرد است.  لذا در صورتی که به دنبال ایجاد حس برانگیختی در برخی از افراد هستید، باید از این رنگ استفاده کنید. به تمامی افرادی که فشار خون پایینی دارند و یا به ضعف جسمانی دچار هستند  توصیه می شود که از این رنگ ها در محیط پیرامون خود بهره ببرند. در مقابل افرادی که خلق و خوی تندی دارند، نباید به هیچ عنوان در فضاهایی با این طیف رنگی قرار بگیرند.

اگر به دنبال رنگ های سرد هستید، باید از رنگ های ارغوانی، آبی، بنفش و سبز کمک بگیرید. در صورتی که قرار است افراد عصبی، تند مزاج و یا مبتلا به فشار خون بالا با رنگ ها در تعامل باشند، این طیف از رنگ ها بهترین گزینه برایشان خواهد بود. البته یادتان باشد رنگ های سرد در میان رنگ های کم انرژی و غمگین جای می گیرند. پس نباید از این قبیل رنگ ها برای افراد افسرده استفاده کرد. لذا توصیه می شود در صورتی که قرار است برای افراد غمگین و افسرده طراحی فضا انجام دهید، حتما به خوبی در مورد اثرگذاری رنگ ها مطالعه کنید و یا از یک روانشناس متبحر در این زمینه کمک بگیرید.

تاثیر رنگ ها

بررسی دقیق رنگ ها

در ادامه شرحی کاربردی در مورد تاثیر رنگ ها ارائه خواهیم داد تا با مفهوم و زبان هر یک به طور مجزا آشنا شوید.

 رنگ قرمز: همان طور که قبلا هم گفته شد، قرمز در میان رنگ های پرانرژی و گرم جای دارد. لذا از این رنگ برای نشان دادن احساسات قوی استفاده می شود. در فرهنگ های مختلف قرمز رنگ اختصاصی عشق و دلباختگی است. ضمن اینکه از این رنگ برای القای حس تندخویی و برانگیختگی نیز کمک گرفته می شود.

رنگ سفید: سفید سمبلی از صداقت، پاکی و بی آلایشی است. به همین جهت از این رنگ در طراحی لباس عروس استفاده می شود. استفاده از این رنگ در فضاها موجب می شود تا محیط بزرگتر از قبل جلوه کند. به طور کلی رنگ سفید با مفاهیم پاکی و سادگی آمیخته شده است که با توجه به این مفاهیم می توان از ان در بخش های مختلف استفاده نمود.

 رنگ مشکی: نور مشکی از قدرت بالایی برخوردار است و می تواند تمامی انوار را به خود جذب کند. به همین جهت هرگاه نیاز به نمایش قدرت و چیرگی است، می توان از رنگ مشکی استفاده کرد. البته این رنگ کاربردهای مختلفی دارد. مثلا عده ای آن را به عنوان نمادی از شیطان می شناسند. عده ای دیگر برای اغراق در موضوعات از ان استفاده می کنند و در برخی از فرهنگ ها از آن به عنوان سمبل مرگ یاد می شود.

 رنگ سبز: رنگ سبز در میان رنگ های سرد جای دارد. بر طبق تحقیقات روانشناسان، مشخص شده است که کودکان و نوجوانان با مشاهده رنگ سبز بیشتر به مطالعه ترغیب می شوند. لذا از این رنگ در طراحی کتابخانه های کودکان و نوجوانان استفاده می شود. تقریبا در تمامی جوامع رنگ سبز به عنوان سمبلی از طبیعت، نشاط  و سلامتی شناخته می شود. البته در برخی از فرهنگ ها این رنگ نمادی از حسادت است.

 رنگ آبی: رنگ آبی را می توان از محبوب ترین رنگ های دنیا دانست که از سوی مردان به خوبی مورد استقبال قرار می گیرد. آبی با مفاهیم صلح و آرامش ترکیب شده است و در دسته رنگ های سرد جای می گیرد. این رنگ با خود حس اطمینان را همراه می سازد. به همین خاطر از آن در تبلیغات و تجارت استفاده می شود.

 رنگ زرد: رنگ زرد به انعکاس شدید نور منجر می شود. به همین خاطر در صورتی که از ان به تنهایی در طراحی ها استفاده شود، چشمها اذیت خواهند شد. اگر طراح دکوراسیون داخلی هستید و قصد طراحی فضای کتابخانه را دارید، باید دور این رنگ را خطر بکشید. زیرا رنگ زرد اصلا برای محیط مطالعه مناسب نیست. این رنگ انرژی بالایی دارد و به افزایش سوخت و ساز بدن و مصرف کالری کمک به سزایی می کند. لذا در صورتی که قصد کاهش وزن دارید، می توانید از رنگ زرد برای محیط اطرافتان استفاده کنید.

 رنگ قهوه ای: اگر می خواهید ثبات و استحکام را نشان دهید، میتوانید از رنگ قهوه ای استفاده کنید. این رنگ هم دارای مفاهیم مختلفی است. مثلا در صورتی که بخواهید حس انزوا، بزرگی و امنیت را به مخاطب القا کنید، میتوانید از این رنگ استفاده کنید. ضمن اینکه رنگ قهوه ای نمادی از زمین و کویر هم به شمار می رود.

ما در این مقاله اطلاعات کلی و کاربردی در مورد معنا و مفهوم هر رنگ را به شما عزیزان شرح دادیم. اما به طور کلی برای پی بردن به تاثیرات روانشناختی رنگ ها به تحقیقات گسترده و پیچیده ای نیاز است. لذا توصیه می شود برای تبلیغات، طراحی فضاهای داخلی و… به صورت تخصصی به این موضوع پرداخته شود. زیرا در صورتی که افراد به روانشناسی و اثرگذاری رنگ ها در طراحی های خود دقت نداشته باشند، می توانند زمینه ساز بروز مشکلات عدیده ای بر مخاطبان آن  رنگ ها شوند. به وجود آمدن صدمات فیزیکی و روحی از مهم ترین مضرات استفاده نا به جا از رنگ ها به شمار می رود.